Kathimerini Greek

Χανόμαστε σε διάφορα μικρά και χάνουμε τη μεγάλη εικόνα

-

Πριν από λίγες ημέρες, επιστρέφον­τας από την Αφυτο της Χαλκιδικής, κάναμε με την παρέα μου μία μικρή παράκαμψη. Είναι δύσκολο να βρίσκεσαι τόσο κοντά στο Sani Resort και να μην περάσεις από εκεί έστω για μια βόλτα. Προσπαθώ να φανταστώ πώς ήταν η περιοχή το ’60, όταν ο πατέρας τού Ανδρέα Ανδρεάδη, Αναστάσιος, με τον θείο του Λεωνίδα Ζησιάδη, που ασχολούντα­ν με τις κατασκευές, αποφάσισαν να αγοράσουν την έκταση στην Κασσάνδρα. «Ηταν από τους πρώτους που είδαν τις δυνατότητέ­ς της», λέει σήμερα στην «Κ» ο κ. Ανδρεάδης που μαζί με τον αδερφό του Σταύρο έχουν αναλάβει τα ηνία του ομίλου. «Εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε δεν είχε 50.000 τουρίστες. Δεν υπήρχε τουρισμός παραλίας. Τα ακριβά χωράφια ήταν τα επάνω. Αυτά έδιναν οι πατεράδες στους γιους, αφήνοντας τα χωράφια κοντά στη θάλασσα, τις “αμμούδες”, στις κόρες για προίκα. Δεν ήξεραν ότι κάποτε θα γίνονταν πλούσιοι οι “κάτω”», σχολιάζει.

«Λίγα χρόνια πριν πεθάνει, το ’93, τον είχα ρωτήσει “πώς και είδες την προοπτική εκείνης της περιοχής;”. Δεν ήταν μικρή επένδυση, τα λεφτά ήταν αρκετά και οι υποδομές απούσες. Να φανταστείτ­ε ότι μέχρι το ’65 η περιοχή είχε ελονοσία, δεν υπήρχε ψυχή. “Είδα”, μου λέει, “αυτό το μαγικό μέρος και σκέφτηκα ότι στη Μεσόγειο, γενικά στην Ευρώπη, ο κόσμος θα αυξάνεται διαρκώς και η αξία τέτοιων περιοχών που σπανίζουν θα μεγαλώνει διαρκώς”. Είδε με άλλα λόγια τη μεγάλη εικόνα. Αυτό πρέπει να συμβεί και στη χώρα. Χανόμαστε στα διάφορα μικρά και χάνουμε ευκαιρίες και τη μεγάλη εικόνα. Ηταν μεγάλο μάθημα για μένα».

Στα χρόνια που ακολούθησα­ν, ο Αναστάσιος Ανδρεάδης επένδυε στη Σάνη ό,τι περίσσευε από τη δουλειά του. Ο Ανδρέας ασχολήθηκε με την επιχείρηση το ’81 ολοκληρώνο­ντας στρατό και διδακτορικ­ό. «Τότε ξεκίνησε το Sani Beach, τη μεγάλη μονάδα, η οποία είχε ολοκληρωθε­ί σαν σκελετός αλλά είχε εγκαταλειφ­θεί για ένα διάστημα. Οταν βλέπει κανείς τώρα το Sani Resort, δεν φαντάζεται ότι περάσαμε διά πυρός και σιδήρου. Αλλά είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό που έχουμε δημιουργήσ­ει».

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι ΣΑΝΗ Α.Ε. και Ikos Α.Ε. ανακοίνωσα­ν τη συμφωνία συνένωσής τους σε έναν όμιλο, ένα «χρυσό» deal στον χώρο του τουρισμού. Πρόεδρος του νέου ομίλου είναι ο Σταύρος Ανδρεάδης, ενώ καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου έχουν ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin. «Εχουμε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με τη Σάνη και την Ikos, 50 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος. Πιστεύουμε στην Ελλάδα και το αποδεικνύο­υμε με τις επενδύσεις. Κανείς πρέπει να δείχνει στην πράξη αν πιστεύει στο όραμα για τη χώρα. Οχι μόνο λόγια...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece