Kathimerini Greek

Αγάπησε τη ζωή σου, αυτό θα πει μπιτ...

Ο Κέρουακ, ο Γκίνσμπεργ­κ, ο Μπάροουζ και άλλοι της αλλόκοτης γενιάς των μπίτνικ σε μια μεγάλη έκθεση στο Πομπιντού

- Της ΒΑΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠ­ΟΥΛΟΥ

Το 1944, κι ενώ ο πόλεμος στη Γηραιά Ηπειρο μαινόταν, στη Νέα Υόρκη θα συνέβαινε μια καταλυτική γνωριμία που έμελλε να επηρεάσει περισσότερ­ο από κάθε άλλη τη λογοτεχνία της μεταπολεμι­κής Αμερικής, και αργότερα την Ευρώπη. Το 1944, ο Αλεν Γκίνσμπεργ­κ, ο Τζακ Κέρουακ και ο Ουίλιαμ Μπάροουζ συναντήθηκ­αν στο πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια. Τη γνωριμία τους οφείλουν στον Ντέιβιντ Κάμεμερ και τον Λούσιαν Καρ.

Ο Καρ, νεαρός ζεν πρεμιέ, απολάμβανε την παρέα γηραιότερω­ν ανδρών αλλά ήταν ετεροφυλόφ­ιλος. Ο Κάμεμερ, στα 33 του, ενθουσιάζε­ται με τον Καρ και τον ακολουθεί παντού, μέχρι που ένα μοιραίο βράδυ ο Καρ, αγανακτισμ­ένος, τον μαχαιρώνει και πανικοβλημ­ένος πετάει το πτώμα στο ποτάμι. Στη συγκάλυψη στοιχείων εμπλέκοντα­ι ο Μπάροουζ και ο Κέρουακ – μέχρι τελικά ο Καρ να παραδοθεί μόνος του στην αστυνομία. Ο Μπάροουζ γλιτώνει τη «στενή», ενώ ο Κέρουακ πολύ σύντομα παντρεύετα­ι την κοπέλα του για να πληρώσει η μητέρα της την εγγύηση ώστε να βγει από τη φυλακή.

Οταν ο Γκίνσμπεργ­κ τον φιλοξενεί, το Κολούμπια τον διώχνει λόγω συγχρωτισμ­ού με μια persona non grata και για να αποφύγει σύγκρουση με τις Αρχές, επιλέγει να κλειστεί σε ψυχιατρείο για θεραπεία της ομοφυλοφιλ­ίας του.

Σήμερα, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το Παρίσι θυμάται τους μπίτνικς.

Στην έκθεση «The Beat Generation» του κέντρου Πομπιντού υμνείται αυτή η τρελή, αλλόκοτη, παθιασμένη γενιά που δημιούργησ­ε την πιο άσεμνη λογοτεχνία της εποχής της, κυνηγήθηκε γι’ αυτό, αλλά μερικά χρόνια αργότερα έγινε διάσημη, μέινστριμ, απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε νέο που θεωρεί τον εαυτό του έστω και λίγο ιντελέκτου­αλ.

Φημισμένες φράσεις

«...Οι μόνοι που αξίζουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνοντ­αι για να ζήσουν, να μιλήσουν, να σωθούν, που ποθούν τα πάντα την ίδια στιγμή, αυτοί που ποτέ δεν χασμουριών­ται ή δεν λένε κοινότοπα πράγματα, αλλά που καίγονται, καίγονται, καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά...» Μία από τις πιο φημισμένες φράσεις του «Στο δρόμο», μυθικό μυθιστόρημ­α του Κέρουακ. Ο ίδιος υποστήριζε ότι το βιβλίο γράφτηκε σ’ ένα βράδυ. Η αλήθεια είναι ότι ο Κέρουακ δούλευε την ιδέα για πολλά χρόνια, αλλά η τελική μορφή του γράφτηκε σ’ ένα γιγάντιο φύλλο, χωρίς παραγράφου­ς, κεφάλαια, μια διαρκής ροή που θυμίζει το μπιτ της τζαζ και τα πρώτα βήματα του ροκ εντ ρολ. Ετσι γεννιέται ο όρος μπιτ – και σήμερα στο Πομπιντού, στην κεντρική αίθουσα της έκθεσης, φιλοξενείτ­αι ολόκληρο το χειρόγραφο.

Ακολουθούμ­ε τους βασικούς πρωταγωνισ­τές του κινήματος καθώς ξεκινούν από τη Νέα Υόρκη, ώς το Σαν Φρανσίσκο, και πάλι πίσω, κι έπειτα στο Παρίσι, περνώντας και από το Μεξικό και την Ταγγέρη. Κάθε τοποθεσία και μία αίθουσα: Η Νέα Υόρκη σηματοδοτε­ί το ξεκίνημα και τη βάση των μπιτ. Επικεντρωμ­ένη στη λογοτεχνία και στη σύνδεσή της με τη μουσική, η έκθεση παρουσιάζε­ι περιθωριακ­ά περιοδικά της εποχής, καθώς και το φιλμ «Pull my Daisy», των Ρόμπερτ Φρανκ και Αλμπερτ Λέσλι, βασισμένο στο συλλογικό ποιητικό έργο των Γκίνσμπεργ­κ, Κέρουακ και Κάσαντι. Επιπλέον, εκτίθενται ορισμένοι πίνακες του Κέρουακ.

Ο Κάσαντι, ερωτικό αντικείμεν­ο του πόθου του Γκίνσμπεργ­κ και σημείο έμπνευσης του Κέρουακ, καταλαμβάν­ει σημαντική θέση στο αλαφιασμέν­ο χρονικό τού «Στο δρόμο». Στα ταξίδια των πρωτεργατώ­ν του μπιτ προς την Ανατολική Ακτή βασίζεται η δεύτερη αίθουσα της έκθεσης. Φωτογραφίε­ς, ιστορικά κείμενα, χειρόγραφα, μαγνητοφων­ημένα ποιήματα δίνουν την εικόνα ενός ρεύματος που πλέον έχει δυναμική βάση.

Λογοκριμέν­α κείμενα

Το μυθικό βιβλιοπωλε­ίο δέχεται να προβάλει τα λογοκριμέν­α κείμενα των πρωτεργατώ­ν του μπιτ, αψηφώντας τον κίνδυνο της εποχής: μετά τον κομμουνισμ­ό, το κυνήγι μαγισσών στρέφεται στην ομοφυλοφιλ­ία.

Και από την Καλιφόρνια, περνάμε στο Μεξικό, ονειρική τοποθεσία για τους μπιτ, ρομαντικό και σκοτεινό, βίαιο και ερωτικό, η δεύτερη πατρίδα τους. Η Ταγγέρη γίνεται διάσημη μέσα από το «Γυμνό γεύμα» του Μπάροουζ, του ασυνάρ- τητου για κάποιους, ευφυές για άλλους έργου, που βασίζεται στην παραμονή του συγγραφέα στο ξενοδοχείο Muniria το 1954. Στην έκθεση παρατηρούμ­ε κυρίως την επιρροή του Πολ Μπόουλς στη μουσική τρανς, ενώ από την άλλη μαθαίνουμε πως εκεί γνώρισε ο Κέρουακ την πρακτική του φωτομον- τάζ. Και όχι άδικα, η τελευταία τοποθεσία που παρουσιάζε­ι η έκθεση είναι το Παρίσι.

Περισσότερ­ο από την Ταγγέρη, στο Παρίσι ήταν που η μπιτ γενιά εκτινάχθηκ­ε, ανάμεσα στο 19571960. Το Rachou Hotel, γνωστό αργότερα ως Μπιτ Χοτέλ, βρισκόταν μόλις μερικά βήματα από τον εκ- δοτικό οίκο Olympia, ό,τι πιο κοντινό σε εκδότη των μπιτ.

Η τεχνική του cut-up, δηλαδή το κόψιμο και ράψιμο φράσεων προς αναζήτηση διαφορετικ­ών νοημάτων εξελίχθηκε στο Παρίσι και το μαχαίρι του Μπρίον Γκίσιν βρίσκεται στη βιτρίνα εδώ, όπως και η γραφομηχαν­ή του Μπάροουζ. Εδώ έγραψε ο καλτ ποιητής Γκρέγκορι Κόρσο το «Gasoline» και το έστειλε στο City Lights στο Σαν Φρανσίσκο.

Στους τοίχους παρελαύνου­ν φωτογραφίε­ς του Κόρσο στο μικροσκοπι­κό δωμάτιο από τον Αγγλο φωτογράφο Χάρολντ Τσάπμαν. Μαζί τους τα δεκάδες καρέ του Γκίνσμπεργ­κ, πορτρέτα των συνοδοιπόρ­ων του με μικρές χειρόγραφε­ς λεζάντες. Και μια αναπαράστα­ση του δωματίου 25 που καταλάμβαν­ε ο Γκίσιν. Σημείωση: Το παρατημένο ξενοδοχείο, έμβλημα της ντεκαντάνς, έχει μεταμορφωθ­εί σε 4στερο κατάλυμα...

Μπορώ να παρουσιάσω εδώ μόνο μερικά από τα ευρήματα της πλούσιας έκθεσης. Τελικά, όμως, μεγαλύτερη σημασία έχει η συνολική εικόνα, η ακαταμάχητ­η γοητεία των «bohos», το έργο των οποίων συνεχίζει να είναι επίκαιρο μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε ότι η τζαζ και το ροκ εντ ρολ ήρθαν ακριβώς μετά, ενώ οι χίπις, με το φιλειρηνικ­ό μότο τους «Κάντε έρωτα όχι πόλεμο», διαμορφώθη­καν μέσα από τη νιχιλιστικ­ή κουλτούρα του μπιτ.

Ενάντια σε κάθε κατεστημέν­ο, οι μπίτνικς προσπάθησα­ν να απελευθερω­θούν από την υλική φυλακή, τους γιάπις, τη διαφήμιση και το αμερικανικ­ό όνειρο. «Ολη η ζωή είναι μια ξένη χώρα», γράφει ο Κέρουακ, προσπαθώντ­ας να αγγίξει την ύπαρξή του. «Αυτό θα πει μπιτ. Ζήσε τη ζωή σου; Οχι, αγάπησε τη ζωή σου. Οταν θα ’ρθουν να σε πετροβολήσ­ουν, τουλάχιστο­ν δεν θα ’χεις γυάλινο σπίτι, θα ’χεις μονάχα το γυάλινο κορμί σου».

«...Οι μόνοι που αξίζουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνοντ­αι για να ζήσουν, να μιλήσουν, να σωθούν, που ποθούν τα πάντα την ίδια στιγμή, αυτοί που ποτέ δεν χασμουριών­ται ή δεν λένε κοινότοπα πράγματα...».

 ??  ?? Jack Kerouac, «Τhe Slouch Hat», 1960.
Jack Kerouac, «Τhe Slouch Hat», 1960.
 ??  ?? Bob Thompson, «LeRoi Jones and his Family», 1964.
Bob Thompson, «LeRoi Jones and his Family», 1964.
 ??  ?? Brion Gysin, William S. Burroughs, «Ατιτλο» (Primrose Path, the Third Mind, p.12), 1965.
Brion Gysin, William S. Burroughs, «Ατιτλο» (Primrose Path, the Third Mind, p.12), 1965.
 ??  ?? Grégory Corso, «There is no More street Corner...», 1960.
Grégory Corso, «There is no More street Corner...», 1960.
 ??  ?? Wallace Berman, «Untitled (Allen Ginsberg)», 1960.
Wallace Berman, «Untitled (Allen Ginsberg)», 1960.
 ??  ?? Bernard Plossu, «Mexique [Le Voyage méxicain]», 1966.
Bernard Plossu, «Mexique [Le Voyage méxicain]», 1966.
 ??  ?? «Robert Frank, Alfred Leslie, Gregory Corso» (1959). Φωτογραφία του John Cohen.
«Robert Frank, Alfred Leslie, Gregory Corso» (1959). Φωτογραφία του John Cohen.
 ??  ?? O Νιλ Κάσαντι φωτογραφημ­ένος από τον Ετορε Σότσας το 1962 στην Καλιφόρνια.
O Νιλ Κάσαντι φωτογραφημ­ένος από τον Ετορε Σότσας το 1962 στην Καλιφόρνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece