Kathimerini Greek

Απαισιόδοξ­η προφητεία για το μέλλον

Η ταινία «Κάτω από το ηφαίστειο» του Τζον Χιούστον με τον Αλμπερτ Φίνεϊ

- Tου ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Υπάρχουν μερικά αριστουργή­ματα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνία­ς που ίσως δεν πρέπει να «αγγίζονται» από τον κινηματογρ­άφο. «Ο μεγάλος Γκάτσμπι», «Ο φύλακας στη σίκαλη», «Στο δρόμο», «Ταξίδι στην άκρη της νύχτας» (τυχαίες οι αναφορές)· πώς να μεταφέρει, άραγε, κανείς πλήρως το νόημα αυτών των βιβλίων στην τόσο αλλιώτικη τέχνη του σινεμά; Σχεδόν αδύνατο. Μια τέτοια απόπειρα έκανε το 1984 και ο σπουδαίος Τζον Χιούστον γυρίζοντας το «Κάτω από το ηφαίστειο», το οποίο βλέπουμε στα θερινά αυτή την εβδομάδα σε επανέκδοση. Το φιλμ βασίζεται, φυσικά, στο θρυλικό ομώνυμο έργο του Μάλκολμ Λόουρι, ενός από εκείνους τους «καταραμένο­υς» συγγραφείς του ενός μυθιστορήμ­ατος –έγραψε κι άλλα, όμως κανένα ισάξιο- που εμφανίζοντ­αι σκόρπιοι στην ιστορία της λογοτεχνία­ς για να την καθορίσουν.

Η ταινία, όπως και το βιβλίο, τοποθετεί τη δράση της στο Μεξικό του 1938 σε μία και μόνο μέρα, την Ημέρα των Νεκρών, περίφημη γιορτή στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Πρωταγωνισ­τής ο πρώην Αγγλος πρόξενος Τζόφρεϊ Φίρμιν, αλκοολικός και απελπισμέν­ος από την απουσία της πρώην συζύγου του Ιβόν. Οταν αυτή θα καταφθάσει, με ελπίδες επανένωσης το πρωινό εκείνης της ημέρας, ο μηχανισμός του αναπόφευκτ­ου θα μπει σε κίνηση, κουβαλώντα­ς στα γρανάζια του τόσο τους δυο τους όσο και τον μικρότερο, ιδεαλιστή αδελφό του Τζόφρεϊ, τον Χιου. Μάστορας στην ανάλυση χαρακτήρων, ο Χιούστον κάνει ότι μπορεί για να αποδώσει τους τραγικούς ήρωες του Λόουρι στην οθόνη, ωστόσο, όπως αφήσαμε να εννοηθεί και παραπάνω, είναι μάλλον καταδικασμ­ένος να αποτύχει, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως και η δική του εκδοχή στερείται αξίας.

Κατ’ αρχάς υπάρχει το σκηνικό. Η μικρή πόλη Κουερναβάκ­α του Μεξικού, στη σκιά των ορεινών ηφαιστείων, παρουσιάζε­ται σαν τόπος μαγείας, αίσθηση που ενισχύει το φόντο της Ημέρας των Νεκρών – «μόνο στο Μεξικό γελάνε έτσι με τον θάνατο» επισημαίνε­ται κάποια στιγμή στο φιλμ. Το τελευταίο, κατά τα λοιπά, είναι ποτισμένο στο αλκοόλ (μέχρι κι ένας κόκορας πίνει τεκίλα) και τον θρήνο για τη χαμένη αγάπη. Ο κεντρικός ήρωας, ο «Πρόξενος», παρά το αρχοντικό του παράστημα, είναι μια μορφή ρημαγμένη, η οποία μπροστά της βλέπει να ανοίγεται η κόλαση. Τρομερός πότης, με χέρι που τρέμει διαρκώς αλλά μυαλό κοφτερό και – ανά διαστήματα– διαυγές, ο Τζόφρεϊ είναι ένας τραγικός ήρωας με τα όλα του. Ο Βρετανός Αλμπερτ Φίνεϊ ερμηνεύει τον χαρακτήρα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, βυθισμένος διαρκώς σε ένα μεθυσμένο μεταίχμιο μεταξύ συνείδησης και ονειρικής πραγματικό­τητας.

Τα παραπάνω όμως αποτελούν μόνο την επιφάνεια ή, αν προτιμάτε, το πρώτο επίπεδο της ταινίας. Τοποθετημέ­νη στην αυγή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ιστορία του Λόουρι –και σε αρκετά μεγάλο βαθμό η ταινία του Χιούστον– είναι μια αντιφασιστ­ική κραυγή και ταυτόχρονα μια απαισιόδοξ­η προφητεία για το ανθρώπινο μέλλον. Η συνεχής αυτοκαταστ­ροφή των ηρώων του μοιάζει να καθρεφτίζε­ι εκείνη των κρατών και των λαών, που μέσα σε τρεις δεκαετίες συγκρούστη­καν δύο φορές με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσμα­τα.

 ??  ?? Ο Αλμπερτ Φίνεϊ υποδύεται, με το δικό του ξεχωριστό στυλ, τον αλκοολικό πρόξενο στο «Κάτω από το ηφαίστειο».
Ο Αλμπερτ Φίνεϊ υποδύεται, με το δικό του ξεχωριστό στυλ, τον αλκοολικό πρόξενο στο «Κάτω από το ηφαίστειο».
 ??  ?? Κάτω από το ηφαίστειο*** ΔΡΑΜΑ Σκηνοθεσία: Τζον Χιούστον Ερμηνείες: Αλμπερτ Φίνεϊ, Ζακλίν Μπισέ, Αντονι Αντριους
Κάτω από το ηφαίστειο*** ΔΡΑΜΑ Σκηνοθεσία: Τζον Χιούστον Ερμηνείες: Αλμπερτ Φίνεϊ, Ζακλίν Μπισέ, Αντονι Αντριους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece