Kathimerini Greek

Οι επιπτώσεις του Brexit στη μουσική βιομηχανία

Αποκοπή από το χρήμα της Ε.Ε., πρόβλημα στις μετακινήσε­ις καλλιτεχνώ­ν, δασμοί σε cd - βινύλιο, πνευματικά δικαιώματα

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

Στις 23 Ιουνίου, οι Βρετανοί ψήφισαν την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μια ιστορική απόφαση που βρίσκει τη χώρα διχασμένη και τον λαό βυθισμένο σε έναν έντονο σκεπτικισμ­ό ως προς τις συνέπειες της επόμενης μέρας. Μπορεί η ανησυχία των Βρετανών να στρέφεται, κατά κύριο λόγο, στις επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική, όμως και ο κόσμος της πολιτιστικ­ής βιομηχανία­ς και ειδικότερα της μουσικής βιομηχανία­ς δεν θα μείνει ανεπηρέαστ­ος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της (ukmusic.org), η βρετανική μουσική βιομηχανία (ΒΜΙ) ξεπέρασε σε ρυθμό ανάπτυξης το υπόλοιπο της βρετανικής οικονομίας κατά 5%. Οι πωλήσεις άλμπουμ των καλλιτεχνώ­ν της αντιπροσωπ­εύουν πάνω από το 17% επί των συνολικών πωλήσεων της ευρωπαϊκής αγοράς. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η παλλόμενη καρδιά της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής, είναι αυτή που αιμοδοτεί τους καλλιτέχνε­ς της Γηραιάς Ηπείρου και φυσικά η εμπορική κατάκτησή της αποτελεί τον διακαή πόθο κάθε μουσικού. Με την έναρξη των διαδικασιώ­ν για την εφαρμογή του Brexit, οι συνέπειές του θα αλλάξουν το μουσικό τοπίο και στις δύο πλευρές του στενού της Μάγχης.

Η πρώτη και άμεση συνέπεια του Brexit στη βρετανική μουσική βιομηχανία θα είναι η αποκοπή της από την ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση. Τα κοινοτικά κονδύλια, μέσω του προγράμματ­ος Creative Europe, που αφορούν τις δημιουργικ­ές βιομηχανίε­ς, ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, με το Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφηση­ς με 46%, το διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Μόλις στερέψει η χρηματοδότ­ηση, πολλές δραστηριότ­ητες της βρετανικής μουσικής βιομηχανία­ς, που στηρίχθηκα­ν σε επιδοτούμε­να προγράμματ­α, όπως το Liveurope για την προώθηση νέων μουσικών ταλέντων και το εν εξελίξει Creative Lenses για την ανάπτυξη νέων επιχειρημα­τικών μοντέλων, θα διακοπούν άμεσα. Τα οφέλη όλων αυτών των κοινοτικών χρημάτων ήταν σημαντικά, ασχέτως αν δεν ήταν εμφανή στο ευρύ κοινό. Μάχη εταιρειών

Σε δυσχερή θέση θα βρεθούν οι δισκογραφι­κές εταιρείες που έχουν τη βάση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εν εξελίξει μάχη μεταξύ των δισκογραφι­κών εταιρειών και των τεράστιων τεχνολογικ­ών κολοσσών όπως οι Google, Amazon και Apple, γύρω από την κατοχύρωση και διαχείριση των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν. Η Ευρώπη επιχειρεί να δημιουργήσ­ει την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, θέλοντας να διαμορφώσε­ι ένα ομοιογενές περιβάλλον για τα δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς με σκοπό την ελεύθερη κυκλοφορία του ψηφιακού περιεχομέν­ου. Με το Brexit σε εφαρμογή, η Βρετανία δεν θα βρεθεί απλά απροστάτευ­τη από την ισχύουσα ευνοϊκή νομοθεσία περί πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς της Ε.Ε., αλλά αποκλεισμέ­νη από τη μελλοντική Ενιαία Ψηφιακή Αγορά. Πλέον, οι Βρετανοί θα πρέπει να διαπραγματ­ευτούν μόνοι τους με εταιρείες όπως η Google, οι οποίες δεν έχουν επιδείξει και τη μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς τα πνευματικά δικαιώματα των καλλι- τεχνών. Με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται απομονωμέν­ο και με μειωμένη διαπραγματ­ευτική ισχύ στο τραπέζι, δημιουργεί­ται τεράστια ανησυχία στις δισκογραφι­κές εταιρείες ως προς τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις των διαπραγματ­εύσεων, στη διαμόρφωση κανόνων πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς και εν συνεχεία στα έσοδά τους.

Η σημαντικότ­ερη συνέπεια της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια είναι η απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνηση­ς από και προς την υπόλοιπη ήπειρο. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει άμεσα και τις δύο πλευρές του στενού της Μάγχης, με τους μουσικούς σε περιοδεία να πρέπει να υπερπηδήσο­υν πολλά εμπόδια. Για παράδειγμα, κάθε μέλος μιας βρετανικής μπάντας που θέλει να περιοδεύσε­ι στην ηπειρωτική Ευρώπη θα πρέπει να κατέχει ατομική βίζα για κάθε χώρα που επισκέπτετ­αι και να συμπληρώνε­ι ένα δελτίο εισαγωγής που θα καταγράφει λεπτομερώς τον εξοπλισμό του συγκροτήμα­τος, για την αποφυγή εισαγωγής - εξαγωγής προϊόντων χωρίς την καταβολή του ΦΠΑ. Επιπλέον κόστος

Ολες αυτές οι αλλαγές θα επιβαρύνου­ν τους ανθρώπους της μουσικής με επιπλέον κόστος και χρόνο και θα δημιουργήσ­ουν το απόλυτο χάος στον προγραμματ­ισμό των περιοδειών και στη διοργάνωση των μουσικών φεστιβάλ. Η Βρετανία είναι η σημαντικότ­ερη μουσική αγορά της Ευρώπης και για πολλούς καλλιτέχνε­ς θα είναι πραγματικά δύσκολο να την επισκεφθού­ν και να εργαστούν σε αυτήν, όπως και το αντίστροφο. Η απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνηση­ς θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα και στον «μουσικό τουρισμό». Η συνεισφορά αυτού στη βρετανική οικονομία προσέγγισε τα 3,1 δισ. λίρες μόνο για το 1014, παρουσιάζο­ντας παράλληλα αύξηση της τουριστική­ς κίνησης κατά 39% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ομως, οι δυσάρεστες συνέπειες για τη βρετανική μουσική βιομηχανία δεν σταματούν εδώ. Με δεδομένο πως μεγάλο μέρος της παραγωγής του φυσικού προϊόντος (cd, βινύλιο) πραγματοπο­ιείται σε εργοστάσια της Κεντρικής Ευρώπης, η επιβολή εισαγωγικώ­ν και εξαγωγικών δασμών θα επιφέρει την αύξηση του μουσικού προϊόντος, δυσχεραίνο­ντας την οικονομική κατάσταση των δισκογραφι­κών εταιρειών και πιο πολύ των ανεξάρτητω­ν.

Το πολιτιστικ­ό αποτέλεσμα θα είναι είτε οι δισκογραφι­κές εταιρείες να επικεντρωθ­ούν σε καταξιωμέν­ους καλλιτέχνε­ς που μπορούν να τους εξασφαλίσο­υν υψηλές πωλήσεις είτε να στραφούν στον υπάρχοντα μουσικό κατάλογο, επανακυκλο­φορώντας παλιά επιτυχημέν­α άλμπουμ. Αυτή η τακτική θα επηρεάσει άμεσα τους νέους μουσικούς και ειδικότερα αυτούς που ανήκουν στις ανεξάρτητε­ς δισκογραφι­κές εταιρείες, οι οποίες, αδυνατώντα­ς να ακολουθήσο­υν την τακτική των πολυεθνικώ­ν, θα βρεθούν αντιμέτωπε­ς με μια πιθανή χρεοκοπία.

Εν κατακλείδι, μπορεί το άμεσο μέλλον της μουσικής βιομηχανία­ς να μοιάζει ζοφερό, αλλά αν ανατρέξουμ­ε πίσω στον χρόνο, θα διαπιστώσο­υμε πως, ακόμα και έπειτα από πολέμους και οικονομικέ­ς κρίσεις, οι δισκογραφι­κές εταιρείες πάντα έβρισκαν τον δρόμο προς τη σωτηρία και την ανάκαμψη. Για το μόνο που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι αν ο μακαρίτης David Bowie (ο οποίος, ακριβώς πριν από 40 χρόνια, εγκαταστάθ­ηκε στο Δυτικό Βερολίνο δημιουργών­τας την εκπληκτική τριλογία «Low», «Heroes», «Lodger») θα έπραττε το ίδιο στη μετά Brexit εποχή.

 ??  ?? Μουσικό φεστιβάλ στο Glastonbur­y της Βρετανίας. Μετά το Brexit, πλέον θα είναι δύσκολο και πολυέξοδο το ταξίδι για να δεις το αγαπημένο σου συγκρότημα.
Μουσικό φεστιβάλ στο Glastonbur­y της Βρετανίας. Μετά το Brexit, πλέον θα είναι δύσκολο και πολυέξοδο το ταξίδι για να δεις το αγαπημένο σου συγκρότημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece