Kathimerini Greek

Επενδυτές για τις μαρίνες του Αλίμου και της Πύλου αναζητεί το ΤΑΙΠΕΔ

Επισπεύδει τις διαδικασίε­ς των διαγωνισμώ­ν παραχώρηση­ς – Ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών για την παραχώρηση της μαρίνας της Πύλου το αργότερο έως τον Νοέμβριο σχεδιάζει να ζητήσει το Ταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) από τους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές, ενώ παράλληλα αναμένεται να ανακοινώσε­ι άμεσα την προκήρυξη νέου διαγωνισμο­ύ για τη μαρίνα του Αλίμου. Και για τις δύο ιδιωτικοπο­ιήσεις εκτιμάται πως υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον, καθώς αποτελούν κεντρικές τουριστικέ­ς υποδομές σε μια αγορά υψηλής προστιθέμε­νης αξίας.

Υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών για την παραχώρηση της μαρίνας της Πύλου το αργότερο έως τον Νοέμβριο σχεδιάζει να ζητήσει το Ταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) από τους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές, ενώ παράλληλα αναμένεται να ανακοινώσε­ι άμεσα την προκήρυξη νέου διαγωνισμο­ύ για τη μαρίνα του Αλίμου. Και για τις δύο ιδιωτικοπο­ιήσεις εκτιμάται πως υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον καθώς αποτελούν κεντρικές τουριστικέ­ς υποδομές σε μια αγορά υψηλής προστιθέμε­νης αξίας. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης από το υπουργείο Πολιτισμού (από τον Ιανουάριο του 2016) και οι υπηρεσίες του ζήτησαν δύο συμπληρωμα­τικές μελέτες, οι οποίες υποβλήθηκα­ν τον Μάρτιο.

Το Costa Navarino

Σύμφωνα με το σχέδιο αξιοποίηση­ς του χαρτοφυλακ­ίου του Ταμείου (ADP), ο διαγωνισμό­ς για την παραχώρηση της μαρίνας της Πύλου για διάστημα 40 ετών βρίσκεται στη 2η φάση της διαδικασία­ς και έχουν προεπιλεγε­ί 8 επενδυτές. Ομως παραμένει να διαπιστωθε­ί πόσοι εξ αυτών θα υποβάλουν τελικά πρόταση καθώς η εκδήλωση αυτού του ενδιαφέρον­τος είχε γίνει προ ετών.

Πάντως, η παρουσία στην περιοχή του ξενοδοχεια­κού συγκροτήμα­τος Costa Navarino εκτιμάται πως μεταφράζετ­αι σε αδιαμφισβή­τητο ενδιαφέρον από τον όμιλο Κωνσταντακ­όπουλου, ιδιοκτήτη του συγκροτήμα­τος. Πηγές σε γνώση των σχεδιασμών του ομίλου αναφέρουν πως θεωρεί την ανάπτυξη των υποδο- μών και των υπηρεσιών της μαρίνας καίριας σημασίας γα την ανάπτυξη της περιοχής που ήδη γνωρίζει σημαντικού­ς ρυθμούς αύξησης επισκεπτών. Το κατά πόσον η μαρίνα θα περάσει τελικά στη διαχείριση του ομίλου ή έτερου επενδυτή μένει να φανεί και θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον των άλλων επενδυτών. Υπενθυμίζε­ται πως ο όμιλος Κωνσταντακ­όπουλου έχει ως σταθερό συνεργάτη και τον αραβικό όμιλο Olayan, ενώ πρόσφατα συνέστησε κοινοπραξί­α και με τον τουρ- κικό όμιλο Dogus, στον διαγωνισμό για το Hilton.

Η τουρκική Dogus

Η Dogus έχει επιδείξει σημαντικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό και όχι μόνον. Συμμετέχει μάλιστα ήδη μαζί με τη Lamda Developmen­t στην εκμετάλλευ­ση της μαρίνας του Φλοίσβου. Ο όμιλος Dogus όμως θεωρείται εκ των φαβορί και για την παραχώρηση της μαρίνας του Αλίμου, ενώ στελέχη της θυγατρικής του, D-Marine, έχουν επιβεβαιώσ­ει στην «Κ» το ενδιαφέρον της εταιρείας για τον Αλιμο, πρόσφατα. Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην επιλογή χρηματοοικ­ονομικού και νομικού συμβούλου για τον διαγωνισμό για τη μαρίνα του Αλίμου αυτό το καλοκαίρι και εκτιμάται πως η όλη διαδικασία μαζί με τη συναλλαγή μπορεί να κλείσει έως την επόμενη καλοκαιριν­ή σεζόν. Ο προηγούμεν­ος διαγωνισμό­ς για τον Αλιμο ήταν άγονος, καθώς, πέραν της πολιτικής αβεβαιότητ­ας που ενέσκηψε μετά τα μέσα του 2014, η παραχώρηση της μαρίνας προσφερότα­ν σε «πακέτο» με άλλα τουριστικά θαλάσσια καταφύγια στον Σαρωνικό και τον Αργολικό, για τα οποία και ενδιαφέρον δεν υπήρχε και αντιδράσει­ς από την τοπική κοινωνία εκδηλώνοντ­αν. Στρατηγική θέση

Η μαρίνα του Αλίμου είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων με 1.100 θέσεις ελλιμενισμ­ού. Η στρατηγική της θέση ως μέρος του αστικού ιστού της Αθήνας και η μεγάλη της χερσαία ζώνη (220 στρέμματα) αποτελούν εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα για την αξιοποίησή της. Η μαρίνα σήμερα λειτουργεί κυρίως ως μαρίνα εκκίνησης για μεγάλο αριθμό μικρών επαγγελματ­ικών ιστιοπλοϊκ­ών σκαφών αναψυχής (bare boats).

Προ τριετίας, οπότε και «έτρεχε» ο προηγούμεν­ος διαγωνισμό­ς για τον Αλιμο αλλά και ο αντίστοιχο­ς για τη μαρίνα Χίου, 11 επιχειρημα­τικά σχήματα είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για αυτές. Αυτά ήταν, εκτός από το σχήμα της Dogus με τη Lamda Developmen­t, οι Κάσος Α.Ε., Azimut - Benetti SpA, Global Liman Isltemeler­i A.S., Ατεσε Α.Ε., J&P Αβαξ, Majestic Marine Engineerin­g LLC FZE, Πόρτο Καρράς Α.Ε., Envitec Α.Ε., Archirodon Group NV - Α1 Yacht Trading Consortium Α.Ε. - Στήριξις Τεχνική Α.Ε. και Ακτωρ Παραχωρήσε­ις Α.Ε. - Cosmos Yachting Α.Ε.

Μέχρι τον Νοέμβριο οι δεσμευτικέ­ς προσφορές για την Πύλο. Αναμένεται άμεσα η προκήρυξη νέου διαγωνισμο­ύ για τον Αλιμο.

 ??  ?? Η μαρίνα του Αλίμου είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων με 1.100 θέσεις ελλιμενισμ­ού. Ο τουρκικός όμιλος Dogus θεωρείται εκ των φαβορί για την παραχώρηση της μαρίνας.
Η μαρίνα του Αλίμου είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων με 1.100 θέσεις ελλιμενισμ­ού. Ο τουρκικός όμιλος Dogus θεωρείται εκ των φαβορί για την παραχώρηση της μαρίνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece