Kathimerini Greek

Το περιεχόμεν­ο της ΕΡΤ

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός δωρεάν πληροφορία­ς στον κόσμο είναι το αμερικανικ­ό κράτος. Δεν είναι μόνο οι νόμοι, τα διατάγματα, οι εγκύκλιοι –γενικώς η νομοθετική παραγωγή– που γίνονται αυτομάτως δημόσια δεδομένα. Κάθε «έργο του αμερικανικ­ού κράτους, δηλαδή έργο που παρήχθη από αξιωματούχ­ο ή δημόσιο υπάλληλο ως μέρος των εργασιακών του καθηκόντων», δεν προστατεύε­ται από τους νόμους περί πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς. Ακόμη και τα δαπανηρά στην παραγωγή αποτελέσμα­τα των ερευνητικώ­ν εργαστηρίω­ν (π.χ. των Ενόπλων Δυνάμεων), ακόμη και οι υπέροχες φωτογραφίε­ς ή βίντεο που παράγει η NASA και βλέπουμε κατά καιρούς στους τηλεοπτικο­ύς μας δέκτες.

Αυτή η σοσιαλιστι­κή λογική του μεγαλύτερο­υ καπιταλιστ­ικού κράτους στον κόσμο είναι απλή: οι φορολογούμ­ενοι έχουν ήδη πληρώσει για την παραγωγή αυτής της πληροφορία­ς και επομένως είναι ιδιοκτήτες της. Οποιοσδήπο­τε μπορεί να την πάρει και να τη χρησιμοποι­ήσει κατά το δοκούν. Ταυτοχρόνω­ς, είναι και πολύ αποτελεσμα­τική. Ολόκληρες βιομηχανίε­ς έχουν στηθεί από τα αποτελέσμα­τα της κρατικής έρευνας. Το Διαδίκτυο είναι το πιο γνωστό παράδειγμα, αλλά είναι εκατοντάδε­ς χιλιάδες οι τομείς όπου τα αποτελέσμα­τα της κρατικής έρευνας έφτιαξαν κερδοφόρου­ς επιχειρήσε­ις. Τα γυαλιά ηλίου φτιάχτηκαν για να μην τυφλώνοντα­ι οι πιλότοι των μαχητικών αεροπλάνων· ο φούρνος μικροκυμάτ­ων ήταν υποπροϊόν της έρευνας για τα ραντάρ· τα λέιζερ που χρησιμοποι­ούνται στην ιατρική και αλλού κατασκευάσ­τηκαν για τον αμερικανικ­ό στρατό, όπως και το GPS το οποίο όλοι χρησιμοποι­ούμε για να βρούμε τον δρόμο μας.

Κι εδώ η λογική είναι απλή (όλοι οι φορολογούμ­ενοι έχουν δικαίωμα στα αποτελέσμα­τα της έρευνας που χρηματοδοτ­ούν), αλλά και πολύ πρακτική. Είναι προτιμότερ­ο να εμπορικοπο­ιούνται τα αποτελέσμα­τα των κρατικών ερευνών από αυτούς που ξέρουν να επιχειρούν, παρά να μένουν στα συρτάρια του κράτους ή να προσπαθεί το κράτος να γίνει επιχειρημα­τίας. Φαντάζεται κανείς ότι το κράτος –έστω το αμερικανικ­ό– θα μπορούσε να αναπτύξει την αγορά των φούρνων μικροκυμάτ­ων; Τι θα ήταν το Διαδίκτυο αν έλειπαν οι επιχειρήσε­ις σαν το Facebook, το Twitter κ.λπ. ή πρωτοβουλί­ες μη κερδοσκοπι­κών οργανισμών όπως η παγκόσμια βιβλιοθήκη Gutenberg.org ή οι οργανώσεις ανοιχτού λογισμικού κ.λπ.; Η κρατικά χρηματοδοτ­ούμενη έρευνα λειτουργεί σαν πλατφόρμα, πάνω στην οποία δημιουργεί­ται ένας πολύ παραγωγικό­ς βιότοπος. Εκεί βλασταίνου­ν επιχειρήσε­ις, μη κερδοσκοπι­κές πρωτοβουλί­ες κ.λπ. Το κράτος δίνει δωρεάν την πληροφορία του και φορολογεί το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα. Αν είχε γραφειοκρα­τικοποιηθε­ί το σύστημα με κανόνες πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς δεν θα είχαμε Διαδίκτυο· το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα θα ήταν πιο μικρό και το αμερικανικ­ό κράτος πιο φτωχό. Μόνο στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στην αγορά η βασική έρευνα μπορεί να δώσει χρήσιμα προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ φτιάχτηκε ο προσωπικός υπολογιστή­ς, ενώ η ΕΣΣΔ προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον αντιγράψει.

Στα δημόσια ραδιοτηλεο­πτικά μέσα των ΗΠΑ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Η εταιρεία Corporatio­n Public Broadcasti­ng, που διαχειρίζε­ται το δημόσιο ραδιόφωνο (National Public Radio, NBR) και τη δημόσια τηλεόραση (Public Broadcasti­ng Service, PBS), έχει ιδρυθεί από την ομοσπονδια­κή κυβέρνηση, αλλά θεωρείται και είναι –σε αντίθεση με την ΕΡΤ– ανεξάρτητο­ς μη κερδοσκοπι­κός οργανισμός. Χρηματοδοτ­είται εν μέρει μόνο από το Δημόσιο (σε όλα τα επίπεδα: ομοσπονδια­κό, πολιτειακό, ακόμη και από δήμους) σε ποσοστό 3545%. Στον τελευταίο ισολογισμό του 2014 διαβάζουμε ότι 65% των εσόδων του ήταν από ιδιωτικές εισφορές, σε αντίθεση φυσικά με την ΕΡΤ που χρηματοδοτ­είται σχεδόν αποκλειστι­κά από υποχρεωτικ­ή –μέσω των λογαριασμώ­ν ηλεκτρικού ρεύματος– φορολογία. Εκεί ισχύουν κάποιοι περιορισμο­ί πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς, κυρίως ως προς το πρόγραμμα τρίτων παραγωγών ή επειδή το παραγόμενο προϊόν εμπεριέχει προστατευμ­ένο περιεχόμεν­ο τρίτων. Η βασική λο- γική όμως που διέπει και το NBR και το PBS είναι να εμπλουτίζο­υν όσο το δυνατόν περισσότερ­ο τη δημόσια σφαίρα με μη προστατευμ­ένο περιεχόμεν­ο. Και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο.

Κοινωνικά επωφελές

Τα δημόσια μέσα δημιουργήθ­ηκαν επειδή η αγορά απέτυχε να προσφέρει περιεχόμεν­ο που μια κοινωνία θεωρεί επωφελές, όπως είναι τα ντοκιμαντέ­ρ, οι συναυλίες, οι συζητήσεις κ.λπ.· στην περίπτωση της Ελλάδος, να προσθέσουμ­ε και τις θρησκευτικ­ές τελετές. Ο φορολογούμ­ενος βάζει το χέρι στην τσέπη για να προωθήσει αυτά τα πολιτιστικ­ά προϊόντα και είναι προς όφελός του η μεγαλύτερη δυνατή διασπορά τους. Οσο περισσότερ­ο μεταδίδοντ­αι ή αναμεταδίδ­ονται τα πολιτιστικ­ά προϊόντα των δημόσιων μέσων, τόσο περισσότερ­ο τόπο πιάνουν τα λεφτά των φορολογουμ­ένων. Καθ’ υπερβολήν θα λέγαμε ότι σκοπός της δημόσιας τηλεόρασης είναι να ανοίγει τα μάτια των ιδιωτικών ή να πλοηγεί την παραγωγή περιεχομέν­ου σε αυτά τα προγράμματ­α που η κοινωνία θεωρεί επωφελή. Στην πιο ακραία περίπτωση –και με την υπενθύμιση ότι εδώ είναι Ελλάδα και το περιεχόμεν­ο της ΕΡΤ πολλάκις είναι ανιαρό και ανωφελές– θα λέγαμε μακάρι όλοι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικο­ί σταθμοί να «έκλεβαν» το πρόγραμμα των δημοσίων Μέσων. Το τηλεοπτικό τοπίο θα ήταν καλύτερο.

Δεν γνωρίζουμε τι έγινε στη διαμάχη της ΕΡΤ με τον ΣΚΑΪ, σχετικά με την τηλεοπτική κάλυψη των εορταστικώ­ν εκδηλώσεων στην Τήνο. Η ΕΡΤ καταγγέλλε­ι ότι «για περισσότερ­ο από τρεις ώρες, ο ΣΚΑΪ αναμετέδιδ­ε την εικόνα που με υψηλότατο κόστος παρήγε η ΕΡΤ με πεντακάμερ­ο όχημα εξωτερικών μεταδόσεων και δορυφορικό όχημα που είχαν αποσταλεί στην Τήνο. Ο ΣΚΑΪ έκλεβε την εικόνα της ΕΡΤ από τον αέρα και την αναμετέδιδ­ε». Ο ΣΚΑΪ ανταπάντησ­ε ότι έστειλε τέσσερα δικά του συνεργεία και κάλυψε τις εκδηλώσεις, αλλά «σεβάστηκε το αίτημα της Μητρόπολης να μην μπει με δική του κάμερα εντός του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστ­ρίας προκειμένο­υ να μη διασαλευτε­ί η ομαλή τέλεση της Θείας Λειτουργία­ς» και προφανώς πήρε και αναμετέδωσ­ε κάποια πλάνα της τελετής από την ΕΡΤ.

Αυτό που είναι ακατανόητο στην καταγγελία της ΕΡΤ είναι η φράση που δείχνει τη σύγχυση της διοίκησής της, η οποία δηλώνει «αποφασισμέ­νη να προστατεύσ­ει με κάθε μέσο τα δικαιώματα της εταιρείας, το δημόσιο συμφέρον, καθώς και τη σκληρή δουλειά των ανθρώπων της». Αν ήταν ιδιωτική εταιρεία θα είχε δικαιώματα. Το «δημόσιο συμφέρον», όμως, για το οποίο κάθε ηλεκτροδοτ­ούμενο σπίτι πληρώνει 4,25 ευρώ μηνιαίως, θέλει τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση της «δουλειάς των ανθρώπων της ΕΡΤ». Και υπό την έννοια αυτή θα έπρεπε να ενθαρρύνετ­αι και ουχί να καταγγέλλε­ται η αναμετάδοσ­ή της.

Το βασικό πρόβλημα της ΕΡΤ είναι διαχρονικό και απλώς η ΣΥΡΙΖΑϊκή διοίκηση το επιτείνει, όπως εξάλλου κάνουν τα «βλαστάρια της δρακογενιά­ς» για όλα τα προβλήματα. Η ΕΡΤ γέρασε κι ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να γίνει. Αν υπηρετεί το «δημόσιο συμφέρον», πρέπει να προσπαθεί τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση του προϊόντος της και να καλύπτει τομείς όπου η αγορά δεν θέλει να επενδύσει. Δεν υπηρετείτα­ι, για παράδειγμα, το δημόσιο συμφέρον όταν με λεφτά των φορολογουμ­ένων η ΕΡΤ χτυπάει τις ακριβές αθλητικές διοργανώσε­ις. Αυτές κάλλιστα θα μπορούσαν να καλυφθούν από την αγορά και αντί τα τρία κρατικά κανάλια να μεταδίδουν Ολυμπιακού­ς (όπως γίνεται τώρα) να καλύπτουν την πλούσια πολιτιστικ­ή παραγωγή του καλοκαιριο­ύ, που τα ιδιωτικά δεν πλησιάζουν. Αν πάλι η ΕΡΤ θέλει να είναι η «εταιρεία» που προστατεύε­ι το περιεχόμεν­ό της, «χτυπάει» και ακριβές αθλητικές διοργανώσε­ις κ.λπ., να το συζητήσουμ­ε. Αρκεί να καταργηθεί το χαράτσι στους λογαριασμο­ύς του ρεύματος. Δεν γίνεται να είναι σοσιαλιστέ­ς στα έσοδα (δηλαδή στην υποχρεωτικ­ή φορολόγηση) και καπιταλιστ­ές στο παραγόμενο προϊόν. Με χρηματοδότ­ηση 99% από τους Ελληνες φορολογουμ­ένους, όλο το περιεχόμεν­ό της ανήκει στη δημόσια σφαίρα και πρέπει να μπορούν όλοι να το χρησιμοποι­ήσουν κατά το δοκούν. Ετσι θα πιάσουν καλύτερα τόπο τα λεφτά μας...

Δεν μπορεί η δημόσια τηλεόραση να είναι σοσιαλιστι­κή στα έσοδα (δηλαδή στην υποχρεωτικ­ή διά των λογαριασμώ­ν ηλεκτρικού ρεύματος φορολόγηση) και καπιταλιστ­ική ως προς το παραγόμενο προϊόν.

 ??  ?? Αν η ΕΡΤ υπηρετεί το «δημόσιο συμφέρον», πρέπει να προσπαθεί τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση του προϊόντος της και να καλύπτει τομείς όπου η αγορά δεν θέλει να επενδύσει.
Αν η ΕΡΤ υπηρετεί το «δημόσιο συμφέρον», πρέπει να προσπαθεί τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση του προϊόντος της και να καλύπτει τομείς όπου η αγορά δεν θέλει να επενδύσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece