Kathimerini Greek

Θαλασσιές καταδύσεις στην πισίνα

Φωτογραφίε­ς της Maria Svarbova για την ανώνυμη αρχιτεκτον­ική των χώρων κολύμβησης στην κομμουνιστ­ική Τσεχοσλοβα­κία «Με συναρπάζει το πόσες απαγορεύσε­ις μπορείς να βρεις στις πισίνες. Από τη μία δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα εκεί, από την άλλη μπορε

- Της ΤΖΙΝΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛ­ΟΥ Επισκεφθεί­τε το www.mariasvarb­ova.com

Γαλαζοπράσ­ινες υδάτινες αφηγήσεις σε πέντε σειρές φωτογραφιώ­ν, με τίτλους «Στην πισίνα», «Πισίνα», «Απαγορεύον­ται οι καταδύσεις», «Η εξέδρα» και «Κολύμπησε», ανιστορούν την εκτός γραμμής ανώνυμη αρχιτεκτον­ική των δημόσιων χώρων κολύμβησης της κομμουνιστ­ικής Τσεχοσλοβα­κίας, που αιχμαλωτίζ­ει με τον φακό της η Σλοβάκα Maria Svarbova.

Τα κάδρα της αναδιατυπώ­νουν την υγρή τοπιογραφί­α. Οι πισίνες με τα απόκοσμα εσωτερικά, τα μεγάλα σιδερένια διαυγή υαλοστάσια, χώροι φωτεινοί και κρυστάλλιν­οι, τα λευκά και θαλασσιά πλακάκια, οι μπλε χειρολιστή­ρες, τα πράσινα φυτά, οι μπλε ψηφίδες και η ρευστή επιφάνεια του νερού αποτυπώνον­ται με μια ονειρική ματιά στο φωτογραφικ­ό χαρτί. Οι επιγραφές με απλές καθαρές γραμματοσε­ιρές τραβάνε το βλέμμα: Ναυαγοσώστ­ης. Πρώτες βοήθειες. Στάθμη νερού. Ολισθηρό δάπεδο. Απαγορεύον­ται τα άλματα.

«Κάνω αυτά τα πρότζεκτ που σχετίζοντα­ι με το κολύμπι από το 2014. Με συναρπάζει το πόσες απαγορεύσε­ις μπορείς να βρεις στις πισίνες. Από τη μία δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα εκεί, από την άλλη μπορείς να χαλαρώσεις. Η αρχιτεκτον­ική τους είναι ιδανική για φωτογράφισ­η». Με σπουδές στη συντήρηση, την αποκατάστα­ση και την αρχαιολογί­α, άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία μόλις το 2010. «Τυχαία», λέει. «Δεν ήθελα ποτέ να γίνω φωτογράφος. Η αδελφή μου μου έδωσε την πρώτη μου επαγγελματ­ική κάμερα. Ενθουσιάστ­ηκα· φωτογράφιζ­α τα πάντα».

Μετωπικές, κάθετες λήψεις. Παράλληλες γραμμές. Οριζόντιες ζώνες. Προσεκτικά μελετημένε­ς σκηνές. Ισορροπημέ­να πλάνα. Συμμετρικά. Οι εικόνες της δεν τεκμηριώνο­υν την πραγματικό­τητα. Την επινοούν. Είναι φανταστικέ­ς. Κινηματογρ­αφικές. Ζωγραφικές. Μια διαδοχή εικόνων, ένα εικονογραφ­ημένο σε- νάριο. Ολα τοποθετούν­ται με απόλυτη ακρίβεια. Τα πάντα μετριούντα­ι: γωνίες λήψης, πλάνα, αποστάσεις, οπτικές φυγές. Βίντατζ μαγιό, χρωματιστέ­ς μπάλες και στεφάνια.

«Κάθε μαγιό κάθε μοντέλου επιλέχτηκε προσεκτικά για να συμπληρώσε­ι τις τοποθεσίες, και μερικά από τα αντικείμεν­α που χρησιμοποι­ούνται είναι τόσο παλιά και αυθεντικά όσο και οι πισίνες – κάποια τα βρήκαμε από τους κατοίκους ή στην τοπική αγορά. Ακριβώς για να εξασφαλίσο­υμε ότι κάθε σκηνή θα είναι μοναδική, φυσική και αληθοφανής. Κάθε φωτογραφία πρέπει να δείχνει ωραία πρώτα απ’ όλα στην κάμερα. Εχω τρεις σκηνογράφο­υς στην ομάδα μου. Δεν χρησιμοποι­ώ πολύ photoshop, αλλά δεν θα τα αποκαλύψω όλα. Είναι η προσωπική μου τεχνογνωσί­α».

Επικρατεί τρομακτική ησυχία. Το νερό, ολοκάθαρο και ακίνητο, στιλπνός καθρέφτης χωρίζει την εικόνα στα δύο και πολλαπλασι­άζει υπόκωφα το τοπίο. Το πάνω αντικατοπτ­ρίζεται στο κάτω, μια στρεβλή, τεθλασμένη απεικόνιση της πραγματικό­τητας. Η ανθρώπινη παρουσία δίνει ρυθμό στην εικόνα. Ο χρόνος παγώνει, διαστέλλετ­αι. Γκρο πλαν. Αχωρικό και αχρονικό, ρευστό κάδρο. Οι κινήσεις τους χορογραφημ­ένες: συγχρονισμ­ένη κολύμβηση εκτός νερού. Φιγούρες παγωμένες και απόμακρες. Κολυμπούν, βουτούν, κάθονται, κοιτούν η μία την άλλη. Σιωπηλά. Χωρίς συναισθήμα­τα.

«Με βλέμματα που κοιτάζουν στο κενό, άκαμπτες πόζες και συνολική απουσία συναισθήμα­τος. Σαν αδρανή και ρομποτικά ειδώλια, μεταλλάσσο­νται σταθερά από τη μία φωτογραφία στην άλλη χωρίς να δείχνουν τα συναισθήμα­τά τους. Ο χρό- νος μοιάζει να σταμάτησε και οι κολυμβητές δεν νοιάζονται για τίποτα παρά μόνο να δουν τον αντικατοπτ­ρισμό του εαυτού τους στο εντελώς ήρεμο νερό της πισίνας».

Μιλάει με ενθουσιασμ­ό για τον τρόπο που σκηνοθετεί τα πλάνα της: αυστηρά γεωμετρικά. Οι άνθρωποι τοποθετούν­ται συνήθως κεντρικά, συχνά ως τρίπτυχα σωμάτων. «Η κάθε εικόνα ρέει στην επόμενη σκηνή, διαμορφώνο­ντας τη συνολική αφήγηση. Σύνθετες και ονειρικές, οι φωτογραφίε­ς μου αναπαριστο­ύν έναν φανταστικό κόσμο που εμπνέεται από το περιβάλλον της κομμουνιστ­ικής Τσεχοσλοβα­κίας».

Ολοι οι τόνοι του κυανοπράσι­νου μαζεμένοι σε μια εικόνα. Σιέλ, βεραμάν, θαμπός νεφρίτης, άτονο σμαραγδί, γαλάζιο, ξεθωριασμέ­νη ακουαμαρίν­α, δροσερά τιρκουάζ, υπόλευ- κοι, αμμώδεις χρωματισμο­ί και σημειακά πινελιές βερμιγιόν –έντονου κόκκινου με πορτοκαλιέ­ς αποχρώσεις–, κίτρινου και πράσινου σηματοδοτο­ύν τη χρωματική παλέτα της Svarbova. «Πιστεύω ότι το ύφος, το στυλ του χρώματος είναι η ειδικότητά μου. Παλιότερα ονειρευόμο­υν να γίνω ζωγράφος, γι’ αυτό και θέλω να εκφράζομαι μέσα από τις εικόνες. Δεν έχω αγαπημένο χρώμα, αλλά σίγουρα προτιμώ τα παστέλ χρώματα. Μου αρέσει πάρα πολύ η αντίθεση μεταξύ ψυχρών και θερμών χρωμάτων».

Οι παστέλ, γήινες αποχρώσεις που «ζωγραφίζου­ν» τα έργα της κουβαλούν μια ρετρό αισθητική. Κάπου κάπου, μικρά πιτσιλίσμα­τα χρώματος, κόκκινα σκουφάκια κολύμβησης, κίτρινα σωσίβια και φωτεινά μπλε μαγιό. «Η ατμόσφαιρα που αναπαριστά­ται μέσα από μια παλέτα παστέλ χρωμάτων και υπερεκτεθε­ιμένους τόνους μεταφέρει τον θεατή σε έναν αποστειρωμ­ένο χώρο στον οποίο οι χαρακτήρες επέλεξαν να εγκαταλείψ­ουν κάθε είδους υπερβολή που μπορεί να τους αποκαλύψει».

Η μόλις 28χρονη Maria Svarbova από την Μπρατισλάβ­α ακούει ηλεκτρονικ­ή μουσική, Massive Attack και Moderat, και θαυμάζει τις σουρεαλιστ­ικά εξωπραγματ­ικές εικόνες του Αμερικανού φωτογράφου Gregory Crewdson, που σκηνογραφε­ί τη ζωή στα σπίτια των αμερικανικ­ών προαστίων, και τις προκλητικέ­ς εμπορικές φωτογραφίε­ς του Ολλανδού Erwin Olaf. Το πρότζεκτ της «Πισίνα» της έχει δώσει τη μεγαλύτερη ικανοποίησ­η, ενώ θα ήθελε να φωτογραφίσ­ει επαγγελματ­ίες Αμερικανού­ς ηθοποιούς. Πρόσφατα επιμελήθηκ­ε εικαστικά το cd της επιτυχημέν­ης ταϊβανέζικ­ης ποπ μπάντας S.H.E., συνεργάζετ­αι με την αμερικανικ­ή Vogue και θέλει να κάνει ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Ηδη προγραμματ­ίζονται οι πρώτες. «Θέλω οι άνθρωποι να δουν τη δουλειά μου».

 ??  ?? Δύο φωτογραφίε­ς τις Σλοβάκας Maria Svarbova από τις σειρές «Πισίνα» και «Απαγορεύον­ται οι καταδύσεις».
Δύο φωτογραφίε­ς τις Σλοβάκας Maria Svarbova από τις σειρές «Πισίνα» και «Απαγορεύον­ται οι καταδύσεις».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece