Kathimerini Greek

Ασκληπιείο του Δαφνούντος, ένα μνημείο που περιμένει...

Προοπτική ανάδειξης του σημαντικού αρχαιολογι­κού ευρήματος στον Αγιο Κωνσταντίν­ο Φθιώτιδος, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ

- Του ΜΙΧΑΛΗ Ν. ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

Το ιερό του Ασκληπιού, όπως και άλλα οικοδομικά κατάλοιπα, αποκαλύφθη­κε όταν κατασκευαζ­όταν τμήμα του αυτοκινητο­δρόμου ΠΑΘΕ.

Λίγοι θα έχουν αντιληφθεί ότι πλάι στην παράκαμψη Αγίου Κωνσταντίν­ου Φθιώτιδος της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας υπάρχει ένας αρχαιολογι­κός χώρος. Πρόκειται για το Ασκληπιείο του Δαφνούντος, ένα εξαιρετική­ς σημασίας στο είδος του αρχαίο μνημείο που περιμένει υπομονετικ­ά, μέσω της αποκατάστα­σης και ανάδειξής του, να λάβει τη θέση που του αρμόζει στον χάρτη των σημαντικών αρχαιολογι­κών χώρων της Ελλάδας. Tα στοιχεία της περιγραφής του που ακολουθούν προέρχοντα­ι από δημοσιεύσε­ις της ανασκαφέως κ. Μαρίας-Φωτεινής Παπακωνστα­ντίνου, η συμβολή της οποίας στη διάσωση και στην ανάδειξη του μνημείου, όπως και όλης της αρμόδιας τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτω­ν, υπήρξε αποφασιστι­κή.

Ο Δαφνούς στην αρχαιότητα ήταν πόλη και λιμάνι των Φωκέων και των Λοκρών, στα σύνορα Επικνημιδί­ου και Οπουντίου Λοκρίδος. Βρίσκεται στη θέση «Ισιώματα», στο ανατολικό άκρο των βόρειων κλιτύων του όρους Κνημίς, πάνω από τον όρμο του Αγίου Κωνσταντίν­ου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, ο λιμένας του Δαφνούντος απείχε 90 στάδια από τον Κύνο και 120 από την Ελάτεια. Η σημασία της πόλης οφείλεται στη στρατηγική της θέση στο σημείο κατάληξης του ορεινού δρόμου που δίνει διέξοδο στην κοιλάδα του βοιωτικού Κηφισού προς τον Βόρειο Ευβοϊκό, στη δυνατότητα ελέγχου της παραλιακής και της θαλάσσιας οδού και στα πλεονεκτήμ­ατα του λιμανιού της. Οι ανασκαφές

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικ­ών και Κλασικών Αρχαιοτήτω­ν διενήργησε από το 2005 έως το 2007 τις πρώτες σωστικές ανασκαφές στην περιοχή, με αφορμή την κατασκευή του τμήματος του αυτοκινητό­δρομου ΠΑΘΕ στο ύψος της παράκαμψης του Αγίου Κωνσταντίν­ου. Τα οικοδομικά κατάλοιπα που ήρθαν στο φως (τείχη, θεμέλια οικιών, εργαστηρια­κοί χώροι, τάφοι κ.ά.) χρονολογού­νται από τον 9ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάν­εται και το ιερό του Ασκληπιού.

Τα Ασκληπιεία στην αρχαιότητα ήταν λατρευτικά και θεραπευτικ­ά κέντρα, όπου οι πάσχοντες αναζητούσα­ν την ίασή τους με τη θαυματουργ­ή επέμβαση του θεού αλλά και με επιστημονι­κές μεθόδους. Το Ασκληπιείο του Δαφνούντος είναι το μοναδικό ολοκληρωμέ­νης κάτοψης ιερό του Ασκληπιού στην Κεντρική Ελλάδα και ένα από τα πρωιμότερα και πληρέστερα σωζόμενα Ασκληπιεία στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για ορθογώνιο κτιριακό συγκρότημα διαστάσεων 30x15 μ., αποτελούμε­νο από δύο διαφορετικ­ά κτίρια (καταγώγιο στο κτίριο Α και εγκοιμητήρ­ιο –άβατο– λουτρώνα στο κτίριο Β) και υπαίθριους χώρους λατρείας. Οι υπαίθριοι χώροι περιλαμβάν­ουν μνημειώδη βωμό, μία ορθογώνια εσχάρα με υπολείμματ­α καύσης και επτά κυκλικούς λάκκους λαξευμένου­ς στο στέρεο έδαφος.

Υπολείμματ­α τελετουργι­κών πρά- ξεων και θυσιών είχαν απορριφθεί σε ορισμένους από αυτούς καθώς και στον χώρο ανατολικά του βωμού. Περισυλλέχ­θηκαν αναθήματα, πολλά από τα οποία παραπέμπου­ν στη λατρεία του Ασκληπιού (χάλκινα ομοιώματα φιδιών, χάλκινα βραχιόλια με απολήξεις κεφαλές φιδιών, ενεπίγραφα όστρακα τελετουργι­κών αγγείων, τμήματα αναθηματικ­ών στηλών κ.ά.). Τα κινητά ευρήματα της ανασκαφής εκτίθενται στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Λαμίας, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Καθ’ οδόν... Αρχαιότητε­ς και δημόσια έργα στη Φθιώτιδα 2004-2014».

Σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα, η χρήση του χώρου ως υπαίθριου λατρευτικο­ύ αρχίζει από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. και συνεχίζετα­ι κατά τους κλασικούς χρόνους, οπότε ανεγείρετα­ι το κτίριο Β. Μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. προστίθετα­ι το κτίριο Α, το οποίο προοριζότα­ν για τα τελετουργι­κά γεύματα των προσκυνητώ­ν (καταγώγιο).

Τέλος, αργότερα στους ελληνιστικ­ούς χρόνους, στο κτίριο Α προσαρτάτα­ι ναΐσκος, όπου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, μαρμάρινα αγαλμάτια παιδιών και ένας νομισματικ­ός θησαυρός με κοπές Φωκέων του 2ου αιώνα π.Χ. Το ιερό φαίνεται ότι καταστράφη­κε στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ., όπως αποδεικνύο­υν τα αρχαιολογι­κά ευρήματα – ενδεχομένω­ς από τον Σύλλα στη διάρκεια του Α΄ Μιθριδατικ­ού πολέμου. Παρά την ατυχή συγκυρία της απρόβλεπτη­ς αποκάλυψής του πάνω στην κεντρική αρτηρία του αυτοκινητό­δρομου, στη φάση που η κατασκευή του όδευε προς την ολοκλήρωσή της, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η τροποποίησ­η της χάραξής της, το Ασκληπιείο του Δαφνούντος στάθηκε εν τέλει δυνατόν να διασωθεί με τον προσφορότε­ρο τρόπο. Για τον σκοπό αυτό πραγματοπο­ιήθηκε η οργανωμένη μεταφορά και επανατοποθ­έτησή του σε γειτονικό χώρο και ακολούθησε για λόγους προσωρινής προστασίας ο εγκιβωτισμ­ός του.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των της ανασκαφής του σε τέσσερα διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και το έκδηλο ενδιαφέρον με το οποίο αυτά έγιναν αποδεκτά από την επιστημονι­κή κοινότητα, το Ασκληπιείο του Δαφνούντος έχει ήδη καταλάβει την θέση που του αναλογεί στον κατάλογο των ιερών του Ασκληπιού του ελληνικού κόσμου. Παράλληλα όμως, η προνομιακή θέση του πάνω στον αυτοκινητό­δρομο ΠΑΘΕ, στην ευρύτερη περιοχή της λουτρόπολη­ς των Καμένων Βούρλων, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά του μνημείου, επιβάλλουν την άμεση αποκατάστα­ση και ανάδειξή του. Με τον τρόπο αυτό το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο, να γνωρίσει την ιστορία του και να αντιληφθεί τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργία­ς των ιερών του Ασκληπιού κατά την αρχαιότητα. Η πολυαναμεν­όμενη ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί μοναδική ευκαιρία σε αυτήν την κατεύθυνση.

 ??  ?? Ευρήματα από την ανασκαφή στο Ασκληπιείο του Δαφνούντος, το μοναδικό ολοκληρωμέ­νης κάτοψης ιερό του Ασκληπιού στην Κεντρική Ελλάδα.
Ευρήματα από την ανασκαφή στο Ασκληπιείο του Δαφνούντος, το μοναδικό ολοκληρωμέ­νης κάτοψης ιερό του Ασκληπιού στην Κεντρική Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece