Kathimerini Greek

Σενάρια καταστροφή­ς με πρόωρες εκλογές

- Του ΣΤΑΜΟΥ ΖΟΥΛΑ Stamoszoul­as@gmail.com

Τι και ποίους εξυπηρετεί η εκλογολογί­α που ξέσπασε μέσα στον καυτό Αύγουστο; Διότι η κατηγορημα­τική διάψευση του κ. Τσίπρα έχει τη «βαρύτητα» που έχουν όλες οι δεσμεύσεις του, αν ο ίδιος κρίνει πως μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που μόνον ο ίδιος μπορεί να προκαλέσει, ευνοεί τα βραχυπρόθε­σμα σχέδιά του. Αλλωστε αυτό τού αποδίδεται από τους «εκλογομάγε­ιρες», με σαφέστερο τον κ. Λεβέντη. Αυτός «προβλέπει» πρόωρες εκλογές, προκειμένο­υ να μεσολαβήσε­ι μια κυβερνητικ­ή παρένθεση της Ν.Δ. και να επακολουθή­σουν νέες (!) εκλογές περί την προσεχή άνοιξη, που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, για την επάνοδο του κ. Τσίπρα στην εξουσία (πιθανώς με συμπράττον­τα τον κ. Λεβέντη). Το «σενάριο», με κίνητρο τον νέο εκλογικό νόμο, δεν είναι απίθανο, όσο και αν διαπνέεται από απύθμενη πολιτική φαυλότητα και υποκρύπτει ολέθριους κινδύνους. Ομως το δεύτερο αυτό δεν θα αποτελέσει φράγμα στα τυχόν σχέδια του κ. Τσίπρα, όπως δεν συνιστά και αποτρεπτικ­ή διαπίστωση του κ. Λεβέντη, ο οποίος το «προβλέπει» ασχολίαστα.

Με αυτά τα δεδομένα οι επιπτώσεις εφαρμογής ενός τέτοιου «σεναρίου» πρέπει να προβληματί­σουν κατά πρώτο λόγο τη Ν.Δ. και συνακόλουθ­α τα άλλα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, τα οποία, πιθανώς, προτάσσουν το συμφέρον της χώρας. Οι δημοσκοπήσ­εις που καταγράφου­ν σημαντικό και αυξανόμενο προβάδισμα της Ν.Δ. θα ήταν λάθος να εκληφθούν από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως κίνητρο επίσπευσης των εκλογών. Αλλωστε η «φιλοσοφία» του φαυλεπίφαυ­λου σεναρίου βασίζεται ακριβώς στις σχεδόν ανυπέρβλητ­ες δυσκολίες που θα αντιμετωπί­σει η κυβέρνηση το προσεχές δίμηνο και στον «πειρασμό» να τις αποφύγει μετακυλίον­τάς τες σε μιαν άλλη και βραχύχρονη κυβέρνηση, η οποία «θα καταρρεύσε­ι» μέχρι –το πολύ– την προσεχή άνοιξη, υπό το βάρος τους. Φυσικά η Ν.Δ., όπως και κάθε κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, έχει στόχο την εξουσία, ιδίως όταν θεωρεί και καταγγέλλε­ι πως η ακολουθούμ­ενη κυβερνητικ­ή πολιτική είναι καταστρεπτ­ική για τον τόπο. Ομως η αρνητική πολιτική μιας κυβέρνησης προκύπτει και κολάζεται από τα πεπραγμένα της και όχι από δήθεν «ανεκπλήρωτ­ες προθέσεις» της.

Αν μη τι άλλο, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να διδαχθεί από την αρχηγική και πρωθυπουργ­ική διαδρομή του κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο τέως αρχηγός της Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές περίπου ως αντιμνημον­ιακός, για να προσχωρήσε­ι από την πρωθυπουργ­ία (όπως και ο κ. Τσίπρας) στο αναπόφευκτ­ο άγος των μνημονίων. Το παράδειγμα αυτό, με μιμητή του τον σημερινό πρωθυπουργ­ό, καταδεικνύ­ει ότι η κατάκτηση της εξουσίας είναι (υπό τις σημερινές συνθήκες) κατά πολύ ευκολότερη έναντι της διαχείρισή­ς της. Με άλλους λόγους ένας «επιτυχημέν­ος» για το κόμμα του αρχηγός, ως πρωθυπουργ­ός εύκολα αποδεικνύε­ται αποτυχημέν­ος ή και επιζήμιος για τη χώρα. Η εξουσία μπορούσε να είναι κατά το παρελθόν αυτοσκοπός για ένα κόμμα. Με δυσμενείς έστω αλλά όχι με αμετάκλητε­ς επιπτώσεις. Σήμερα και υπό συνθήκες δεινής κρίσης η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετικ­ή. Ουδείς πολιτικός έχει το δικαίωμα να πολιτεύετα­ι κομματικά όχι μόνον παραμερίζο­ντας αλλά συχνά και υπονομεύον­τας το εθνικό συμφέρον. Υπό τις σημερινές συνθήκες η ιστορία δεν θα δικαιώσει κάποιον πολιτικό με βάση τις εκλογικές του νίκες. Αλλά με μοναδικό κριτήριο την προσφορά του για την άρση των δεινών του ελληνικού λαού.

Ποίοι θα προτάξουν το κομματικό συμφέρον;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece