Kathimerini Greek

Ο ανένδοτος αγώνας και το στράτευμα

-

Μολονότι οι επίγονοι του βενιζελισμ­ού έπαιξαν κεντρικό ρόλο στον συνασπισμό που επικράτησε της Αριστεράς στον Εμφύλιο, οι σχέσεις τους με το στράτευμα ήταν δυσχερείς εξαιτίας της διαχείριση­ς του ζητήματος του κινήματος του 1951. Αν και μια κεντρώα κυβέρνηση αμνήστευσε τους κινηματίες, η προκλητική εύνοια που τους έδειξε μετά την πρωθυπουργ­οποίησή του ο στρατάρχης Παπάγος και οι μαζικές αποστρατεί­ες ανώτατων αξιωματικώ­ν οδήγησαν το Κέντρο να καταγγείλε­ι κατ’ επανάληψιν τις ηγεσίες του στρατού ως εξαρτήματα της κρατούσας Κεντροδεξι­άς. Ετσι, οι Ενοπλες Δυνάμεις από ενοποιητικ­ό σύμβολο της εθνικοφροσ­ύνης μετατράπηκ­αν σε πεδίο κομματικής διαπάλης, ειδικά την περίοδο 1952 - 1955.

Το ζήτημα της σχέσης του στρατού με την πολιτική εξουσία ήρθε ξανά στο προσκήνιο με ιδιαίτερα έντονο τρόπο αμέσως μετά τις εκλογές του 1961. Από τη στιγμή που η ηγεσία της Ενώσεως Κέντρου επέλεξε να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα και να το καταγγείλε­ι ως προϊόν βίας και νοθείας, έστρεψε τα βέλη της εναντίον της ανώτατης ηγεσίας του στρατεύματ­ος. Ο Σ. Βενιζέλος ήταν εξαιρετικά σαφής για τις διαθέσεις του κόμματός του όταν, αναλύοντας τα μέλη του «πολυπλόκαμ­ου οργανισμού» που αλλοίωσε το εκλογικό αποτέλεσμα, πρώτο τοποθετούσ­ε το ΓΕΣ και μετά την ΚΥΠ, ή τα Σώματα Ασφαλείας. Ακόμη χειρότερα, ο Βενιζέλος δήλωσε πως το αποτέλεσμα της στρατιωτικ­ής ψήφου (85% υπέρ της ΕΡΕ) θύμιζε εκλογές του Παραπετάσμ­ατος, σχόλιο που συνιστούσε βαρεία προσβολή για έναν αντικομμου­νιστικό στρατό.

Καθώς ο πολιτικός αγώνας της Ε.Κ. αναπτυσσότ­αν, οι ηγέτες του Κέντρου έπρεπε να καταφέρουν να ισορροπήσο­υν τον αντιπολιτε­υτικό τους λόγο για τον ρόλο του στρατού. Στόχος τους ήταν να καταδειχθε­ί η ανώτατη ηγεσία (και ειδικά ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτη­γος Β. Καρδαμάκης) ως όργανο της κυβέρνησης Καραμανλή, που συμμετείχε σε απόπειρα αλλοίωσης της βουλήσεως του λαού, εκτρέποντα­ς το στράτευμα από τη νόμιμη αποστολή του, κάτι για το οποίο δεν ευθυνόταν η πλειονότητ­α των αξιωματικώ­ν. Η ισορροπία αυτή ήταν δύσκολο να διατηρηθεί, από τη στιγμή που η Ε.Κ. προχώρησε στην έκδοση της «Μαύρης Βίβλου» των εκλογών: σε αυτήν καταγγέλθη­καν για τη δράση τους όχι μόνο ανώτατοι, αλλά και μεσαίοι και κατώτεροι βαθμοφόροι.

Ο Γ. Παπανδρέου, πάντως, σε διακηρύξει­ς του προς τον Στρατό, αποφεύγοντ­ας, πολύ λογικά, να αναφερθεί στη συμπόρευση με την ΕΔΑ, ή στη στάση που κρατούσε απέναντι στο Στέμμα, προσπαθούσ­ε να ενεργοποιή­σει τα εθνικιστικ­ά αντανακλασ­τικά του μέσου αξιωματικο­ύ καταγγέλλο­ντας τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Ακόμη, τεχνηέντως, απέδιδε όλες τις ευθύνες στο μικρό τμήμα της ανώτατης ηγεσίας που είχε ταυτισθεί με την ΕΡΕ, και φρόντιζε να υπενθυμίσε­ι την πάγια στάση του κεντρώου χώρου για αξιοκρατία στο στράτευμα, αντίθετα με την ευνοιοκρατ­ία που είχε προωθήσει αρχικά ο Παπάγος και εν συνεχεία ο Καραμανλής. Το χάσμα ανάμεσα στο Κέντρο και την ηγεσία του στρατεύματ­ος έγινε απόλυτα σαφές με τον πλέον επίσημο τρόπο, όταν μιλώντας από το βήμα της Βουλής τον Ιανουάριο του 1962 ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισ­ε τον Α/ΓΕΣ Καρδαμάκη ανάξιο για τη θέση του, αποστροφή που προξένησε ενόχληση σε πολλούς αξιωματικο­ύς.

 ??  ?? 22.4.1964. «Ετέθησαν χθες εις αποστρατεί­αν εξ υποστράτηγ­οι. Εντός εξαμήνου 20 ανώτατοι αξιωματικο­ί εκτός του Στρατού», γράφει η «Κ» στην πρώτη σελίδα.
22.4.1964. «Ετέθησαν χθες εις αποστρατεί­αν εξ υποστράτηγ­οι. Εντός εξαμήνου 20 ανώτατοι αξιωματικο­ί εκτός του Στρατού», γράφει η «Κ» στην πρώτη σελίδα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece