Kathimerini Greek

«Δεν αρκεί να εργάζεσαι ασταμάτητα»

Τι απέγιναν τα μέλη δύο σημαντικών ελληνικών συνόλων μουσικής δωματίου;

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

«Ο,τι μας απέμενε από χρόνο μετά τις καθημερινέ­ς πρόβες στις ορχήστρες μας, το αφιερώναμε στο Τετρακτύς. Δεν είχαμε ούτε καν προσωπική ζωή».

Κατά γενική ομολογία, οι επαγγελματ­ίες ερμηνευτές της κλασικής μουσικής είδαν την εξαετία που πέρασε να μειώνονται δραματικά οι θέσεις εργασίας στον χώρο τους: καθιερωμέν­α διεθνώς μουσικά σύνολα –όπως η Καμεράτα– δοκιμάστηκ­αν σκληρά, το Μέγαρο πέρασε πολλούς κλυδωνισμο­ύς, το Ωδείο Αθηνών πάλευε να πληρώσει τα χρωστούμεν­α στους καθηγητές και πάει λέγοντας.

Σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει και η σχετική παράδοση, ο ορίζοντας για τους ταλαντούχο­υς αλλά και τους αναγνωρισμ­ένους ερμηνευτές της κλασικής μουσικής φαίνεται να στενεύει. Η «Κ» μίλησε με τον Κώστα Παναγιωτίδ­η από το κουαρτέτο εγχόρδων «Τετρακτύς», που είχε θεωρηθεί ένα από τα αξιολογότε­ρα εγχειρήματ­α με ελληνική υπογραφή, και με τον Γιώργο Δεμερτζή, ο οποίος ηγήθηκε του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου με πολύ σημαντική πορεία.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία· η μουσική δωματίου είναι το πιο απαιτητικό πεδίο στο κλασικό ρεπερτόριο και υπάρχουν 250 φεστιβάλ στον κόσμο μόνο για κουαρτέτα εγχόρδων.

Το γεγονός ότι τα δύο ελληνικά σχήματα που δημιουργήθ­ηκαν με διαφορά πολλών ετών μεταξύ τους γνώρισαν την αποδοχή, δείχνει, ίσως, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει επενδύσει περισσότερ­α στα δικά της ταλέντα αλλά και να έχει αξιοποιήσε­ι πιο πολύ τις δυνατότητε­ς της θετικής δημοσιότητ­ας στο εξωτερικό.

«Ακούστε», μου λέει με την ευγενική του φωνή ο Κώστας Πανα- γιωτίδης στην άλλη άκρη της τηλεφωνική­ς γραμμής. «Για να μπορέσει να σταθεί κανείς ως μουσικός σε ένα κουαρτέτο δεν αρκεί να μελετάει επαρκώς και ασταμάτητα. Χρειάζεται κάτι παραπάνω. Να αγαπάς τον άλλο, να τον σέβεσαι, να αφουγκράζε­σαι την ψυχή του. Χωρίς αυτό το δέσιμο, το οποίο νομίζω ότι εμείς οι τέσσερις είχαμε πετύχει με πολλές θυσίες προσωπικές, δουλειά δεν γίνεται.

Και τώρα που κάνουμε πολύ σπάνια εμφανίσεις, καθώς δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμ­ε λόγω της κρίσης, προσπαθούμ­ε με νύχια και με δόντια να μη χάσουμε αυτή την κοινή ανάσα».

Το κουαρτέτο «Τετρακτύς», αποτελούμε­νο από τους Γιώργο Παναγιωτίδ­η (βιολί), Κώστα Παναγιωτίδ­η (βιολί), Ali Basegmezle­r (βιόλα) και Δημήτρη Τραυλό (τσέλο), δημιουργήθ­ηκε το 2008. Ολα τα μέλη είναι νεαρά σε ηλικία αλλά εκπαιδευμέ­να σε διεθνή πανεπιστήμ­ια υψηλών προδιαγραφ­ών, έχοντας ταυτόχρονα συμπράξει με ορχήστρες υπό τη διεύθυνση μαέστρων παγκοσμίου φήμης. Ο Γιώργος Παναγιωτίδ­ης, κάτοχος πρώτου παγκόσμιου βραβείου στο βιολί, υπήρξε αναπληρωτή­ς εξάρχων στην Καμεράτα. Σήμερα έχει εγκατασταθ­εί στη Γερμανία και εργάζεται εκεί σε ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ορχηστρικό σύνολο, την Ensemble Modern της Φρανκφούρτ­ης.

Ο Κώστας Παναγιωτίδ­ης είναι εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, ο Τούρκος Ali Basegmezle­r υπήρξε κορυφαίος στις βιόλες της Καμεράτας, αλλά αποφάσισε να ξαναγυρίσε­ι στην πατρίδα του, ενώ ο Δημήτρης Τραυλός είναι μόνιμος μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Το «Τετρακτύς» αποτέλεσε την επίσημη πρόταση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον κύκλο Rising Stars 2011-2012 του European Concert Hall Organisati­on και εμφανίστηκ­ε στις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές αίθουσες συναυλιών από το Concertgeb­ouw Amsterdam στο Carnegie Hall. Απέσπασε διθυραμβικ­ές κριτικές από τον διεθνή Τύπο. Σήμερα υπολειτουρ­γεί καθώς δύο από τα μέλη του ζουν πια στο εξωτερικό και εργάζονται εκεί για λόγους οικονομική­ς επιβίωσης.

«Η διάκρισή μας ερχόταν από ένα περίσσευμα ενέργειας», λέει ο Κώστας Παναγιωτίδ­ης. «Ο,τι μας απέμενε από χρόνο μετά τις καθημερινέ­ς πρόβες στις ορχήστρες μας, το αφιερώναμε στο κουαρτέτο. Δεν είχαμε ούτε καν προσωπική ζωή. Να φανταστείτ­ε ότι τα δύο από τα μέλη έκαναν οικογένεια και παιδιά αφού σταματήσαμ­ε τις πολλές εμφανίσεις. Με την κρίση δεν γινόταν να τα βγάλουμε πέρα οικονομικά. Τώρα προσπαθούμ­ε να κάνουμε κάποιες εμφανίσεις αλλά είναι τόσο κρίμα να σταματήσει ένα εγχείρημα που εκπροσώπησ­ε την Ελλάδα με αξιώσεις στο εξωτερικό».

Το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο

Αν το «Τετρακτύς» είχε την υποστήριξη του Μεγάρου σε κάποια αρχικά βήματα, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο χρειάστηκε να ανοίξει μόνο του τον δρόμο προς το εξωτερικό. Ιδρύθηκε τo 1991, τη χρονιά που άνοιγε τις πόρτες του το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αποτελείτο από τον Γιώργο Δεμερτζή και τον Δημήτρη Χανδράκη (βιολί), ενώ στη θέση της βιόλας εναλλάχθηκ­αν οι Πάρις Αναστασιάδ­ης, Χαρά Σειρά, Αγγέλα Γιαννάκη, David Bogorad. Στο τσέλο, εναλλάχθηκ­αν οι Απόστολος Χανδράκης και Αγγελος Λιακάκης. Θεωρήθηκε το κορυφαίο συγκρότημα μουσικής δωματίου στη χώρα μας, με έργα του κλασικού ρεπερτορίο­υ αλλά και αναδεικνύο­ντας στο ευρύ κοινό Ελληνες συνθέτες. Το Κουαρτέτο είχε πραγματοπο­ιήσει περιοδείες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και τη Βραζιλία.

Σημαντικό τμήμα της δραστηριότ­ητάς του αποτέλεσαν οι ηχο- γραφήσεις που περιλαμβάν­ουν το σύνολο μουσικής δωματίου του Ν. Σκαλκώτα στη σουηδική εταιρεία BIS αλλά και έργα των Σισιλιάνου, Δραγατάκη, Λιάλιου, Νεζερίτη, καθώς και τα κουαρτέτα του Ρεσπίγκι. Με το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο συνεργάστη­κε και η μέτζο Στέλλα Ντουφεξή, δουλειά που απέσπασε διθυραμβικ­ές κριτικές από το έγκυρο περιοδικό Strad. «Το έντυπο αυτό είναι πολύ σημαντικό», μας λέει ο κ. Δεμερτζής. «Το διάβαζε και ο Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος έπαιζε βιολί...», συμπληρώνε­ι με νόημα.

Σήμερα δεν υπάρχει πια και όπως υποστηρίζε­ι ο Γιώργος Δεμερτζής η απόφαση της διάλυσης ήρθε όταν τα μέλη αποφάσισαν ότι είχε κλείσει ο κύκλος και όχι λόγω της οικονομική­ς κρίσης: «Η Ελλάδα πάσχει στο θέμα της παιδείας και ιδιαίτερα στον τομέα της κλασικής μουσικής όπου η κοινωνία ακόμα δεν την έχει αγκαλιάσει και θα χρειαστούν χρόνια και προσπάθεια για να γίνει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς –και αυτό ισχύει και για την περίπτωση του Χρήστου Λαμπράκη– η έμφαση δόθηκε από ένα σημείο και μετά στην κτιριολογι­κή υποδομή και όχι στη μουσική εκπαίδευση των παιδιών. Συνεπώς είναι ευεξήγητη η σημερινή κατάσταση και το χάσμα που χωρίζει τον μέσο Ελληνα από αυτό που λέμε κλασική μουσική, όπως και η δυσκολία των μουσικών να σταδιοδρομ­ήσουν σε μια χώρα που όχι μόνο δοκιμάζετα­ι από την κρίση αλλά δεν ανέπτυξε ποτέ σοβαρό δεσμό με αυτό το είδος».

 ??  ?? Τετρακτύς:
Από αριστερά: Γιώργος Παναγιωτίδ­ης, Ali Basegmezle­r, Κώστας Παναγιωτίδ­ης και Δημήτρης Τραυλός.
Τετρακτύς: Από αριστερά: Γιώργος Παναγιωτίδ­ης, Ali Basegmezle­r, Κώστας Παναγιωτίδ­ης και Δημήτρης Τραυλός.
 ??  ?? Nέο Ελληνικό Κουαρτέτο: Από αριστερά ο Γιώργος Δεμερτζής, η Χαρά Σειρά, ο Δημήτρης Χανδράκης και ο Απόστολος Χανδράκης (φωτ. Τάκης Διαμαντόπο­υλος).
Nέο Ελληνικό Κουαρτέτο: Από αριστερά ο Γιώργος Δεμερτζής, η Χαρά Σειρά, ο Δημήτρης Χανδράκης και ο Απόστολος Χανδράκης (φωτ. Τάκης Διαμαντόπο­υλος).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece