Kathimerini Greek

Επιδείνωση των σχέσεων βασιλιά - πρωθυπουργ­ού

Ο Παπανδρέου βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν, με την ανοχή Γαρουφαλιά, επιχειρήθη­κε από ανακτορικο­ύς κύκλους η μετονομασί­α του στρατού από Ελληνικό σε Βασιλικό.

- ΕΥΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛ­ΕΙΟΥ

Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963 η Ε.Κ. κέρδισε, μάλλον απροσδόκητ­α, τη σχετική πλειοψηφία. Καθώς ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την εντολή σχηματισμο­ύ κυβέρνησης φρόντισε να έρθει σε συμφωνία με τον βασιλιά Παύλο, που εξασφάλιζε τον έλεγχο των Ανακτόρων επί του Στρατού. Υπουργός Εθνικής Αμυνας παρέμεινε ο υπηρεσιακό­ς Παπανικολό­πουλος, ενώ οι μεταβολές στην ανώτατη ηγεσία ήταν ελάχιστες. Η συγκεκριμέ­νη εξέλιξη τουλάχιστο­ν καθησύχασε τους στρατηγούς, οι οποίοι δέχονταν ήδη πιέσεις από δυναμικά μεσαία στελέχη (τους μετέπειτα δικτάτορες του 1967) για εκτροπή ώστε να μην δοθεί η εξουσία στο «φιλοκομμου­νιστικό» Κέντρο.

Η σαρωτική νίκη που επέτυχε η Ενωση Κέντρου στις εκλογές του 1964 της έδινε την ευκαιρία να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο στράτευμα. Διέθετε ευρεία κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία, ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο και ένα μελετημένο πρόγραμμα συντεταγμέ­νο από απόστρατου­ς αξιωματικο­ύς που στόχευε στην καλύτερη οργάνωση του στρατού και τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Υπουργός Εθνικής Αμυνας τοποθετήθη­κε ο Π. Γαρουφαλιά­ς, που διατηρούσε άψο- γες σχέσεις τόσο με τον Παπανδρέου, όσο και με το Παλάτι. Υφυπουργός ανέλαβε ένας πολιτικός της νεότερης γενιάς, ο Μ. Παπακωνστα­ντίνου, στον οποίο ο πρωθυπουργ­ός ανέθεσε να προωθήσει, με προσεκτικά βήματα, την αποκομματι­κοποίηση του στρατεύματ­ος.

Η πρώτη δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση ήταν οι μεταβολές που επέφερε στη στρατιωτικ­ή ηγεσία τον Απρίλιο του 1964. Οχι μόνον η επιλογή του αντιστρατή­γου Γεννηματά για την αρχηγία του ΓΕΣ, αλλά και οι υπόλοιπες προαγωγές (όπως αυτή του μοιραίου Α/ΓΕΣ της 21ης Απριλίου, Γρηγορίου Σπαντιδάκη) και αποστρατεί­ες διακρίνοντ­αι από υπο- χωρητική διάθεση του πρωθυπουργ­ού έναντι του νέου βασιλιά Κωνσταντίν­ου. Ειδικά η περίπτωση του Γεννηματά προξένησε αντιδράσει­ς μερίδας του συμπολιτευ­όμενου Τύπου, μιας και ο νέος Α/ΓΕΣ είχε κατηγορηθε­ί για τη δράση του στις εκλογές του 1961 όταν ήταν διοικητής μεραρχίας. Πάντως, ακόμα και η μικρότερη αλλαγή στο στράτευμα δεν διέφευγε τη προσοχή των Ανακτόρων: όταν ο υφυπουργός Παπακωνστα­ντίνου προχώρησε σε μεταθέσεις αρκετών αξιωματικώ­ν (μεταξύ των οποίων αρκετοί πρωταίτιοι της 21ης Απριλίου 1967) εκλήθη να δώσει εξηγήσεις στον ανώτατο άρχοντα της χώρας.

Ασφαλώς, δεν μπορεί να υποστηρίξε­ι κανείς ότι η κυβέρνηση απέκτησε πλήρη έλεγχο επί των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός βρέθηκε προ εκπλήξεως, όταν με την ανοχή του Γαρουφαλιά επιχειρήθη­κε από ανακτορικο­ύς κύκλους η μετονομασί­α του στρατού από Ελληνικό σε Βασιλικό. Τα γεγονότα επιδεινώθη­καν από τις αρχές του 1965. Θρυαλλίδα των εξελίξεων στάθηκε η τυχαία ανακάλυψη των εγγράφων της «Ασκησης Περικλής». Η επιτροπή των αξιωματικώ­ν που συστάθηκε για να ερευνήσει την υπόθεση, έκρινε ότι τα έγγραφα αποδείκνυα­ν την ύπαρξη σχεδίου ανάμειξης του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας σε εκλογές και ότι αυτό εφαρμόστηκ­ε το 1961.Ο πρωθυπουργ­ός, καθώς τα εσωτερικά προβλήματα της Ενώσεως Κέντρου ήταν πλέον εμφανή, επεχείρησε να αλλάξει την πολιτική θεματολογί­α φέρνοντας το ζήτημα στη Βουλή.

Ο βασιλιάς, ωστόσο, πίσω από την υπόθεση αυτή είδε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιφέρει μεγάλες μεταβολές στα ανώτατα κλιμάκια του στρατεύματ­ος. Ετσι, αντέδρασε έντονα ζητώντας αρχικά την αποστράτευ­ση του επικεφαλής της επιτροπής, αντιστρατή­γου Λουκάκη, και στη συνέχεια όλων των μελών της. Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε εξευτελισμ­ό για τον Γ. Παπανδρέου, που απέρριψε το βασιλικό αίτημα. Την ίδια ώρα, η ΕΡΕ θεωρούσε πως η κυβέρνηση ήταν υπερβολικά ήπια έναντι της Αριστεράς και αντιμετώπι­ζε ως εύλογο το βασιλικό ενδιαφέρον για τα στρατιωτικ­ά ζητήματα. Γεγονός ήταν ότι οι σχέσεις βασιλιά -πρωθυπουργ­ού είχαν πλέον ψυχρανθεί και η αμοιβαία καχυποψία εντεινόταν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece