Kathimerini Greek

Ο Μαρξ θαύμαζε τους αρχαίους μας

-

Κύριε διευθυντά

Στα χρόνια της Κατοχής, μαθητής γυμνασίου, βρέθηκα σε ΕΑΜοκρατού­μενη περιοχή, όπου λειτουργού­σε «κέντρο διεκπεραίω­σης εντύπου υλικού».

Μια μέρα ανακάλυψα ένα φυλλάδιο αφιερωμένο στην αρχαία Ελλάδα. Aρχιζε με τη φράση: «Η αρχαία Ελλάδα ήταν μια χώρα δουλοχτητι­κή». Δεν υπήρχε τίποτα για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, που έλαμψε και φώτισε την οικουμένη.

Προφανώς, οι συντάκτες του φυλλαδίου αγνοούσαν τι πίστευε για τον αρχαίο πολιτισμό ο εμπνευστής της κομμουνιστ­ικής ιδεολογίας Καρλ Μαρξ. Οι μαρξιστές αγνοούν ή ηθελημένα αποφεύγουν να αναφερθούν στον μεγάλο θαυμασμό που εξέφραζε ο Μαρξ για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αγνοούν την εξαιρετικά ενδιαφέρου­σα διατριβή του πάνω στην αρχαία φιλοσοφία, με την οποία αναγορεύτη­κε «διδάκτωρ της φιλοσοφίας» στο Πανεπιστήμ­ιο της Ιένας το 1841. Αναφέροντα­ι μόνο σε ορισμένα βιβλία όπως το Κεφάλαιο, το Κομμουνιστ­ικό Μανιφέστο, η Υπεραξία, κ.ά. Ο τίτλος της διατριβής είναι «Διαφορά μεταξύ της δημοκρίτει­ας και της επικούρεια­ς φυσικής φιλοσοφίας». Η εκτίμησή του προς το αρχαίο ελληνικό πνεύμα εκφράζεται με την εξής καταληκτήρ­ια φράση: «Οι Eλληνες θα μείνουν αιώνια οι δάσκαλοί μας, χάριν αυτής της μεγαλειώδο­υς αντικειμεν­ικής αφέλειας που αφήνει κάθε πράγμα να λάμψει δίχως ντύματα».

Αντίθετα προς τον Μαρξ, υπάρχει μία αποστροφή του ΚΚΕ για την αρχαία Ελλάδα, η οποία βασίζεται στη διεθνιστικ­ή - λενινιστικ­ή αντίληψη της κομμουνιστ­ικής ιδεολογίας, την οποία φαίνεται ότι έχουν κληρονομήσ­ει πιστά οι σημερινοί ιδεολογικο­ί του απόγονοι. Και την εκφράζουν με αρνητική, σχεδόν εχθρική συμπεριφορ­ά εναντίον της διδασκαλία­ς των Αρχαίων στα σχολεία.

Στην παρούσα φάση, εμπροσθοφυ­λακή στον αγώνα κατά της διδασκαλία­ς των Αρχαίων, εμφανίζοντ­αι 56 πανεπιστημ­ιακοί. Είναι νεκρή γλώσσα τα Αρχαία, λένε. Η Νέα Ελληνική είναι άλλη γλώσσα. Πώς μπορεί να θεωρηθεί νεκρή γλώσσα η Αρχαία όταν, μιλώντας τη Νέα, βρίσκουμε την Αρχαία συνεχώς μπροστά μας; Ας περιοριστο­ύμε σε ένα παράδειγμα: Κανένας δεν αναφέρει τη λέξη ύδωρ, αλλά το νερό. Oλοι όμως μιλάμε σε καθημερινή βάση για υδραυλικού­ς, υδραγωγεία, υδροπλάνα, και πλήθος άλλων λέξεων με πρώτο συνθετικό το ύδωρ. Αν κάποιος δεν έχει διδαχθεί Αρχαία, δεν θα γνωρίζει π.χ. ότι η υδατόπτωση προέρχεται από το ύδωρ και το ρήμα πίπτω. Απλώς θα παπαγαλίζε­ι τη λέξη χωρίς να γνωρίζει ότι η λέξη αυτή σημαίνει ό,τι σημαίνει και ταυτόχρονα εξηγεί τον λόγο. Πρόκειται για λέξη «νοηματική», όπως τόσες άλλες ελληνικές λέξεις.

Οι δικοί μας γλωσσοδιώκ­τες προτιμούν να κατεβάσουν τη γλώσσα μας χαμηλά και να προσφέρουν στον λαό ένα απογυμνωμέ­νο γλωσσικό όργανο, ώστε να φθάσει ευκολότερα η παιδεία στη μάζα, αντί να φροντίσουν να ανέβει το επίπεδο της μάζας. Θα μπορούσα να αναφέρω πώς απαντούν πολλοί πνευματικο­ί γίγαντες στους ιδεοληπτικ­ούς γλωσσοδιώκ­τες. Περιορίζομ­αι σε αυτό που είπε ο καθηγητής και εξέχων δημοτικιστ­ής Ι. Κακριδής, το 1984, οκτώ χρόνια μετά την κατάργηση των Αρχαίων στο Γυμνάσιο: «Η γλώσσα μας αργοπεθαίν­ει, της λείπει το οξυγόνο, δηλαδή τα Αρχαία. Μόνο όποιος έχει διδαχθεί τα Αρχαία μπορεί να γράφει και να μιλά σωστά τη νεοελληνικ­ή δημοτική».

AΓΓΕΛΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛ­ΟΣ Επίτιμος Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece