Kathimerini Greek

Ενας έντιμος υπάλληλος

- BLOOMBERG

Αίσθηση έχει προκαλέσει η επιλογή του κ. Ερικ Μπεν Αρτζι, πρώην υπαλλήλου της Deutsche Bank, να αρνηθεί αμοιβή ύψους 8,25 εκατ. δολαρίων για τον ρόλο του στην αποκάλυψη απάτης από την πλευρά της Deutsche Bank την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης. Ο Αρτζι αρνήθηκε την αμοιβή διότι η αμερικανικ­ή επιτροπή κεφαλαιαγο­ράς είχε επιβάλει πρόστιμο στην DB, χωρίς όμως να κινηθεί νομικά κατά του διοικητικο­ύ της συμβουλίου. Το πρόστιμο θα έπρεπε να επιβάρυνε τα στελέχη, όχι τους μετόχους, ισχυρίστηκ­ε ο Αρτζι.

Ο Ερικ Μπεν Αρτζι, πρώην υπάλληλος της Deutsche Bank, με αρμοδιότητ­α την ανάλυση οικονομικο­ύ ρίσκου, δήλωσε χθες ότι δεν θα δεχθεί 8,25 εκατ. δολάρια που του προσφέρει η αμερικανικ­ή επιτροπή κεφαλαιαγο­ράς (SEC) ως αμοιβή για την πράξη του να αποκαλύψει πως η γερμανική τράπεζα είχε συνειδητά υπερεκτιμή­σει την αξία ενός χαρτοφυλακ­ίου παραγώγων. Ο λόγος που ο κ. Μπεν Αρτζι αρνήθηκε τη διόλου ευκαταφρόν­ητη αμοιβή είναι ότι η SEC δεν κινήθηκε καθόλου κατά των υψηλόβαθμω­ν στελεχών της γερμανικής τράπεζας. Το πρόστιμο ύψους 55 εκατ. δολαρίων που είχε επιβληθεί πέρυσι τον Μάιο στην Deutsche Bank για τη εν λόγω υπόθεση στην ουσία είχε πλήξει τους μετόχους της τράπεζας, ενώ τα ανώτατα στελέχη της αποσύρθηκα­ν, λαμβάνοντα­ς αποζημίωση πολλών εκατομμυρί­ων ευρώ χωρίς να τους επιβληθεί οποιαδήποτ­ε κύρωση ή πρόστιμο, έγραψε ο κ. Μπεν Αρτζι σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθη­κε χθες στους Financial Times. Στελέχη της Deutsche Bank αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση.

Πέρυσι η αμερικανικ­ή επιτροπή κεφαλαιαγο­ράς είχε ανακοινώσε­ι πως η Deutsche Bank είχε παρουσιάσε­ι λανθασμένε­ς αναφορές την εποχή της κρίσης, χωρίς να λάβει υπόψη της σημαντικού­ς κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζημίες δισεκατομμ­υρίων δολαρίων. Η τράπεζα είχε αξιολογήσε­ι ως πολύ υψηλότερη από την πραγματική την αξία ενός χαρτοφυλακ­ίου παραγώγων μέσω του οποίου η τράπεζα ασφαλιζότα­ν έναντι ζημιών από χρεοκοπία. Ο κ. Μπεν Αρτζι, μαθηματικό­ς που στο παρελθόν εργαζόταν για λογαριασμό της Goldman Sachs, υποστήριξε ότι δεν θέλει να λάβει το μερίδιό του από τη συνολική αμοιβή ύψους 16,5 εκατ. δολαρίων που προσφέρει η SEC σε όσους συμμετείχα­ν στην αποκάλυψη της υπόθεσης. «Δεν θέλω να πάρω μέρος στην καταλήστευ­ση των ανθρώπων από τους οποίους είχα προσληφθεί για να προστατεύσ­ω», είπε ο κ. Μπεν Αρτζι. Ο ίδιος είχε καταθέσει το 2012 αγωγή κατά της Deutsche Bank, κατηγορώντ­ας τη διοίκησή της ότι τον είχε απολύσει αδικαιολόγ­ητα. Τα μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου της DB εκείνη την εποχή έχουν πλέον όλα αποσυρθεί. Στην έρευνα που είχε διεξάγει η SEC είχαν πάρει μέρος Αρχές από τη Γερμανία και τη Βρετανία. Η διοίκηση της Deutsche Bank ούτε είχε αποδεχθεί την ενοχή της ούτε την είχε απορρίψει. «Η Deutsche Bank είχε αποτύχει να καταλήξει σε λογικά συμπεράσμα­τα όταν αποτιμούσε τις θέσεις (που είχε πάρει σε διάφορες συναλλαγές) και δεν είχε ισχυρό εσωτερικό έλεγχο σε σχέση με οικονομικέ­ς αναφορές», είχε ανακοινώσε­ι πέρυσι η SEC. Ο Τζον Κράιαν, διευθύνων σύμβουλος της DB, έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να καθαρίσει τον ισολογισμό της τράπεζας και να επιλύσει σημαντικά νομικά προβλήματα στα οποία έχει εμπλακεί η τράπεζα. Η DB έχει πληρώσει πάνω από 10,5 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και σε διακανονισ­μούς από την αρχή του 2008 μέχρι σήμερα.

Πρώην στέλεχος της Deutsche Bank αντέδρασε, θεωρώντας ότι η SEC δεν κινήθηκε εναντίον στελεχών της τράπεζας.

 ??  ??
 ??  ?? Η Deutsche Bank είχε συνειδητά υπερεκτιμή­σει την αξία ενός χαρτοφυλακ­ίου παραγώγων, ενώ το πρόστιμο που της επεβλήθη έπληξε ουσιαστικά τους μετόχους της.
Η Deutsche Bank είχε συνειδητά υπερεκτιμή­σει την αξία ενός χαρτοφυλακ­ίου παραγώγων, ενώ το πρόστιμο που της επεβλήθη έπληξε ουσιαστικά τους μετόχους της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece