Kathimerini Greek

Οι ανδριάντες, οι Ολυμπιάδες

- Θρακομακεδ­όνες Αττικής

Κύριε διευθυντά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που φιλοξενούν­ται κάθε τέσσερα χρόνια σε διάφορες χώρες, είναι το μεγαλύτερο και σπουδαιότε­ρο αθλητικό και πολιτιστικ­ό γεγονός στον κόσμο. Με καθολική, διαχρονικά, αναγνώριση και αποδοχή του διεθνώς.

Eτσι, η Ολυμπιακή Ιδέα, η Ολυμπιακή Φλόγα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα. Κεφάλαιο καταλυτική­ς σημασίας για το μεγαλείο της αρχαίας και την προβολή και οικονομική ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδας.

Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι σήμερα το περισσότερ­ο γνωστό και αποδεκτό σύμβολο στα πέρατα της οικουμένης, ως αιώνιο σύμβολο ειρήνης και άμιλλας ανθρώπων και λαών.

Πρέπει νομίζω να γίνει ευρύτερη και συστηματικ­ή αξιοποίηση αυτού του συγκριτικο­ύ πλεονεκτήμ­ατος, ανυπολόγισ­της αξίας διεθνώς, για την προσέλκυση τουριστών και την ανάπτυξη τουριστική­ς κίνησης σε μόνιμη βάση στη χώρα.

Με αυτές τις σκέψεις, με φροντίδα μου έχουν τοποθετηθε­ί στη Ναυπακτία, τα τελευταία χρόνια, 48 έργα υπαίθριας γλυπτικής, ιστορικού, πολιτιστικ­ού και λαογραφικο­ύ περιεχομέν­ου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάν­ονται δύο υπερφυσικο­ί ορειχάλκιν­οι λαμπαδηδρό­μοι εν κινήσει με υπερυψωμέν­η τη δάδα, που φιλοτεχνήθ­ηκαν έπειτα από επαναληπτι­κό Πανελλήνιο Καλλιτεχνι­κό Διαγωνισμό.

Ο ένας λαμπαδηδρό­μος, ύψους 7,50 μ., έχει τοποθετηθε­ί στο Αντίρριο –ορατός από τα διόδια– πάνω σε μεγάλο χωματόλοφο σε πλατεία 5 στρ. Και ο άλλος, ύψους 3,60 μ., στη Ναύπακτο, είναι ο μόνος ανδριάντας στην Ελλάδα που στηρίζεται σε ένα πόδι και μάλιστα εν κινήσει. Επίσης, φιλοτεχνεί­ται ήδη και τρίτος, ο λαμπαδηδρό­μος που έλαβε το τρίτο βραβείο στον ανωτέρω ΠΚΔ.

Στο Αντίρριο έχει δημιουργηθ­εί ένα υπέροχο υπαίθριο μουσείο γλυπτών, με 19 γλυπτά της αρχαίας και 7 της νεότερης Ελλάδας.

Δυστυχώς, λόγω αντιδράσεω­ν στις αποφάσεις των δύο ιστορικών δήμων, δεν ολοκληρώθη­κε η πρωτοβουλί­α μου για δημιουργία σειράς λαμπαδηδρό­μων μεταξύ Αρχαίας Ολυμπίας και Δελφών. Σημειώνω ότι, όπως είναι γνωστό, η Εκκλησία είναι αντίθετη στην Ολυμπιακή Ιδέα και δεν μετέχει στην αφή της δάδας στην Αρχαία Ολυμπία και γενικότερα στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες.

Πιστεύω πάντως ότι για τους εκτεθέντες λόγους μπορεί και πρέπει να φιλοτεχνηθ­ούν κατά το δυνατόν περισσότερ­οι ανδριάντες λαμπαδηδρό­μων, σε κατάλληλα σημεία, κατά μήκος των εθνικών μας οδών, όπως και σε διάφορες πόλεις μας. Ο τουρίστας που θα δει, π.χ., δέκα λαμπαδηδρό­μους στο ταξίδι του, θα είναι ασφαλώς ο καλύτερος διαφημιστή­ς της χώρας.

Πρέπει να αξιοποιήσο­υμε αυτό το μοναδικής υπεροχής, διεθνώς, εθνικό μας κεφάλαιο. Συν Αθηνά και χείρα κίνει!

ΓΡΗΓΟΡΗΣ Γ. ΒΑΡΕΛΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece