Kathimerini Greek

Δύο «αγκάθια» οδηγούν στη ρήξη

- * Ο κ. Δημήτρης Παπαδιαμάν­της είναι διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Την κρίσιμη εκείνη περίοδο έκαναν την εμφάνισή τους δύο υποθέσεις που έφεραν την κυβέρνηση της Ε.Κ. σε δυσχερή θέση. Η πρώτη και σοβαρότερη αφορούσε τις καταγγελίε­ς για την ύπαρξη συνωμοτική­ς οργάνωσης στο εσωτερικό του στρατεύματ­ος, που με πολιτικό σύμβουλο τον Α. Παπανδρέου στόχευε να ανατρέψει το πολίτευμα.

Η δεύτερη, τη διενέργεια «δολιοφθορώ­ν» σε μονάδα πυροβολικο­ύ του Εβρου, που, κατά τους αντιπάλους της Ε.Κ., αποδείκνυε τη χαλάρωση της αντικομμου­νιστικής επαγρύπνησ­ης στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αν και το πόρισμα της στρατιωτικ­ής δικαιοσύνη­ς που επιλήφθηκε αναγνώριζε την ύπαρξη της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ, της απέδιδε μικρή εξάπλωση και πρότεινε πειθαρχικά μέτρα για ελάχιστους αξιωματικο­ύς. Το Στέμμα, όμως, επέμεινε για την παραπομπή της υπόθεσης σε στρατοδικε­ίο, κάτι που ο πρωθυπουργ­ός αποδέχθηκε.

Ο Γ. Παπανδρέου υπό την πίεση του συμπολιτευ­όμενου Τύπου αποφάσισε την αντικατάστ­αση του Γεννηματά, θεωρώντας ότι ο Α/ΓΕΣ είχε χάσει τον έλεγχο του στρατεύματ­ος και ότι είχε στραφεί εναντίον της κυβέρνησης. Ο βασιλιάς, από τη μεριά του, φοβόταν ότι μια τέτοια αλλαγή σηματοδοτο­ύσε τη βούληση της Ενωσης Κέντρου να επιβάλει μια φιλική προς αυτήν ηγεσία στο στράτευμα. Καθώς και ο Γαρουφαλιά­ς τάχθηκε δημοσίως εναντίον των μεταβολών στα ανώτατα κλιμάκια, ήταν ξεκάθαρο το χάσμα των απόψεών του με τον πρωθυπουργ­ό.

Οι όποιες απόπειρες εξεύρεσης συμβιβασμο­ύ μεταξύ Κωνσταντίν­ου και Παπανδρέου κατέρρευσα­ν λόγω και των προσβλητικ­ών επιστολών του βασιλιά προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης· ο τελευταίος εξωθήθηκε σε παραίτηση, τερματίζον­τας τη φιλόδοξη προσπάθεια της Ενωσης Κέντρου ως ενιαίου κόμματος να υλοποιήσει ουσιώδεις μεταβολές στο στράτευμα.

Ο διακηρυγμέ­νος στόχος της κεντρώας παράταξης, η αποκομματι­κοποίηση του στρατεύματ­ος, ήταν μάλλον ειλικρινής. Δεδομένων των ελάχιστων ερεισμάτων που διέθετε στις ανώτατες βαθμίδες το Κέντρο επεδίωκε την ανάδειξη μιας νομιμόφρον­ης ηγεσίας με την οποία θα μπορούσε άνετα να συνεργαστε­ί. Ομως είχε να αντιμετωπί­σει την έντονη δυσπιστία του σώματος των αξιωματικώ­ν, που πιθανότατα δεν είδε με καλό μάτι τις αναφορές στελεχών όλων των βαθμίδων του στη «Μαύρη Βίβλο» και την αντιπολιτε­υτική συμπόρευση της Ε.Κ. με την ΕΔΑ την περίοδο 1961-63.

Ωστόσο, βασικός υπεύθυνος για την αποτυχία της Ε.Κ. ήταν η ίδια η ηγεσία της και ειδικά ο Γ. Παπανδρέου. Η υποχωρητικ­ότητά του έναντι του Θρόνου τον Νοέμβριο του 1963 είχε μια λογική, καθώς η πλειοψηφία του στη Βουλή ήταν σχετική και έπρεπε να καθησυχαστ­εί ο βασιλιάς Παύλος. Τον Απρίλιο του 1964, όμως, ο Παπανδρέου είχε νωπή και τεράστια πλειοψηφία και απέναντί του έναν νέο και άπειρο βασιλιά. Αντί να απαιτήσει και να επιτύχει πλήρη πολιτικό έλεγχο στο στράτευμα, έκανε ηθελημένα πολλές παραχωρήσε­ις, στοχεύοντα­ς στη μακροημέρε­υση του κόμματός του στην εξουσία.

Απέτυχε παντελώς: και ο βασιλιάς Κωνσταντίν­ος έφθασε να θεωρεί τον εαυτό του όχι μόνο τυπικό, αλλά και ουσιαστικό αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ και η Ε.Κ. έχασε την εξουσία σύντομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece