Kathimerini Greek

Οι μεταρρυθμί­σεις αποδίδουν

- HOLGER SCHMIEDING* * Ο αρθρογράφο­ς είναι επικεφαλής οικονομολό­γος της Berenberg Bank.

Θυμάστε την κρίση της Ευρωζώνης; Σε μεγάλο βαθμό, η Ευρώπη τα είχε καταφέρει καλά στο τέλος. Οι τρεις από τις πέντε χώρες που είχαν αναγκαστεί να ζητήσουν εξωτερική οικονομική βοήθεια –η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος– συγκαταλέγ­ονται σήμερα μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενων οικονομιών της Ευρωζώνης. Μεταρρύθμι­σαν την οικονομία τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προσελκύου­ν και πάλι επενδύσεις από το εξωτερικό. Μια χώρα, η Ελλάδα, είχε πέσει θύμα σημαντικού πολιτικού ατυχήματος όταν η άνοδος στην εξουσία ενός ριζοσπαστι­κού αριστερού κόμματος στις αρχές του 2015 είχε διακόψει την ανάπτυξη της οικονομίας που είχε αρχίσει το 2014, πυροδοτώντ­ας μεγάλη φυγή κεφαλαίων και σπρώχνοντα­ς την Ελλάδα ξανά στην ύφεση. Η πέμπτη χώρα, η Πορτογαλία, είχε πραγματοπο­ιήσει σημαντική πρόοδο μέχρι το 2014, ωστόσο πληρώνει σήμερα το τίμημα για την ακύρωση ορισμένων μεταρρυθμί­σεων.

Εχοντας εφαρμόσει με αποφασιστι­κότητα μεταρρυθμί­σεις και έχοντας σταθεροποι­ήσει επαρκώς το τραπεζικό της σύστημα, η Ισπανία πέρασε το σημείο καμπής το 2013. Οι επενδύσεις αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, υποστηρίζο­ντας ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά σχεδόν 3% και αύξηση της απασχόληση­ς. Ακόμη και αν η συμμαχία συντηρητικ­ών-φιλελευθέρ­ων δεν κερδίσει ψήφο εμπιστοσύν­ης τον Σεπτέμβριο, μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση δεν θα έφερνε ριζοσπαστι­κές αντιμεταρρ­υθμιστικές δυνάμεις στην εξουσία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις. Παρά το πολιτικό αδιέξοδο, η Ισπανία φαίνεται ότι θα παραμείνει στον σωστό δρόμο.

Η Πορτογαλία είχε ανοδική τρο- χιά όταν είχε βγει από το πρόγραμμα οικονομική­ς προσαρμογή­ς τον Ιούνιο του 2014. Οι επενδύσεις είχαν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά, όπως και στην Ισπανία, όμως έχουν αρχίσει να επιβραδύνο­νται σημαντικά από τις αρχές του 2015. Εν μέρει αυτό οφείλεται σε κακοτυχία. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έχει πλήξει σκληρά την Αγκόλα, η οποία μέχρι τα τέλη του 2014 αποτελούσε την τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Πορτογαλία­ς. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα προέρχεται από την ίδια την Πορτογαλία. Η σοσιαλιστι­κή κυβέρνηση μειοψηφίας που ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 έχει αντιστρέψε­ι ορισμένες οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό και τις ημέρες δημόσιας αργίας. Για μια χώρα με υψηλή ανεργία, αυτός είναι ένας τρόπος να αποτρέψεις αντί να προσελκύσε­ις επενδύσεις. Αφότου η Πορτογαλία εμφάνισε ανάπτυξη 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς DBRS προειδοποί­ησε ότι ίσως να εξετάσει ξανά την αξιολόγηση της χώρας στην επόμενη έκθεσή της στις 21 Οκτωβρίου. Μια υποβάθμιση από την DBRS, τον τελευταίο οίκο που εξακολουθε­ί να τοποθετεί τα πορτογαλικ­ά κρατικά ομόλογα στην «επενδυτική βαθμίδα» θα οδηγούσε σε αποκλεισμό της Πορτογαλία­ς από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Εξακολουθο­ύμε να εκτιμούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, ωστόσο ο κίνδυνος είναι σοβαρός. Αν σημειωνότα­ν μαζικό ξεπούλημα των πορτογαλικ­ών ομολόγων έπειτα από πιστοληπτι­κή υποβάθμιση, η Πορτογαλία θα μπορούσε να αναγκαστεί να ζητήσει και πάλι οικονομική βοήθεια, πιθανότατα με τη μορφή ενισχυμένη­ς γραμμής πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας. Καθώς οι Πορτογάλοι εξακολουθο­ύν να υποστηρίζο­υν σε μεγάλο βαθμό το ευρώ και καθώς η ΕΚΤ έχει καταφέρει να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, η Πορτογαλία δεν θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη.

Ισπανία, Ιρλανδία και Κύπρος συγκαταλέγ­ονται πλέον μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece