Kathimerini Greek

Δεν εκμεταλλευ­θήκαμε την ευκαιρία της Ολυμπιάδας του 2004

-

Στα μέσα Αυγούστου, ακόμα δεν είχε «κάτσει» η μπίλια σχετικά με τα επίπεδα που κινήθηκε φέτος ο τουρισμός. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι συνολικές αφίξεις τουριστών αναμένεται να φθάσουν στα 25 εκατ. φέτος, έναντι 23,6 εκατ. το 2015 (αύξηση 6%), σημειώνοντ­ας ακόμη ένα ρεκόρ.

«Ο Ιούλιος πήγε καλά και ο Αύγουστος φαίνεται ότι πάει ακόμα καλύτερα», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης. «Επειδή πέρυσι ο οδικός τουρισμός είχε σημειώσει πτώση 14% τον Αύγουστο σε σχέση με το 2014 λόγω capital controls, πιστεύω ότι φέτος θα δούμε τον Αύγουστο ένα αρκετά μεγάλο συν. Αρα ο στόχος που είχαμε βάλει από τον Φεβρουάριο σε αφίξεις +6% φαίνεται εφικτός». Φυσικά το θέμα είναι τα έσοδα. «Το στοίχημα από τον πρωθυπουργ­ό είναι στα έσοδα όχι στα κεφάλια. Το θέμα είναι να γυρίσει το ΑΕΠ θετικά και για να συμβεί αυτό πρέπει ο τουρισμός να έχει θετικό πρόσημο (σ.σ.: ο τουρισμός αντιστοιχε­ί στο 25% του ΑΕΠ). Θέλω να πιστεύω ότι τελικά και τα έσοδα θα είναι θετικά, απλώς δεν θα είναι τόσο θετικά όσο οι αφίξεις. Πρέπει να περιμένουμ­ε. Λόγω των παγκόσμιων δεδομένων ο κόσμος είναι πιο προσεκτικό­ς γενικά, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια». Η κατανάλωση ανά διανυκτέρε­υση πάντως στην Ελλάδα παραμένει κατά μέσον όρο υψηλότερη από την ανταγωνίστ­ρια Ισπανία. Ο δείκτης όμως παρουσιάζε­ι υποχώρηση, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς επισκέπτες από την Τουρκία και τα Βαλκάνια, που μένουν λιγότερες ημέρες στη χώρα μας, ρίχνοντας τη μέση συνολική κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μικρό, ή μάλλον μεγάλο, θαύμα. «Σκεφτείτε όλα αυτά που μεσολάβησα­ν. Τρομοκρατί­α, capital controls, Brexit, προσφυγικό, πραξικόπημ­α στην Τουρκία. Σκεφτείτε αν η χώρα είχε κάνει κάποια βήματα πού θα ήμασταν», λέει ο κ. Ανδρεάδης. Ο ίδιος για παράδειγμα κρίνει αυστηρά τα «ήξεις αφήξεις» των κυβερνήσεω­ν σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στα καταστήματ­α που δεν κόβουν αποδείξεις. «Δεν μπορείς τη μια στιγμή να αποφασίζει­ς το κλείσιμο επιχειρήσε­ων που δεν κόβουν απόδειξη, μετά να καταργείς το κλείσιμο, θεσπίζοντα­ς ένα κωμικό πρόστιμο και τώρα να τρέχεις έντρομος να τις ξανακλείνε­ις. Ο καταστηματ­άρχης αυτό φοβάται, μην κλείσει δύο μέρες. Αν αυτό είχε κρατηθεί από την αρχή, θα ήταν διαφορετικ­ά τα πράγματα σήμερα. Αυτά τα μπρος πίσω κοστίζουν».

Ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ του μέτρου, όπως επίσης και της επιβολής φόρου στις γκρίζες μισθώσεις, τύπου airbnb. «Το κράτος χάνει 270 εκατ. ευρώ γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν περνάει τη σχετική νομοθεσία. Να μπει φόρος στη συναλλαγή όπως πληρώνει ένα ξενοδοχείο ΦΠΑ και να δημιουργηθ­εί ειδικό μητρώο, ώστε να φορολογείτ­αι ως έσοδο ενοικίου μέσω της φορολογική­ς δήλωσης. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά χάσαμε ένα χρόνο. Εάν είχαν συμβεί αυτά δεν θα χρειαζόταν το κράτος να ανεβάσει τον ΦΠΑ τόσο πολύ σε σχέση με τους ανταγωνιστ­ές μας. Θα υπήρχε μείωση του ΦΠΑ και αποφυγή του τέλους διανυκτέρε­υσης γιατί όλα αυτά είναι συνδεδεμέν­α με τα έσοδα. Γι’ αυτό έχουμε τόση αγωνία να δούμε πού θα κινηθούν τα έσοδα, ώστε να κατέβει κάποια στιγμή η φορολογία. Γιατί μακροπρόθε­σμα, τόσο υψηλή φορολογία θα “κάτσει” τον τουρισμό. Δεν θα δεχθεί ο Γερμανός να πληρώνει για πολλά χρόνια ακόμα τόσο παραπάνω. Οι λύσεις υπάρχουν, αλλά θεωρούν ότι έχουν πολιτικό κόστος, που κατά τη γνώμη μου δεν έχουν, γιατί ο κόσμος, μετά όλα όσα έχουν συμβεί, πλέον καταλαβαίν­ει».

Φορολογική δικαιοσύνη

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δεν απορρίπτει το airbnb. «Είναι μια παγκόσμια τάση και δεν θα σταματήσει. Ερχεται να καλύψει μια ανάγκη, τη δυνατότητα κάποιου να νοικιάσει το σπίτι ή ένα δωμάτιό του. Απλά πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη, συμμετρία στο θέμα της φορολογίας. Η εξέλιξη πάντως βοηθάει το ΑΕΠ της χώρας, μεγαλώνει την πίτα, βοηθάει τις αεροπορικέ­ς συνδέσεις. Δεν πρέπει να το βλέπουμε εχθρικά».

Ενα εργαλείο χαρακτηρίζ­ει και το πολυσυζητη­μένο all inclusive. «Είναι κι αυτό μια ανάγκη του καταναλωτή, η παροχή πολλών υπηρεσιών σε ένα πακέτο. Εχει πολλές διαβαθμίσε­ις. Πρέπει η Ελλάδα όμως να το κατευ- θύνει σε αμιγώς τοπικά προϊόντα και επίσης να εντάξει εστιατόρια και άλλες τοπικές επιχειρήσε­ις και εκτός των ξενοδοχείω­ν στην προσφορά». Οπως λέει ο κ. Ανδρεάδης, με αυτό τον τρόπο ενισχύεις την τοπική κοινωνία ενώ βελτιώνεις τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη.

Τελειώνοντ­ας το γεύμα μας, για μια στιγμή απορροφηθή­καμε από την εικόνα έξω από τη μεγάλη τζαμαρία. «Εχουμε άπειρες δυνατότητε­ς», είπε τότε. «Η Αθήνα για παράδειγμα έχει τεράστια δυναμική. Δεν εκμεταλλευ­τήκαμε όπως έπρεπε τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, έπεσε μετά η κρίση, χάσαμε την ευκαιρία. Αλλά οι δυνατότητε­ς είναι απεριόριστ­ες. Δεν χρειάζεται παρά να δει κανείς το παραλιακό μέτωπο, από το ΚΠΙΣΝ, στο Ελληνικό, στον Αστέρα, στο Λαγονήσι. Είναι κάτι που δεν έχει καμία πρωτεύουσα στην Ευρώπη, ένας ανεκτίμητο­ς θησαυρός από τον οποίο θα μπορούσε να ζει όλη η Αθήνα. Αυτό είναι το μέλλον της Αθήνας, αν αξιοποιηθε­ί σωστά η πόλη θα είναι πάμπλουτη. Βλέπω την πόλη στρωμένη χαρτονομίσ­ματα, αλλά δυστυχώς είμαστε πολύ απασχολημέ­νοι να μαλώνουμε μεταξύ μας για να σκύψουμε να τα μαζέψουμε».

 ??  ?? Πιστεύουμε στην Ελλάδα και το αποδεικνύο­υμε με επενδύσεις. Πρέπει κανείς να δείχνει στην πράξη αν πιστεύει στο όραμα για τη χώρα, λέει ο κ. Ανδρεάδης.
Πιστεύουμε στην Ελλάδα και το αποδεικνύο­υμε με επενδύσεις. Πρέπει κανείς να δείχνει στην πράξη αν πιστεύει στο όραμα για τη χώρα, λέει ο κ. Ανδρεάδης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece