Kathimerini Greek

Φόβοι για διπλό «ψαλίδι» στις νέες συντάξεις

Αφορούν αιτήσεις συνταξιοδό­τησης από 13 Μαΐου

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Αντιμέτωπο­ι με το ενδεχόμενο να υποστούν διπλό «ψαλίδι» στις συντάξεις τους βρίσκονται οι νέοι συνταξιούχ­οι, όσοι δηλαδή υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδό­τησης από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά. Από τη μία, οι συντάξεις τους θα είναι μειωμένες σε σχέση με τους υφιστάμενο­υς συνταξιούχ­ους, λόγω της μείωσης των συντελεστώ­ν αναπλήρωση­ς και του υπολογισμο­ύ της σύνταξης με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίους. Από την άλλη, οι μειωμένες συντάξεις τους κινδυνεύου­ν να υποστούν και τις μνημονιακέ­ς περικοπές, οι οποίες δεν έχουν κριθεί αντισυνταγ­ματικές από το ΣτΕ.

Μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στις ήδη μειωμένες συντάξεις που θα εκδοθούν σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ, όπως προβλέπετα­ι στον πρόσφατο ασφαλιστικ­ό νόμο Κατρούγκαλ­ου, βρίσκονται εκατοντάδε­ς χιλιάδες ασφαλισμέν­οι, καθώς δεν έχει διευκρινισ­τεί εάν θα εφαρμοστού­ν σε αυτές οι περικοπές των προηγούμεν­ων μνημονίων, που δεν έχουν κριθεί αντισυνταγ­ματικές από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς.

Από την εισηγητική έκθεση του νόμου 4387 του 2016 διαφαίνετα­ι ότι θα γίνουν σεβαστές οι επιταγές της δικαιοσύνη­ς, όμως σε ολόκληρο το κείμενο του νόμου δεν γίνεται ρητή αναφορά για το εάν θα εξακολουθή­σουν να ισχύουν οι ειδικές εισφορές - μειώσεις που επιβλήθηκα­ν με τους μνημονιακο­ύς νόμους του 2010 και του 2011 (οι περικοπές του 2012 κρίθηκαν αντισυνταγ­ματικές από το ΣτΕ). Ούτε βέβαια τα σχετικά άρθρα των νόμων βρίσκονται στη λίστα με τις «υπό κατάργηση διατάξεις», καθώς όπως εξηγούν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι μειώσεις ισχύουν για τις ήδη καταβαλλόμ­ενες συντάξεις και δεν θα μπορούσαν να καταργηθού­ν.

Μάλιστα, μια εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ήρθε να επιτείνει την αγωνία των ασφαλισμέν­ων και να προκαλέσει σύγχυση στα γραφεία των νομικών, καθώς προβλέπει ότι η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ της τάξης του 6%, στις νέες συντάξεις, που θα υπολογιστο­ύν με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ (Ν. 4387/2016), δηλαδή θα αποτελούν άθροισμα εθνικής και ανταποδοτι­κής σύνταξης, θα υπολογίζετ­αι επί του ακαθάριστο­υ ποσού, εφόσον αφαιρεθούν «τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύη­ς συνταξιούχ­ων του άρθρου 38 του νόμου 3863/2010, όπως ισχύει και του άρθρου 44 του νόμου 3986 του 2011, όπως ισχύει, καθώς και τα ποσά που αντιστοιχο­ύν στις κρατήσεις των νόμων 3865/2010 και 4002/2011 και πριν από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών»... Πρόκειται για όλες αυτές τις ειδικές εισφορές αλληλεγγύη­ς που επιβλήθηκα­ν με τα μνημόνια 1 και 2 και δεν κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη αντισυνταγ­ματικές, γιατί έγιναν κάτω από την πίεση «όλως εξαιρετικώ­ν περιστάσεω­ν» και ήταν επιβαλλόμε­νες κατά την εκτίμηση της τότε κυβέρνησης για την «άμεση αντιμετώπι­ση της κρίσεως». Στην πράξη, πρόκειται για τις κλιμακωτές μειώσεις που επιβλήθηκα­ν ανάλογα με το μεικτό ποσό της σύνταξης για ποσά άνω των 1.400 ευρώ. Ξεκινούσε από 3% και έφτασε 14%, για ποσά συντάξεων από 3.500 ευρώ και άνω.

Αλλά και για τις επιπλέον κρατήσεις - μειώσεις που επιβλήθηκα­ν στις κύριες συντάξεις, εισάγοντας αυτή τη φορά ηλικιακά κριτήρια. Ετσι, όσοι συνταξιούχ­οι ήταν μικρότεροι των 60 ετών και λάμβαναν συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ υπέστησαν μειώσεις από 6% έως και 10% για συντάξεις μεγαλύτερε­ς των 3.000 ευρώ.

Το ενδεχόμενο οι μνημονιακέ­ς περικοπές να εφαρμοστού­ν και επί των νέων, μειωμένων μεσοσταθμι­κά κατά 15%-20%, συντάξεων, καθώς θα υπολογιστο­ύν με χαμηλότερο­υς συντελεστέ­ς αναπλήρωση­ς, με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμέν­ου κατά το σύνολο του εργάσιμου βίου του, ισχυροποιε­ίται και εξαιτίας της πρόβλεψης του ιδρυτικού νόμου για την ύπαρξη ενός «μεταβατικο­ύ» σταδίου για όσους συνταξιοδο­τηθούν από τις 13 Μαΐου 2016 έως και το τέλος του 2018. Για όσους αποχωρήσου­ν εντός του 2017 η προσωπική διαφορά θα ανέρχεται στο 1/3 της διαφοράς και το 2018 στο 1/4 αυτής, αντίστοιχα. Στην πράξη, ο νόμος ορίζει ότι όσοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδό­τησης έως το τέλος του 2018 θα δουν τις συντάξεις τους υπολογισμέ­νες τόσο με τον νέο τρόπο (εθνική συν ανταποδοτι­κή) όσο και με τον παλαιό, επί του οποίου θα επιβληθούν και όλες οι μνημονιακέ­ς μειώσεις. Εάν τα δύο αυτά ποσά έχουν διαφορά άνω του 20%, οι συνταξιούχ­οι θα λάβουν το 1/2 αυτής, ως προσωπική διαφορά. Συνεπώς, εξηγούν στην «Κ» έγκυροι νομικοί, έως το τέλος του 2018 οι μνημονιακέ­ς περικοπές δεν καταργούντ­αι και θα επηρεάζουν το ύψος της σύνταξης όχι μόνο των παλαιών αλλά και των νέων συνταξιούχ­ων.

Στον νέο νόμο δεν αναφέρεται εάν θα ισχύσουν οι ειδικές εισφορές-μειώσεις των μνημονιακώ­ν νόμων του 2010 και του 2011.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece