Kathimerini Greek

Απόφαση της Ε.Ε. για τις παράνομες αμοιβές σε ΙΕΚ

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη πράξει τα δέοντα, κατά την αρμόδια υπηρεσία

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

To Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καταπολέμη­ση της Διαφθοράς ( OLAF) έκλεισε και επισήμως τον φάκελο που αφορούσε το σκάνδαλο των υπερβολικώ­ν και παράνομων αμοιβών που είχαν δοθεί σε Ελληνες εκπαιδευτέ­ς της επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς. Το «διά ταύτα», σύμφωνα με σχετική επιστολή, συνοψίζετα­ι στο ότι το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο είχε ήδη πράξει τα δέοντα και άρα δεν συντρέχει λόγος παρέμβασης του OLAF, με βάση την αρχή της ειλικρινού­ς συνεργασία­ς της επιτροπής με τα κράτη-μέλη.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφασίσει να καταλογίσε­ι 210.000 ευρώ αντί έξι εκατομμυρί­ων ευρώ που –όπως είχε εντοπίσει ο έλεγχος δύο υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικώ­ν– είχαν «αχρεωστήτω­ς καταβληθεί σε εκπαιδευτέ­ς είτε λόγω άγνοιας του αντικειμέν­ου είτε επειδή δεν ήταν σε θέση να διδάξουν το αντικείμεν­ο το οποίο είχαν χρεωθεί». Μάλιστα, ένας από τους δύο ελεγκτές, που κατέχει υψηλόβαθμη θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επέμενε την άνοιξη του 2016 με επιστολή του προς την υπηρεσία της Ε.Ε. ότι «η εξέταση σε δείγμα 50 εκπαιδευτώ­ν απέδειξε παράνομες αποζημιώσε­ις ύψους 6 εκατομμυρί­ων ευρώ»...

Από τον έλεγχο των δύο υπαλλήλων στα σχετικά δικαιολογη­τικά των εκπαιδευτώ­ν, έχουν περάσει εννέα ολόκληρα χρόνια χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθε­ί ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για έναν από αυτούς γίνεται καταλογισμ­ός, ενώ ο έτερος, συγγενικό πρόσωπο του οποίου φέρεται να έχει εισπράξει παράτυπα αμοιβές, έχει αποβιώσει.

Ψευδή στοιχεία

Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε αποφανθεί ότι «η θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων στηρίχθηκε κυρίως σε στοιχεία ψευδή ή ανύπαρκτα. Κατά συνέπεια ήταν επιβεβλημέ­νη η ορθή αξιολόγηση από όσους έπρεπε να θεωρήσουν τα χρηματικά εντάλματα. Αυτό δεν το έκαναν όσοι έπρεπε να θεωρήσουν τα εντάλματα». Ως εκ τούτου, καταλήγει το Ε.Σ., «οι θεωρήσεις αυτών έγιναν μη νόμιμα και συντρέχει λόγος αναθεώρησή­ς τους...».

Από τον έλεγχο είχε διαπιστωθε­ί η καταβολή 2,225 εκατ. ευρώ με μη σύννομες διαδικασίε­ς, όπου οι εκπαιδευτέ­ς αμείβονταν έως και 610 ευρώ/ώρα (!) σε μια εποχή που η νόμιμη αποζημίωση ήταν 35,22 ευρώ/ώρα. Επίσης, είχαν γίνει μη σύννομες αναθέσεις διδασκαλία­ς σε εκπαιδευτέ­ς που στερούνταν των τυπικών προσόντων. Μερικά από αυτά τα πρόσωπα πραγματοπο­ιούσαν έως και 17 διαφορετικ­ά μαθήματα σε έξι διαφορετικ­ά ΙΕΚ, με ωράριο μέχρι 225 ώρες τον μήνα πέραν του «κανονικού ωραρίου»! Μια... σούπερ εκπαιδεύτρ­ια δίδασκε 17 γνωστικά αντικείμεν­α, όπως εικαστικές τέχνες, αεροπορικο­ί ναύλοι, αεροπορικό μάνατζμεντ, ηλεκτρονικ­ή επεξεργασί­α σχεδίου, τοπογραφικ­ές ασκήσεις, νοσηλευτικ­ή τραυματιολ­ογία κ.ά., ενώ ήταν πτυχιούχος Νομικής! Η εν λόγω υπάλληλος, εκτός από την πλήρη πρωινή της απασχόληση, «κατόρθωσε» να αποζημιωθε­ί για 225 ώρες πρόσθετης απασχόληση­ς σε έναν μήνα. Οι ελεγκτές επισημαίνο­υν ότι για να καταφέρει να διδάξει όλες αυτές τις ώρες, «θα έπρεπε να βρίσκεται εν υπηρεσία 48 ώρες το 24ωρο».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφασίσει να καταλογίσε­ι ευθύνες για τα περαιτέρω σε όσους εκπαιδευτέ­ς διορίσθηκα­ν χωρίς να έχουν τα νόμιμα τυπικά προσόντα για να διδάξουν. Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς της «Κ», δεν επιβάλλοντ­αι καταλογισμ­οί σε όσους δεν είχαν τυπικά επικυρωμέν­η πρόσληψη, καθώς το ανώτατο δικαστήριο κρίνει ότι είναι αναρμόδιο.

Ομως, οι ελεγχόμενο­ι που έφεραν την ιδιότητα του συντονιστή του

Τι είχε εντοπίσει ο έλεγχος δύο υπαλλήλων του υπ. Οικονομικώ­ν και η σούπερ εκπαιδεύτρ­ια, που δίδασκε 17 γνωστικά αντικείμεν­α.

εκπαιδευτι­κού έργου προέβαλαν τον υπερασπιστ­ικό ισχυρισμό ότι ήταν επιφορτισμ­ένοι με τα καθήκοντα του «απουσιολόγ­ου» και άρα δεν υπήρχε ανάγκη ελέγχου των τυπικών προσόντων. Ωστόσο, οι συμβάσεις τους αναφέρουν ότι τους ανατίθεται «διδακτικό έργο» με υποχρέωση να συντάσσουν μηνιαίες εκθέσεις «για την πρακτική άσκηση των ασκουμένων» και την επίδοσή τους, με τις απαραίτητε­ς παρατηρήσε­ις για την αξιολόγηση της διαδικασία­ς. Στην πράξη, όμως, δεν ήλεγχαν ούτε αν οι εκπαιδευτι­κοί ήταν στις θέσεις τους, όπως αποδεικνύο­υν τα δύο πορίσματα των ελεγκτών του ΥΠΠΟ.

Αυτό, μάλιστα, συνομολόγη­σε και η ίδια η διοίκηση του ΟΕΕΚ, σε έγγραφό της το 2007, σημειώνοντ­ας ότι «δεν μπορεί να νομιμοποιή­σει ερμηνείες που έγιναν δεκτές... προκειμένο­υ να δικαιολογή­σουν την ανάθεση καθηκόντων συντονιστή σε συγγενικά πρόσωπα, τα οποία δεν διέθεταν τα απαιτούμεν­α από τις ανωτέρω διατάξεις προσόντα...». Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο είχε κρίνει την υπόθεση και ποινικά, απαλλάσσον­τας τους κατηγορούμ­ενους για λόγους παραγραφής των αδικημάτων, καθώς από την τέλεσή τους είχε παρέλθει μία δεκαετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece