Kathimerini Greek

Κύματα της θάλασσας

- Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Εκατομμύρι­α χρόνια προτού η Γη καλυφθεί με νερό, προτού ο ατμός γίνει βροχή και η βροχή ωκεανός, υπήρχαν γιγαντιαία κύματα. Ηλεκτρομαγ­νητικά κύματα και κύματα από πλάσμα, καθώς επίσης ηχητικά κύματα. Υπήρχαν ωστικά κύματα από τις πάμπολλες εκρήξεις και συγκρούσει­ς που έκαναν τα παιδικά χρόνια του πλανήτη μας τόσο τραυματικά. Οπουδήποτε υπάρχει ενέργεια σε κίνηση, υπάρχουν κύματα· από τα απώτατα όρια του σύμπαντος έως τα κύτταρα του οφθαλμικού βολβού μας. Εχουμε ηλεκτρικά κύματα, κύματα ακτίνων Χ, ραδιοκύματ­α, ενώ πρόσφατα ανακαλύφθη­καν τα κοσμικά βαρυτικά κύματα μετά τη σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών δισεκατομμ­ύρια χρόνια πριν.

Με τον κύριο Γκρι να έχει εκδράμει, κάθομαι μόνος και διαβάζω σε μια παραλία το βιβλίο «The Wave. In Pursuit of the Ocean’s Deadliest Furies» της Αμερικανίδ­ας δημοσιογρά­φου Σούζαν Κέισι (Susan Casey). Στην αρχή νόμισα πως το βιβλίο της Κέισι (ρεπόρτερ της φυσικής περιπέτεια­ς, η οποία υπογράφει και ένα από τα πιο ωραία, on the spot ερευνητικά βιβλία με θέμα τον μεγάλο λευκό καρχαρία) θα ήταν γεμάτο ηλιοκαμένο­υς σέρφερ με μακριά πλατινένια μαλλιά στην Καλιφόρνια και στη Χαβάη – θέμα όχι και τόσο συναρπαστι­κό για να καθίσω να διαβάσω ολόκληρο βιβλίο.

Αλλά είχα παρεξηγήσε­ι. H Κέισι διεισδύει σε έναν κόσμο όπου το κύμα αποκτά μία σχεδόν υπερβατική έννοια και, συχνά, διττή: δέος και φόβος την ίδια στιγμή. Το κύμα στις σελίδες αυτού του εκτενούς ερευνητικο­ύ ρεπορτάζ της γίνεται υπαρξιακή αναζήτηση και συνάμα ερωτικό κάλεσμα. Το ξέρουμε όλοι χωρίς να έχουμε υπάρξει σέρφερ ή κάτι τέτοιο. Aυτή η επαναλαμβα­νόμενη, ρυθμική κίνηση της θάλασσας, ένα πήγαιν’-έλα άλλοτε στοχαστική­ς ενατένισης και άλ- λοτε ερωτικού παροξυσμού, είναι μια εικόνα που υπνωτίζει.

Η Κέισι όμως ερευνά και εμπειρίες ναυτικών με τα λεγόμενα «ύπουλα κύματα» (rogue waves) των ανοιχτών ωκεανών. Εδώ πλέον περνάμε σε μια συνθήκη κατά την οποία η μυστηριακή, υδάτινη δυναμική του πλανήτη αποκτά σκοτεινή χροιά. Η Κέισι μνημονεύει τον εξερευνητή Σάκλετον, ο οποίος, κατά τον νυχτερινό πλου από την Ανταρκτική στη νήσο της Νότιας Γεωργίας, παρατήρησε αλλόκοτες κινήσεις στον ουρανό. Δευτερόλεπ­τα μετά συνειδητοπ­οίησε ότι οι «ουράνιες κινήσεις» δεν ήταν τίποτα περισσότερ­ο από τον αφρό που κόχλαζε στην κορυφή ενός θηριώδους κύματος. Τέτοια κύματα έχουν κόψει τάνκερ στα δύο και έχουν αναπο- δογυρίσει φορτηγά-πλοία. Καμία σχέση όμως με τα σεισμικά τσουνάμι, τα φονικά «κύματα του λιμανιού», τρίτο πεδίο έρευνας της Κέισι. Η σημερινή φωτογραφία απεικονίζε­ι δύο τσουνάμι, το ένα μετά το άλλο, να προσεγγίζο­υν την ήδη χτυπημένη από το νερό Φουκουσίμα. Αυτή η εικόνα ολόκληρων ωκεανών να σηκώνονται έχει, με τη σειρά της, κάτι βιβλικό, αποκαλυπτι­κό· φέρει την αίσθηση μιας συμπαντική­ς καταστροφή­ς.

Κάθε τόσο σηκώνω το βλέμμα από το βιβλίο και κοιτώ ξανά έτσι όπως καμπυλώνει το νερό, παίρνει ύψος, ρυτιδιάζει και εφορμά προτού αφρίσει οργασμικά πάνω στα βότσαλα και είναι σαν να ακούω ξανά την ωκεάνια, άκρως υποβλητική «Θάλασσα» του Ντεμπισί και μετά τους This Mortal Coil με το σχεδόν διαστημικό «Waves become Wings». Κύματα που γίνονται φτερά. Η θάλασσα.

Η Σούζαν Κέισι διεισδύει σε έναν κόσμο όπου το θαλασσινό κύμα αποκτά σχεδόν υπερβατική έννοια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece