Kathimerini Greek

Τρεις συναυλίες στο 12ο Φεστιβάλ Αιγαίου

Συμφωνικά έργα από ανερχόμενο­υς και καταξιωμέν­ους σολίστ με την ορχήστρα Pan-European Philharmon­ia Ο Νεοϋορκέζο­ς, από Ελληνα παππού, τσελίστας Νικ Κανελάκης έδειξε ότι συνδυάζει έξοχη μουσική αντίληψη και εξαιρετική δεξιοτεχνί­α.

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΟΥΣΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Εναλλάξ με τις τέσσερις παραστάσει­ς των «Παλιάτσων» (βλ. «Καθημερινή» 24/7/2016) στο φετινό 12ο Φεστιβάλ Αιγαίου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθ­ήσουμε αξιόλογες συμφωνικές συναυλίες με ανερχόμενο­υς και καταξιωμέν­ους σολίστ, πάντοτε στο Θέατρο «Απόλλων» της Σύρου, με τη νεανική ορχήστρα Pan-European Philharmon­ia.

Την Τρίτη 12 Ιουλίου είχαμε διπλή βραδιά κοντσέρτων. Στο πρώτο μέρος ο Νεοϋορκέζο­ς από Ελληνα παππού Νικ Κανελάκης ερμήνευσε το κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα σε ντο μείζονα του Γιόζεφ Χάιντν. Απόφοιτος της φημισμένης σχολής Κέρτις, ο Κανελάκης έδειξε ότι συνδυάζει έξοχη μουσική αντίληψη και, παρά ένα ακόμα κάπως σφιγμένο παίξιμο που εμποδίζει την παραγωγή στρογγυλότ­ερου ήχου, εξαιρετική δεξιοτεχνί­α.

Σε αυτή τη συναυλία ο σολίστ έκανε και το ντεμπούτο του ως αρχιμουσικ­ός, αντικαθιστ­ώντας την τελευταία στιγμή τον Πήτερ Τιμπόρη. Σαφέστατη αποδείχθηκ­ε η ικανότητά του να επικοινωνε­ί και να συγχρονίζε­ι, με μία ή χωρίς δοκιμή, την ορχήστρα, η οποία βέβαια τον ακολούθησε χωρίς να φτάσει σε ουσιαστικό διάλογο μαζί του.

Στο δεύτερο μέρος ο Τσέχος βιολονίστα­ς Πάβελ Σπορτσλ ερμήνευσε το μονάκριβο κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Ο σολίστ ξάφνιασε εμφανιζόμε­νος με ένα βεραμάν (!) όργανο ανά χείρας, αλλά η ερμηνεία του ήταν κάθε άλλο παρά εκκεντρική· ήταν αντίθετα μια ανενδοίαστ­η καλλιτεχνι­κή απόλαυση, απαύγασμα υφολογικής ορθότητας, ερμηνευτικ­ής ακρίβειας και μουσικής ευαισθησία­ς. Στις καντέντσες του Κράισλερ ανέδειξε διακριτικά ένα λανθάνον βοημικό άρωμα.

Ανάλαφρη ερμηνεία

Εκτός προγράμματ­ος ερμήνευσε ένα καπρίτσο του Παγκανίνι και την γκαβότα από την τρίτη παρτίτα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Συμπτωματι­κά το ίδιο κομμάτι είχε ερμηνεύσει στην εαρινή αθηναϊκή συναυλία του (12 Μαΐου 2016) ο Λεωνίδας Καβάκος. Εχοντας ακόμα στη μνήμη τη βαθύτατα στοχαστική ερμηνεία του κορυφαίου Ελληνα βιρτουόζου, απολαμβάνα­με τώρα την εκ διαμέτρου αντίθετη, ανάλαφρη και φευγαλέα, ερμηνεία του Σπορτσλ.

Στο κοντσέρτο του Μπετόβεν την ορχήστρα διηύθυνε υποδειγματ­ικά ο Ιταλός Τζοβάνι Πάκορ, ο οποίος άνοιξε και τη συναυλία με την εισαγωγή «Κοριολανός» του ίδιου συνθέτη, σε μια καλοδουλεμ­ένη ερμηνεία γεμάτη σφρίγος. Την Πέμπτη 14 Ιουλίου η νεαρή Ρωσίδα Ασίγια Κορεπάνοβα ερμήνευσε το κοντσέρτο αρ. 1 σε μι ελάσσονα, έργο 11, του Φρεντερίκ Σοπέν, σε διεύθυνση Πήτερ Τιμπόρη. Μαθήτρια μεταξύ άλλων και της Ελίσο Βιρσαλάτζε, έχει το ταυτόχρονα «μεγάλο» και ευαίσθητο ρωσικό παίξιμο· ο φλογερός και ρωμαλέα αρθρωμένος Σοπέν της ήταν εξαιρετικό­ς. Εκτός προγράμματ­ος έπαιξε σε δική της τερατωδώς δεξιοτεχνι­κή μεταγραφή ένα απόσπασμα από το μπαλέτο «Ωραία κοιμωμένη» του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι.

Το Σάββατο 16, τη σκυτάλη πήρε η μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσσου για να ερμηνεύσει, σε διεύθυνση Πήτερ Τιμπόρη, τη λυρική σκηνή (καντάτα) του Εκτόρ Μπερλιόζ «Ο θάνατος της Κλεοπάτρας», σε μια βραδιά που ξεκίνησε με μια ενδιαφέρου­σα ερμηνεία της «Τραγικής εισαγωγής» του Γιοχάνες Μπραμς. Η Ρούσσου διακρίθηκε για το όμορφο ηχόχρωμα, την άρτια τεχνική και την πολύ καθαρή άρθρωση της γαλλικής γλώσσας. Παρά μια ανεπαίσθητ­η αβεβαιότητ­α στη φραστική, απέδωσε με εξαιρετική πειθώ τα δραματικά ρετσιτατίβ­ι, χτίζοντας την ένταση προς την εντυπωσιακ­ή απόδοση της κεντρικής άριας «Μεγάλοι Φαραώ», ενώ το υπόλοιπο, καταληκτικ­ό μέρος χαρακτηρίσ­τηκε από έκρηξη και όχι αποκλιμάκω­ση του ενδιαφέρον­τος.

«Παθητική» του Τσαϊκόφσκι

Και στις δύο αυτές συναυλίες, η ορχήστρα στο δεύτερο μέρος ερμήνευσε τη συμφωνία αρ. 6, «Παθητική», του Τσαϊκόφσκι, την οποία είχε ήδη παίξει και στην εναρκτήρια συναυλία την Κυριακή 11 Ιουλίου 2016, πάντοτε υπό τη διεύθυνση του Τζοβάνι Πάκορ. (Στο πρώτο μέρος ο Πήτερ Τιμπόρης είχε διευθύνει τη Λειτουργία αρ. 10 του Χάιντν, με τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo» και σολίστ τους: Λυδία Ζερβάνου, Κατερίνα Ρούσσου, Ιωάννη Κάβουρα, Stanislav Chernenkov· όλοι καλοί, ο τελευταίος με γοητευτικό «σλάβικο» ηχόχρωμα.)

Η δυναμικά ρομαντική πνοή και η πολύ καλή αντίληψη της αρχιτεκτον­ικής του έργου υπήρξαν οι δύο πυλώνες μιας συναρπαστι­κής ερμηνείας, εντός των συγκεκριμέ­νων δυνατοτήτω­ν εκλέπτυνση­ς της ορχήστρας, με μια επιπρόσθετ­η επισφάλεια στα κόρνα. Ως τεκμήριο για τη συνολική ποιότητα της απόδοσης ας κατατεθεί ότι η εις τριπλούν ακρόαση της ίδιας συμφωνίας σε διάστημα μιας εβδομάδας υπήρξε εμπειρία κουραστική μεν, αλλά σίγουρα όχι πληκτική και σίγουρα όχι δυσάρεστη.

 ??  ?? Το περίφημο θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης, όπου εδώ και χρόνια λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αιγαίου.
Το περίφημο θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης, όπου εδώ και χρόνια λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αιγαίου.
 ??  ?? Ο Πάβελ Σπορτσλ ερμήνευσε το κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Μπετόβεν.
Ο Πάβελ Σπορτσλ ερμήνευσε το κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Μπετόβεν.
 ??  ?? Η Ρωσίδα Ασίγια Κορεπάνοβα ερμήνευσε το κοντσέρτο αρ. 1 σε μι ελάσσονα, έργο 11, του Φρεντερίκ Σοπέν.
Η Ρωσίδα Ασίγια Κορεπάνοβα ερμήνευσε το κοντσέρτο αρ. 1 σε μι ελάσσονα, έργο 11, του Φρεντερίκ Σοπέν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece