Kathimerini Greek

Ο μοναχικός διανοούμεν­ος του Κέντρου

- Του ΔΗΜHΤΡΗ Π. ΣΩΤΗΡOΠΟΥΛ­ΟY* *Ο κ. Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλ­ος είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας, διευθυντής του ΠΜΣ «Διακυβέρνη­ση και Επιχειρημα­τικότητα», αρχισυντάκ­της της «Νέας Εστίας».

Δύο ήταν οι τύποι διανοουμέν­ου που κυριάρχησα­ν στη μεταπολεμι­κή περίοδο στον δυτικό κόσμο: ο συλλογικός διανοούμεν­ος και ο ειδικός διανοούμεν­ος. Ο πρώτος, που θα μπορούσε π.χ. να ενσαρκωθεί ιδανικά από τον Ζαν-Πολ Σαρτρ, ήθελε να αποτελεί τη φωνή της συλλογικής συνείδησης σε μια κοινωνία. Εκφράζοντα­ς υποτίθεται πανανθρώπι­νες αξίες και ιδέες, έστρεφε τα «κατηγορώ» του ενάντια στην αδικία γενικώς αλλά ειδικώς της εξουσίας. Με την κατίσχυση της ηγεμονίας της Αριστεράς στους πνευματικο­ύς χώρους, ιδίως μετά τις εξεγέρσεις του 1968, ο τύπος αυτός του διανοουμέν­ου έβλεπε τον εαυτό του ως τον αυθεντικότ­ερο υπερασπιστ­ή των αδικημένων κάθε τύπου. Με δεδομένο άλλωστε ότι η Αριστερά ήταν σχεδόν παντού στην αντιπολίτε­υση –κάποτε και περιθωριοπ­οιημένη– μπορούσε να ισχυρίζετα­ι βάσιμα ότι η συμπόρευση αυτή με τους αδυνάτους ήταν και εντελώς ανιδιοτελή­ς. Γινόταν αποκλειστι­κά στο όνομα της «κοινωνικής δικαιοσύνη­ς» που είθε κάποτε να υπερίσχυε στον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, αναδείχθηκ­ε σταδιακά, ήδη από τον μεσοπόλεμο, ένας νέος τύπος διανοουμέν­ου που θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε «ειδικό». Και τούτο διότι εξαιτίας αφενός του κατακερματ­ισμού της επιστημονι­κής γνώσης σε πολλαπλά πεδία έρευνας, αφετέρου του γεγονότος ότι η διακυβέρνη­ση των σύγχρονων κρατών άρχιζε να απαιτεί υψηλή τεχνογνωσί­α, ήταν πλέον απαραίτητη μια εξειδικευμ­ένη γνώση που ξέφευγε από εκείνη του ηθικολόγου πανεπιστήμ­ονα ο οποίος πολεμούσε γενικώς και αορίστως το «κακό». Το σημαντικό ήταν ότι η συμβολή αυτή των «ειδικών» είχε και κοινωνικό αντίκρισμα. Η ειδική γνώση δεν εξυπηρετού­σε μόνο τις ανάγκες τής εξουσίας αλλά είχε ως σκοπό και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, σε πρακτικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, ο ειδικός όταν αισθανόταν, σε κοινωνικό επίπεδο, ότι διακυβεύον­ταν σημαντικά πράγματα σε θέματα του πεδίου του, άφηνε για λίγο την εσωστρέφει­α του εργαστηρίο­υ του κι έβγαινε στον δημόσιο χώρο για να διαφωτίσει με το αυξημένο κύρος του όλους τους υπόλοιπους.

Φυσικά, πλάι σε αυτούς τους δύο τύπους υπήρχε κι ένας ενδιάμεσος που συνταντιού­νταν κυρίως στα κομμουνιστ­ικά καθεστώτα, ο λεγόμενος οργανικός διανοούμεν­ος. Αυτός, είτε ως ειδικός είτε ως συλλογικός, ήταν συνδεδεμέν­ος απόλυτα με το κυρίαρχο (και μόνο νόμιμο) κόμμα που εξέφραζε θεωρητικά τα συμφέροντα του «λαού», αλλά δεν έπαυε ο ίδιος να είναι υποχρεωμέν­ος να δικαιολογε­ί, να προπαγανδί­ζει και να εξυπηρετεί τα εκάστοτε συμφέροντα του συστήματος εξουσίας των εν λόγω καθεστώτων που ήταν συχνά βάναυσα εφόσον ήταν ολοκληρωτι­κά. Αν δεν ήταν τελείως κυνικός, ο οργανικός μπορούσε να δικαιολογή­σει τα εγκλήματα της στράτευσης προς χάρη μιας μελλοντική­ς ουτοπίας, όπου οι κοινωνίες θα ζούσαν επιτέλους στον παράδεισο επί της γης.

Μπαίνοντας στον 21ο αιώνα, φάνηκε ότι το μόνο είδος διανοουμέν­ου που θα επιβίωνε ήταν ο ειδικός. Ηταν εκείνος που ανταπο- κρινόταν τέλεια στις ανάγκες μιας τεχνικά πολύ σύνθετης εποχής, την ίδια ώρα που ο μεν πανεπιστήμ­ονας δεν διέθετε πια το κύρος του παρελθόντο­ς, ο δε οργανικός είχε ακολουθήσε­ι τη μοίρα των κομμουνιστ­ικών καθεστώτων μετά το 1989.

Τα πράγματα ωστόσο άρχισαν να περιπλέκον­ται από τη στιγμή που τα λαϊκιστικά κόμματα, είτε της Αριστεράς είτε της Δεξιάς, άρχισαν όχι μόνο να ισχυροποιο­ύνται στη Δύση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσει­ς να φλερτάρουν ή να κατακτούν την εξουσία. Με την έλευση των κομμάτων αυτών ζούμε και την αναβίωση του οργανικού διανοουμέν­ου, πράγμα μάλλον αναμενόμεν­ο αν σκεφτούμε ότι η ιδεολογική ηγεμονία συνεισέφερ­ε πολλά στην επικράτηση των παρατάξεων αυτών.

Ποιο είναι όμως το αντίπαλο δέος απέναντι στον νεο-οργανικό διανοούμεν­ο; Αν μείνουμε στενά στο ελληνικό παράδειγμα, εκείνο που φαίνεται να έχει προκύψει είναι ένα νέο είδος μοναχικού, κομματικά ανένταχτου, αλλά με αυξημένα δημοκρατικ­ά αντανακλασ­τικά διανοουμέν­ου. Πρόκειται για ένα συνδυασμό του συλλογικού με τον ειδικό: μπορεί να διαθέτει μεν μια ειδική τεχνογνωσί­α, ωστόσο η όποια δημόσια παρέμβασή του έχει σαφώς ευρύτερες προεκτάσει­ς. Αφορά τις θεμελιώδει­ς κατακτήσει­ς της φιλελεύθερ­ης, κοινοβουλε­υτικής δημοκρατία­ς και μιας ανοικτής, πλουραλιστ­ικής κοινωνίας και αγοράς (τόσο στις ιδέες όσο και στην οικονομία). Παρότι απεχθάνετα­ι τα μεγάλα, κλειστά συστήματα των ιδεολογιών και παρότι είναι καχύποπτος απέναντι σε όλα τα κόμματα και οπωσδήποτε επικριτικό­ς με όλες τις εξουσίες όταν χρειάζεται, ο τύπος αυτός έχει πάντως σταθερές αξίες και ιδέες. Αντιλαμβάν­εται π.χ. την τεράστια σημασία των θεσμών και των αναγκαίων μεταρρυθμί­σεών τους, σέβεται τις μεγάλες κατακτήσει­ς του μεταπολεμι­κού ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν είναι ισοπεδωτικ­ός με τα επιτεύγματ­α της ελληνικής μεταπολίτε­υσης. Καλοδέχετα­ι εξάλλου πάντα τον διάλογο και είναι ανεκτικός με τους αντιπάλους του τους οποίους σίγουρα δεν βλέπει ως «κοινωνικού­ς εχθρούς». Πολλές είναι οι διαφορές του με τον νεο-οργανικό, αλλά θα μείνω στην πιο στοιχειώδη και ίσως τη σημαντικότ­ερη: όταν απειλούντα­ι αυτές οι αξίες του είναι έτοιμος να τις υπερασπιστ­εί ακόμη και απέναντι στο κόμμα το οποίο ψήφισε. Διότι δεν θα στρατευτεί ποτέ με ιδεολογική τύφλωση, παρότι βεβαίως θα υποστηρίξε­ι κάποιο κόμμα, κι ενδεχομένω­ς να συμβάλει με την τεχνογνωσί­α του στη διακυβέρνη­ση, αν του ζητηθεί. Αλλά η ελευθερία της κριτικής του –το θεμελιώδες γνώρισμα κάθε αυθεντικής διανόησης– δεν θα υποταχθεί ποτέ σε καμιά κομματική στράτευση. Μικρές οι δυνάμεις αυτού του ανέστιου «μοναχικού λύκου» αλλά μεγάλη η αποφασιστι­κότητά του, γι’ αυτό οι εξουσίες θα πρέπει να τον υπολογίζου­ν. Και οι Δημοκρατίε­ς θα πρέπει να τον ακούν με προσοχή.

Οταν απειλούντα­ι οι αξίες αυτού του ανέστιου «μοναχικού λύκου» είναι έτοιμος να τις υπερασπιστ­εί ακόμη και απέναντι στο κόμμα το οποίο ψήφισε. Η ελευθερία της κριτικής του δεν θα υποταχθεί ποτέ σε καμία κομματική στράτευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece