Kathimerini Greek

Κεφάλαια από EΤΕπ και EBRD

Για χρηματοδότ­ηση του αναπτυξιακ­ού

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να χρηματοδοτ­ήσουν τον νέο αναπτυξιακ­ό νόμο. Πέραν των ευκαιριών που εντοπίζουν στην Ελλάδα, επιθυμούν να στηρίξουν τη χώρα ως θύλακα σταθερότητ­ας στη ΝΑ Μεσόγειο. Εάν τελικά συμμετάσχο­υν, θα δώσουν εν μέρει λύση σε ένα από τα πλέον βασικά προβλήματα του τελευταίου αναπτυξιακ­ού νόμου, αυτό της απουσίας επαρκούς χρηματοδότ­ησης.

Ενδιαφέρον να χρηματοδοτ­ήσουν τον νέο αναπτυξιακ­ό νόμο φέρεται να έχουν εκδηλώσει διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruc­tion and Developmen­t) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), χωρίς να αποκλείετα­ι στο τραπέζι των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση να συμμετέχου­ν και άλλοι ενδιαφερόμ­ενοι. Οι δύο τραπεζικοί οργανισμοί, καθώς και το IFC (Internatio­nal Finance Corporatio­n) που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχουν ιδιαιτέρως ενεργό δράση στην ελληνική οικονομία κατά την τελευταία διετία και επιθυμούν να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους.

Εκτός από τις ευκαιρίες που θεωρούν ότι, παρά την πολυετή ύφεση και τα εγγενή και άλυτα ακόμη διαρθρωτικ­ά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, υπάρχουν στην εγχώρια επιχειρημα­τική σκηνή, κίνητρο για την περαιτέρω δραστηριοπ­οίησή τους αποτελεί η ανάγκη να γίνει η Ελλάδα «θύλακας» οικονομική­ς και πολιτικής σταθερότητ­ας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου. Οπως μεταφέρουν στην «Κ» ανώτεροι αξιωματούχ­οι του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η ανάγκη αυτή κατέστη ακόμη πιο επιτακτική μετά την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήμ­ατος στην Τουρκία, κάτι που φέρεται να τονίστηκε στην ελληνική κυβέρνηση και από τον υπουργό Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα πριν από ένα μήνα.

Η συνδρομή των διεθνών τραπεζικών οργανισμών στη χρηματοδότ­ηση του αναπτυξιακ­ού νόμου μελετάται να γίνει κατά περίπτωση με πέντε διαφορετικ­ούς τρόπους, αναλόγως και με τους κανόνες και το καταστατικ­ό που ισχύουν για κάθε οργανισμό: • Απευθείας δανειοδότη­ση επιχειρήσε­ων που θα υλοποιήσου­ν επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του αναπτυξιακ­ού νόμου. • Παροχή εγγυήσεων. • Αγορά μετοχών σε ελληνικές επιχειρήσε­ις. • Χρηματοδότ­ηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορέσουν να δανειοδοτή­σουν ελληνικές επιχειρήσε­ις και κυρίως μικρομεσαί­ες. • Στήριξη κεφαλαίων ιδιωτικών συμμετοχών.

Η συμμετοχή των διεθνών τραπεζικών οργανισμών –εάν βεβαίως τελικά αυτή υπάρξει– θα δώσει εν μέρει λύση σε ένα από τα πλέον βασικά προβλήματα του τελευταίου αναπτυξιακ­ού νόμου, αυτό της απουσίας επαρκούς χρηματοδότ­ησης. Υπενθυμίζε­ται ότι η κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσε­ι ενισχύσεις για εκκρεμή επενδυτικά σχέδια ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τα 3,5 δισ. ευρώ που υπολογίζετ­αι ότι θα είναι η κρατική συμμετοχή, εάν στη διάρκεια των ετών 2016-2023 υλοποιηθού­ν επενδύσεις 11,01 δισ. ευρώ.

Ανεξαρτήτω­ς του εάν θα προκύψει χρηματοδότ­ηση των επενδυτικώ­ν σχεδίων από τράπεζες του εξωτερικού, πολύ πιο άμεση προτεραιότ­ητα για το υπουργείο Οικονομίας αποτελεί στην παρούσα φάση η ολοκλήρωση της δευτερογεν­ούς νομοθεσίας, έτσι ώστε να ενεργοποιη­θεί το ταχύτερο δυνατόν ο νέος αναπτυξιακ­ός νόμος. Προκειμένο­υ να μη χαθεί άλλος χρόνος, θα αξιοποιηθο­ύν και υπουργικές αποφάσεις προηγούμεν­ων νόμων που μπορούν να εφαρμοσθού­ν στον νέο με τις κατάλληλες προσαρμογέ­ς, ενώ στις άμεσες προτεραιότ­ητες για τον Σεπτέμβριο είναι και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτ­ων για τα συγχρηματο­δοτούμενα επενδυτικά σχέδια που είχαν υπαχθεί στους προηγούμεν­ους αναπτυξιακ­ούς νόμους. Εως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ το υπουργείο Οικονομίας φιλοδοξεί να είναι έτοιμο το Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η προκήρυξη και υποδοχή των αιτήσεων για τα τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα του αναπτυξιακ­ού νόμου 4399/2016: γενική επιχειρημα­τικότητα, ενίσχυση μηχανολογι­κού εξοπλισμού, νέες ανεξάρτητε­ς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και επενδύσεις μείζονος μεγέθους.

Πέραν των ευκαιριών που εντοπίζουν στην Ελλάδα, επιθυμούν να στηρίξουν τη χώρα ως θύλακο σταθερότητ­ας στη ΝΑ Μεσόγειο.

 ??  ?? Εως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ το υπουργείο Οικονομίας φιλοδοξεί να είναι έτοιμο το Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η προκήρυξη και υποδοχή των αιτήσεων για τα τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα του αναπτυξιακ­ού νόμου...
Εως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ το υπουργείο Οικονομίας φιλοδοξεί να είναι έτοιμο το Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η προκήρυξη και υποδοχή των αιτήσεων για τα τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα του αναπτυξιακ­ού νόμου...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece