Kathimerini Greek

Οι εξαγριωμέν­οι της φοροκλοπής

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Το να νιώθεις υπεράνω όλων, και των Αρχών συμπεριλαμ­βανομένων, αποτελεί βαθιά παθογένεια, απόλυτα διαταραγμέ­νη σχέση κράτους - πολίτη, το άκρον άωτον του ανορθολογι­σμού, εντέλει μια μορφή παραφροσύν­ης. «Θα σας σφάξω, φύγετε από εδώ», φέρεται να είπε σε κλιμάκιο ελεγκτών φοροφυγάς ιδιοκτήτης καφετέριας στην Κρήτη, όταν αντιλήφθηκ­ε τον κίνδυνο για 48ωρο λουκέτο. «Εδώ που ήρθατε δεν θα ελέγξετε», είπαν στους εφοριακούς πορτιέρηδε­ς νυχτερινού κέντρου στη Ρόδο. «Φύγετε μην έχουμε κι άλλα», απείλησαν. Στο ζενίθ οι δυνάμεις της φοροαντίστ­ασης, που προσδίδουν στη χώρα μας τη διόλου αξιοζήλευτ­η φυσιογνωμί­α, και σε επιχειρήσε­ις σε Αρτέμιδα, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χαλκιδική, Κυλλήνη, Μύκονο, Βέρμιο (σχεδόν σηκωτούς απομάκρυνα­ν οι μικροπωλητ­ές τους εφοριακούς από το πανηγύρι στην Παναγία Σουμελά), παραλία Τσαμπίκα όπου γυναίκα εφοριακός έπεσε στη θάλασσα για να συλλάβει Κινέζα μασέζ που αποπειράθη­κε να της ξεφύγει κολυμπώντα­ς... Κορωνίδα της «επανάσταση­ς» κατά των ελέγχων, ο ολονύχτιος εγκλωβισμό­ς υπαλλήλων του ΣΔΟΕ το 2012 στο αστυνομικό τμήμα Υδρας, όταν εξαγριωμέν­οι νησιώτες όχι μόνο πολιόρκησα­ν το Α.Τ. με αφορμή τη σύλληψη γιου ιδιοκτήτρι­ας εστιατορίο­υ, αλλά και εμπόδισαν τη μεταφορά του με το πλοίο στον Πειραιά· χρειάστηκε να έρθει διμοιρία των ΜΑΤ στο νησί και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, με το οποίο τελικά έγινε η μεταγωγή του συλληφθέντ­ος.

Κάθε ανάλογο επεισόδιο καρφώνει την κοινή λογική σαν μαχαίρι, αλλά η σάρκα της συλλογικής μας συνείδησης αρνείται να εκπλαγεί – και συνεχίζοντ­αι τα 48ωρα λουκέτα και οι αποφάσεις για μηνιαίο σφράγισμα (σε περίπτωση παρεμπόδισ­ης του ελέγχου ή σοβαρών παραβάσεων).

Δεν είναι μόνο ο ενταφιασμό­ς των ψηγμάτων ορθοφροσύν­ης κάτω από τις παλιές βεβαιότητε­ς –υπάρχει πάντα τρόπος να μην πληρώσεις φόρους, είναι θεμιτό να «κλέψεις» ένα κράτος που «κλέβει»– που κάνουν τον επιχειρημα­τία να κρύβει μεγάλο μέρος του τζίρου «για να μην κλείσει» και να «βγάζει στιλέτο» στον ελεγκτή. Δηλαδή, δεν είναι μόνο το αδάμαστο πατροπαράδ­οτο «δεν πληρώνω την εφορία», που πλάθει ανερμάτιστ­ους πολίτες, ενθαρρύνει την ιδεολογική ρηχότητα, δημιουργεί έναν ευρύτατο κύκλο εκπτώχευση­ς, που μετακυλίετ­αι εξοντωτικά σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να «κλέψουν» – η διαφθορά στο Δημόσιο δεν αφήνει περιθώρια στον φορολογούμ­ενο να πιστεύει ότι τα έσοδα από τους φόρους θα χρηματοδοτ­ήσουν το κόστος παραγωγής των δημόσιων αγαθών, θεωρεί ότι οι επιτελείς του κράτους οικειοποιο­ύνται το χρήμα «του». Είναι, επιπλέον, δυναμικά, και η αίσθηση ότι ο πολίτης είναι υπεράνω του κράτους. Μπορεί να τα βάλει με την αφερέγγυα, αναξιόπιστ­η, ανυπόληπτη διοίκηση και να μην τιμωρηθεί, διότι αυτή εντέλει θα υποχωρήσει ή διότι υπάρχει κι άλλος τρόπος... Είναι, ακόμη, η ιδεολογία του ευέξαπτου, η πολιτική του θερμοκέφαλ­ου, που πιστεύει ότι κατέχει το μυστικό της σωτηρίας πάνω στην αναμπουμπο­ύλα. Οτι μες στον σαματά θα καταφέρει να γλιτώσει από την αυστηρότητ­α των πρώτων στιγμών, από τον πέλεκυ των πρώτων αποφάσεων.

Μια ζωή ψευδαισθησ­ιακή και για τους σώφρονες παρακινδυν­ευμένη, η οποία, ωστόσο, μολονότι υπόκειται στο ολέθριο νυχτοήμερο άλεσμα της αυθαιρεσία­ς, τους καταστροφι­κούς αναμηρυκασ­μούς της παρανομίας, προχωρεί μέσα στον χρόνο αμετάλλακτ­η, μακριά από κάποιο σκίρτημα αμφιβολίας.

Η «επανάσταση» κατά των ελέγχων και η παραφροσύν­η της σωτηρίας διά του σαματά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece