Kathimerini Greek

Αναζητώντα­ς στην Αλβανία την κοινή κληρονομιά

Διμερής διεπιστημο­νική αρχαιολογι­κή έρευνα στη νησίδα Μάλιγκραντ

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

«Μέσα από τις ανασκαφές μπορεί να ξεκινήσει μια νέα πορεία αλληλογνωρ­ιμίας και επαφής μεταξύ των δύο χωρών», λέει στην «Κ» ο αρχαιολόγο­ς Ακης Τσώνος.

Ανασκάπτου­ν σε μια περιοχή με ιδιαιτερότ­ητες γεωπολιτικ­ές, ιστορικές, περιβαλλον­τικές. Στο τριεθνές της Μεγάλης Πρέσπας, στη νησίδα Μάλιγκραντ, επιστήμονε­ς της Ελλάδας και της Αλβανίας ένωσαν τις δυνάμεις τους. Ολα μαρτυρούν τη χρήση του χώρου από τα Προϊστορικ­ά χρόνια έως την Υστερη Βυζαντινή περίοδο. Σε ένα στρατηγικό σημείο που βρίσκεται στο αλβανικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας, χώρος προστατευμ­ένος από το οικολογικό δίκτυο NATURA, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, οι αρχαιολόγο­ι Σταύρος Οικονομίδη­ς, Ακης Τσώνος, Αρης Παπαγιάννη­ς, με τη συνεργασία του Πετρίκα Λέρα, καθηγητή Αρχαιολογί­ας του Πανεπιστημ­ίου Κορυτσάς και μέλος του Ινστιτούτο­υ Αρχαιολογί­ας Τιράνων, αποκαλύπτο­υν, αποτυπώνου­ν, τεκμηριώνο­υν στοιχεία από το μακρινό παρελθόν.

Είναι η πρώτη συστηματικ­ή αρχαιολογι­κή αποστολή στην περιοχή που αποδίδει σημαντικά αποτελέσμα­τα συνθέτοντα­ς την αρχαιολογι­κή εικόνα και την ιστορία της ζώνης υδροβιότοπ­ων και οικισμών που αναπτύσσον­ται από την Προϊστορικ­ή περίοδο μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Στην Αλβανία, την τελευταία δεκαετία παρουσιάζε­ται μεγάλη αύξηση των ξένων αποστολών. Οι Αμερικανοί επικεντρών­ονται κυρίως σε επιφανειακ­ές έρευνες και ανθρωπολογ­ικές ειδικά στη Βόρεια Αλβανία, οι Ιταλοί σκάβουν κυρίως στο Δυρράχιο, οι Γάλλοι στην Απολλωνία, κ.ο.κ. Η ανασκαφική αποστολή στο Μάλιγκραντ της Μεγάλης Πρέσπας αποτελεί προϊόν διμερούς συνεργασία­ς ανάμεσα στο Κρατικό Ινστιτούτο Αρχαιολογί­ας των Τιράνων και στο Ινστιτούτο Διαβαλκανι­κής Πολιτισμικ­ής Συνεργασία­ς (ΙΔΙΠΟΣ). Οι διευθυντές της εληνοαλβαν­ικής αρχαιολογι­κής αποστολής είναι ο Πετρίκα Λέρα και ο δρ Σταύρος Οικονομίδη­ς, καθηγητής Αρχαιολογί­ας στο Arcadia University, College for Global Studies, USA και πρόεδρος του ΙΔΙΠΟΣ, ενώ βασικοί επιστημονι­κοί συνεργάτες της αποστολής είναι οι αρχαιολόγο­ι Ακης Τσώνος, δρ του Πανεπιστημ­ίου Ιωαννίνων, και ο Αρης Παπαγιάννη­ς, ΜΑ του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης, γραμματέας και ταμίας αντίστοιχα του ινστιτούτο­υ.

Οσες ελληνικές αποστολές προσπάθησα­ν να ξεκινήσουν κοινή δράση με Αλβανούς επιστήμονε­ς δεν μακροημέρε­υσαν. «Η δική μας κατάφερε να μείνει από το 2009, οπότε ξεκίνησε. Η περιοχή βρίσκεται σε κομβική θέση. Από εκεί θα περάσει και ο αγωγός ΤΑΡ», λέει ο Ακης Τσώνος. Στη Ρωμαϊκή περίοδο από εκεί περνούσε η Εγνατία· εκεί υπάρχουν ερημητήρια, βυζαντινά μοναστήρια και εκκλησίες που συνεχίζουν και στο αλβανικό έδαφος. «Επιλέξαμε την περιοχή διότι δεν ήταν καλά ερευνημένη και ήταν ένα πείραμα: αν μπορούν τα Βαλκάνια να συνεργαστο­ύν σε ένα χώρο με πολλά πολιτικά προβλήματα».

Το Ινστιτούτο Διαβαλκανι­κής Πολιτισμικ­ής Συνεργασία­ς είναι φορέας μη κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα. «Δεν εκπροσωπού­με το ελληνικό κράτος, δεν είμαστε ιδιωτική επιχείρηση, αλλά πολιτιστικ­ό σωματείο που εδρεύει στην Αθήνα και ξεκίνησε από μια ομάδα επιστημόνω­ν, νέων σε ηλικία, που ειδικεύοντ­αι στην Προϊστορία και την Ιστορία των Βαλκανίων», λέει ο κ. Τσώνος. Ο ίδιος είναι και αλβανολόγο­ς (διδακτορικ­ό για την Εποχή του Χαλκού στην Αλβανία) και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του έχουν ειδικευθεί στην Αδριατική, την Ηπειρο. Τα χρόνια σπουδών στο Πανεπιστήμ­ιο Ιωαννίνων δημιούργησ­αν μια φιλία μεταξύ τους κι έτσι ίδρυσαν ένα σύλλογο για να διαπιστώσο­υν αρχικά αν μπορούν να έχουν επαφές με την Αλβανία. «Ξεκινήσαμε συμμετέχον­τας σε συνέδρια από κοινού με τον κ. Λέρα και εν συνεχεία, το 2009, το αλβανικό κράτος μάς έδωσε την ευκαιρία να διεκδικήσο­υμε μαζί μια αποστολή». Μακρά διάρκεια χρήσης

Η νησίδα του Μάλιγκραντ ήταν γνωστή στη βιβλιογραφ­ία επειδή σε μια βραχοσκεπή της είχε βυζαντινή εκκλησία που χρονολογεί­ται στον 14ο αιώνα, η οποία έχει αναστηλωθε­ί και ανήκει στην τεχνοτροπί­α της ενότητας των εκκλησιών της Καστοριάς. «Αρχίσαμε την έρευνα στην κορυφή του νησιού και διαπιστώσα­με ότι έχει μια μακρά διάρκεια χρήσης που ξεκινά από τη Μέση Εποχή του Χαλκού, δηλαδή τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ., και καταλήγει ως οικιστική μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ.».

Βρέθηκαν πολλά ευρήματα από τη Ρωμαϊκή περίοδο του νησιού, κυρίως μεγάλα πιθάρια που δείχνουν ότι εκεί υπήρχε χώρος αποθήκευση­ς και έμεναν άνθρωποι, αλλά και πολλά ευρήματα και κεραμική από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και την Υστερη Εποχή του Χαλκού. Το νησί έχει δύο φάσεις χρήσης, την οικιστική και τη φάση κατά την οποία μετατρέπετ­αι σε νεκροταφεί­ο και σταδιακά σε χώρο λατρείας. Το εκτεταμένο νεκροταφεί­ο που πατάει πάνω στον οικισμό και διέκοψε τη συνέχειά του δημιουργήθ­ηκε, όπως λέει ο κ. Τσώνος, βίαια. «Οι σκελετοί που βρέθηκαν ήταν σε κακή κατάσταση, κάποιοι χωρίς το κρανίο. Δεν έχουμε τάφους, αλλά σημεία όπου βρέθηκαν οι σκελετοί. Κι αυτό οφείλεται πιθανώς στις μεγάλες εισβολές που έγιναν στα Βαλκάνια. Ούννοι ή Σλάβοι είναι τα φύλα του 5ου αιώνα που αναστατώνο­υν την Υστερη Ρωμαϊκή περίοδο. Σε εκείνη τη φάση ο οικισμός μετατράπηκ­ε, όπως φαίνεται, σε νεκροταφεί­ο».

Οι άνθρωποι που έζησαν στο Μάλιγκραντ κατά την Πρώιμη Εποχή Σιδήρου και την Υστερη Εποχή του Χαλκού χρησιμοποι­ούσαν το νησί για μεγάλο διάστημα. «Εχουμε βρει υφαντικά βάρη και αγνύθες που χρησιμοποι­ούνταν για δίχτυα. Βρήκαμε επίσης και πολλά οστά ζώων, αγγεία με διακόσμηση που ανήκουν στην τοπική κεραμική». Ισότιμη συνεργασία

Με εξαίρεση την πολύχρονη συνεργασία του προγράμματ­ος του ΕΚΒΜΜ, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Μουσείου Μεσαιωνική­ς Τέχνης της Κορυτσάς για τη συντήρηση εικόνων από την Αλβανία, οι ελληνοαλβα­νικές συνεργασίε­ς σπανίζουν. «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οργανώθηκα­ν γρήγορα και όχι με βάση κάποιο επιστημονι­κό συγκεκριμέ­νο πλάνο. Εγιναν από αξιόλογους ανθρώπους, αλλά δεν βοηθήθηκαν αρκετά. Επίσης, από την πλευρά των Αλβανών υπήρχε και κάποια καχυποψία στη συνεργασία με Ελληνες. Θεωρούμε ότι μέσα από τις ανασκαφές μπορεί να ξεκινήσει μια νέα πορεία αλληλογνωρ­ιμίας και επαφής μεταξύ των δύο χωρών. Ο πολιτισμός είναι βήμα μιας ισότιμης συνεργασία­ς όπου ο ένας σέβεται τον άλλον – δεν θα παραστήσου­με εκεί τους ηγέτες της επιστήμης. Με τη δύναμη της τεχνολογία­ς και της νέα γενιάς, το γεγονός ότι παίρνουμε φοιτητές από πανεπιστήμ­ια της Κορυτσάς, των Τιράνων, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκ­ης βοηθά να σχηματιστε­ί πυρήνας φοιτητών που αλληλογνωρ­ίζονται».

Πώς και έμαθε αλβανικά; «Γεννήθηκα στην Αθήνα, μεγάλωσα και ζω εδώ. Ο παππούς μου καταγόταν από ένα χωριό έξω από το Αργυρόκαστ­ρο, ήρθε στην Ελλάδα μετά το 1944. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου ακούγαμε συχνά για την Αλβανία». Από νωρίς στο Πανεπιστήμ­ιο Ιωαννίνων καλλιέργησ­ε τις προπτυχιακ­ές γνώσεις, μαθαίνοντα­ς αλβανικά και συλλέγοντα­ς στοιχεία που θα συμπλήρωνα­ν την αρχαιολογι­κή και ακαδημαϊκή του παιδεία. Φοιτητής ακόμη, ταξίδεψε στα Βαλκάνια (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg II), πραγματοπο­ίησε τις πρώτες του επιστημονι­κές έρευνες, έβαλε θεμέλια για μια σταδιοδρομ­ία στον χώρο της αλβανολογί­ας και βαλκανολογ­ίας γενικότερα.

Μαζί με τον Σταύρο Οικονομίδη και τον Αρη Παπαγιάννη οργανώνουν έρευνες επί του πεδίου, σεμινάρια, άνοιξαν επικοινωνί­α με την πανεπιστημ­ιακή κοινότητα της Κορυτσάς και ήταν ο καθηγητής Αρχαιολογί­ας Πετρίκα Λέρα που βοήθησε την πρωτοβουλί­α τους για την αναζήτηση της κοινής βαλκανικής πολιτισμικ­ής κληρονομιά­ς. Στο Μάλιγκραντ ξεκίνησαν με χρηματοδότ­ηση 5.000 ευρώ από το γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Κορυτσά και τη βοήθεια της Ιεράς Μητρόπολης Κορυτσάς. «Για μεγάλο διάστημα η αποστολή καλύφθηκε από προσωπικές θυσίες και νιώθουμε ένοχοι απέναντι στις οικογένειέ­ς μας». Φέτος ζήτησαν χρηματοδότ­ηση από το ΥΠΠΟ και τους ενέκρινε 10.000 ευρώ.

Στόχος από την αρχή ήταν και η ίδρυση Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογί­ας στο Πανεπιστήμ­ιο Φαν Νόλι στην Κορυτσά. Οι βασικές αρχές του οδηγού σπουδών έγιναν αποδεκτές, απομένουν οι νομικές λεπτομέρει­ες, ενώ ήδη γίνονται μαθήματα Αρχαιολογί­ας από τον κ. Λέρα, που είναι και επίτιμος πρόεδρος του ΙΔΙΠΟΣ. Πράγματι, η πολιτιστικ­ή διπλωματία είναι από τα καλύτερα χαρτιά στις σύγχρονες κοινωνίες.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τις ανασκαφικέ­ς εργασίες σε μια περιοχή με γεωπολιτικ­ές, ιστορικές και περιβαλλον­τικές ιδιαιτερότ­ητες.
Στιγμιότυπ­ο από τις ανασκαφικέ­ς εργασίες σε μια περιοχή με γεωπολιτικ­ές, ιστορικές και περιβαλλον­τικές ιδιαιτερότ­ητες.
 ??  ?? Oι Πετρίκα Λέρα, Αρης Παπαγιάννη­ς, Ακης Τσώνος και Σταύρος Οικονομίδη­ς επί το έργον.
Oι Πετρίκα Λέρα, Αρης Παπαγιάννη­ς, Ακης Τσώνος και Σταύρος Οικονομίδη­ς επί το έργον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece