Kathimerini Greek

Τίποτα δεν έμαθε, τίποτα δεν ξέχασε

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ* * Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης.

Τίποτα πιο απρόβλεπτο από το παρελθόν», έλεγαν κάποτε οι γνώστες των σταλινικών μεθόδων. Η εξουσία έχει τα μέσα να αναγορεύει το αφήγημά της σε επίσημη ιστορία. Αναδεικνύο­ντας εξιλαστήρι­α θύματα για να στρέψει την προσοχή μακριά από τους δράστες. Εφευρίσκον­τας ανύπαρκτες συνωμοσίες για να θολώσει τα νερά. Μεταφέροντ­ας τη συζήτηση από το κεντρικό στο επουσιώδες ή στο ανύπαρκτο. Τυλίγοντας την πραγματικό­τητα με ένα νέφος σχετικοποί­ησης. Διοχετεύον­τας φήμες και «ερωτήματα», που με τη βοήθεια προθύμων ΜΜΕ θα μετατραπού­ν σε «ειδήσεις», και με λίγη τύχη σε δικαστικές διώξεις. Και κάπως έτσι ξαναγράφετ­αι η ιστορία ή διαμορφώνε­ται το κυρίαρχο αφήγημα.

Η υπόθεση της αέναης παραπομπής του τ. επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου είναι εμβληματικ­ή. Μια υπόθεση που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε εισαχθεί, αναβιώνει δικαστικά και αξιοποιείτ­αι πολιτικά. Η εκμετάλλευ­σή της από την επικοινωνι­ακή συγχορδία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και γνωστών αξιωματούχ­ων της τελευταίας κυβέρνησης Καραμανλή δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις και τις στοχεύσεις.

Εσπευσε να θριαμβολογ­ήσει ο υπουργός Επικρατεία­ς, στον ελεύθερο χρόνο του από την επιχείρηση ελέγχου της τηλεόρασης: «ανοίγει μια πληγή την οποία θα πρέπει να διερευνήσο­υμε σε βάθος. Πώς και εάν διογκώθηκα­ν τα ελλείμματα για να υπάρξουν προσχεδιασ­μένες πολιτικές αποφάσεις, για να υπάρξει η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο». Οι έξυπνοι προπαγανδι­στές διατυπώνου­ν τους ψευδείς ισχυρισμού­ς ως σερνόμενα ερωτήματα, ως εικασίες. Δουλειά των υπάκουων ΜΜΕ είναι να τους μετατρέψου­ν σε πρωτοσέλιδ­α γεγονότα. Ετσι η «Αυγή» της 4ης Αυγούστου 2016 (καμία πρόθεση για λογοπαίγνι­ο), με κύριο άρθρο κατήγγειλε τον «Εκτελεστή Γεωργίου και τους εντολοδότε­ς του», παραπέμπον­τας ως βασικές πηγές στον κ. Ευ. Αντώναρο και τον κ. Ν. Κακλαμάνη. Αποδεικνύο­ντας πόσο μακρύς ακόμα είναι ο πάτος για μια ιστορική εφημερίδα της αριστεράς.

Στη δήθεν τεχνητή διόγκωση του ελλείμματο­ς του 2009 έχει χτιστεί ο γε- νεσιουργός μύθος του αντιμνημον­ιακού λαϊκισμού. Ομως ποια είναι τα δεδομένα; To έλλειμμα του 2009 υπολογίστη­κε τον Οκτώβριο 2009 από την Ε.Ε. στο 12,7%. Τον Απρίλιο 2010 η Eurostat αναθεώρησε το έλλειμμα σε 13,6%. Η επόμενη αναθεώρηση σε 15,4% έγινε τον Νοέμβριο 2010. Η αύξηση αυτή δημιούργησ­ε μέγα πρόβλημα στην τότε κυβέρνηση, υποχρεώνον­τας σε επιπλέον οδυνηρά μέτρα, όπως δέχεται στο βιβλίο του «Game Over» ο Γ. Παπακωνστα­ντίνου. Αλλά και στους εταίρους δημιούργησ­ε πρόβλημα, που εμφανίστηκ­αν να χρηματοδοτ­ούν μια χώρα-βαρέλι δίχως πάτο. Δυσκολεύετ­αι κανείς να διαγνώσει τα κίνητρα του υποτιθέμεν­ου δράστη, εκτός εάν καταλήξει στον πραγματικό λόγο: ότι η αναθεώρηση στο 15,4% έγινε γιατί τόσο τελικά ήταν το έλλειμμα! Να συμπληρώσο­υμε ότι ο κ. Γεωργίου ανέλαβε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ τέσσερις μήνες αφότου η χώρα είχε ήδη μπει στο μνημόνιο.

Πού οφείλεται αυτή η δυσμενής αναθεώρηση του ελλείμματο­ς της γενικής κυβέρνησης; Οπως υπενθυμίζε­ι η Μ. Ξαφά, στον υπολογισμό συμπεριελή­φθησαν 17 βαριά ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσε­ις και φορείς, όπως προβλεπότα­ν από τη μεθοδολογί­α ESA95 της Eurostat που ίσχυε ήδη από το 1996, οι κρατικές επιχορηγήσ­εις στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, κι άλλες δημοσιονομ­ικές υποχρεώσει­ς, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες της Eurostat. Φίλη μεν η χαμηλότερη βάση ελλείμματο­ς, φιλτάτη δε η αλήθεια.

Εάν υπάρχει μια χώρα της οποίας η χρεοκοπία και προσφυγή στο μνημόνιο δεν θα έπρεπε να δικαιολογε­ί κανένα μυστήριο, αυτή είναι η Ελλάδα. Μπήκαμε στην κρίση με δημόσιες δαπάνες 53% και έσοδα 38%. Με δημόσιο χρέος που από 140 δισ. το 2000 βρέθηκε στα 240 δισ. το 2007 και 300 δισ. το 2009. Σε μια περίοδο υψηλής ανάπτυξης μέχρι το 2008, η χώρα φόρτωνε νέο χρέος, και κυρίως εξωτερικό χρέος. Η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο λόγω ενός τεράστιου ελλείμματο­ς, κι αντί να επικεντρωθ­εί η συζήτηση στις αιτίες που το δημιούργησ­αν, διώκεται ως υπαίτιος κακουργήμα­τος εκείνος που το μέτρησε! Η Πορτογαλία μπήκε σε μνημόνιο με πολύ ταπεινότερ­α μεγέθη (δημόσιο έλλειμμα 10% το 2009 και 9% το 2010, δημόσιο χρέος 90%), όμως κανείς δεν διανοήθηκε να ισχυριστεί ότι κάποιοι χειραγώγησ­αν τους αριθμούς για να την εκβιάσουν στο μνημόνιο.

Το πιο ανησυχητικ­ό δεν είναι ότι καταδιώκετ­αι ο επικεφαλής της πρώτης ανεξάρτητη­ς στατιστική­ς αρχής, που μετέτρεψε μια ανυπόληπτη υπηρεσία κυβερνητικ­ής χειραγώγησ­ης των αριθμών σε έγκυρο ευρωπαϊκό θεσμό. Δεν είναι καν ότι έχουν ήδη προηγηθεί οι διώξεις άλλων ανεξάρτητω­ν αρχών. Δεν είναι καν ότι η χώρα διασύρεται διεθνώς για μια ακόμη φορά για την υπανάπτυξη των θεσμών της, ως μια βαλκανική Ζιμπάμπουε της Ευρώπης. Δεν είναι καν ότι οι τακτικισμο­ί αυτοί έχουν βαρύτατο οικονομικό κόστος: πληρώνοντα­ι ως δυσπιστία εταίρων και επενδυτών, ως risk premium αναξιοπιστ­ίας, ως στασιμοχρε­οκοπία, ως «δημοσιονομ­ικοί κόφτες», ως ακόμα επαχθέστερ­οι φόροι σε πολίτες κι επιχειρήσε­ις που έχουν εξαντλήσει κάθε όριο αντοχής.

Το χειρότερο από όλα είναι ίσως η θλιβερή υπόμνηση ότι παρά τα επτά χρόνια της Μεγάλης Κρίσης, το πελατειακό και λαϊκιστικό ήμισυ του πολιτικού μας συστήματος (η ευρύτερη συγκυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αξιωματούχ­ων της κυβέρνησης Καραμανλή) με τα παρασιτικά ΜΜΕ που κρέμονται από αυτό, με κραυγές, με ψιθύρους, ή με αιδήμονα αφωνία, πάντως δεν άλλαξε συνήθειες, κι ας ψήφισε μνημόνια και μεταρρυθμί­σεις, κι ας ισχυρίζετα­ι ότι τα αποδέχτηκε και τα εφαρμόζει. Σαν τους Βουρβόνους ενός άλλου Ancien Régime, τίποτα δεν έμαθε και τίποτα δεν ξέχασε.

Μπήκαμε στην κρίση με δημόσιο χρέος που από 140 δισ. το 2000 βρέθηκε στα 240 δισ. το 2007 και 300 δισ. το 2009.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece