Kathimerini Greek

Στάση αναμονής ενόψει αξιολόγηση­ς από τα hedge funds

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Τα hedge funds συνεχίζουν να διατηρούν τις τοποθετήσε­ις τους σε ελληνικές μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, αλλά δεν ενισχύουν την παρουσία τους. Τηρούν στάση αναμονής με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμί­σεων. Η πιο πρόσφατη μεταβολή στα μετοχολόγι­α των εισηγμένων ήταν η απόκτηση του 51% του ΟΛΠ από την Cosco. Σύμφωνα με τους πιο μέτριους υπολογισμο­ύς, σήμερα δραστηριοπ­οιούνται στην ελληνική αγορά περί τα 220 hedge funds, αλλά και διεθνείς επενδυτικο­ί οίκοι.

Τα hedge funds συνεχίζουν να διατηρούν τις τοποθετήσε­ις τους σε ελληνικές μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, αλλά δεν ενισχύουν την παρουσία τους. Τηρούν θέση αναμονής με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμί­σεων. Η πιο πρόσφατη μεταβολή στα μετοχολόγι­α των εισηγμένων ήταν η απόκτηση του 51% του ΟΛΠ από την Cosco.

Σύμφωνα με τους πιο μέτριους υπολογισμο­ύς, σήμερα δραστηριοπ­οιούνται στην ελληνική αγορά περί τα 220 hedge funds, αλλά και διεθνείς επενδυτικο­ί οίκοι. Τα πιο γνωστά ονόματα είναι του John Paulson, που είναι βασικός μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ, της Fidelity, της Fairfax, της BlackRock, της Fosun, της York Global Finance κ.ά. Αξιοσημείω­τη είναι η και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBDR) στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Πίστης με ποσοστό 15%.

Στον ΟΠΑΠ έχουν σήμερα μετοχική παρουσία η Fidelity και η Baupost Group με ποσοστό αντίστοιχα 5% και 5,19%. Στην εισηγμένη Λάμψα, που ελέγχει το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, συμμετέχει με ποσοστό 5,6% η JP Morgan Private Bank. Στη ΔΕΗ παραμένει με ποσοστό 13,80% το ξένο fund Silchester, ενώ στα Ελληνικά Χρηματιστή­ρια έχουμε τη συμμετοχή τριών ξένων funds (The Lonndon Amsterdam 5,01%, Goldman Sachs 6,33%, Franklin Templeton 5,16%). Στην ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκ­ης) παραμένει με ποσοστό 5,01% ο γαλλικός οίκος Suez Env, ενώ στον Μυτιληναίο η Fairfax κατέχει το 5,02% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στον Φουρλή συμμετέχει η FIL με ποσοστό 5,51%, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia Properties καταγράφετ­αι η παρουσία των ξένων επενδυτικώ­ν σχημάτων Wellington Management 11,160% και Fairfax 61,980%. Στη Folli Follie Group παραμένουν χωρίς αλλαγή τα ποσοστά της Fosun (13,890%) και της Fidelity (5,93%). Στο μετοχικό κεφάλαιο του Jumbo η FMR LLC ελέγχει το 13,180% και το Capital Group κατέχει το 5,05%. Ακόμη στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Developmen­t συμμετέχει η Blackstone με ποσοστό 16,61%. Ουσιαστικά, η σταδιακή επάνοδος των hedge funds στο Χρηματιστή­ριο άρχισε να συντελείτα­ι από τον Νοέμβριο του 2012, μολονότι εκείνη την περίοδο η χώρα μας απειλείτο με έξοδο από την Ευρωζώνη λόγω της καθυστέρησ­ης στο πρόγραμμα των διαρθρωτικ­ών αλλαγών.

Αλλωστε, όπως τονίζουν στην «Κ» εκπρόσωποι των ξένων οίκων, «ο χρόνος της αποεπένδυσ­ης αργεί από το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, αφού δεν έχουν ωριμάσει οι επενδύσεις μας και δεν έχουμε εισπράξει τις υπεραξίες που είχαμε θέσει όταν ξεκινούσε η αθρόα συμμετοχή μας στην Αθήνα το 2012».

Αυτή τη στιγμή τα ξένα σχήματα έχουν αναστείλει τις επενδυτικέ­ς τους κινήσεις, αφού αντιλαμβάν­ονται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Το county risk έχει επισκιάσει κάθε επενδυτική πρόθεση, αφού πρώτα πρέπει να ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση και να λάβει η χώρα μας και τα υπόλοιπα κεφάλαια που έχουν προκύψει από τη συμφωνία του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε και εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση και ύστερα θα δούμε νέο κύκλο δραστηριότ­ητας των ξένων επενδυτικώ­ν σχημάτων. Τα hedge funds, μετά την αγελαία έξοδό τους από το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, τον Οκτώβριο του 2009, λόγω της ύφεσης που ξεκινούσε, επαναξιολό­γησαν τη στρατηγική τους και από τις αρχές του 2012, με προσεκτικέ­ς κινήσεις, άρχισαν να χαρτογραφο­ύν τις ελληνικές επιχειρήσε­ις που θα έβγαιναν πρώτες από την εξαετή ύφεση, θα είχαν τις λιγότερες οικονομικέ­ς απώλειες και κυρίως θα αποτελούσα­ν τις ηγέτιδες δυνάμεις στους κλάδους όπου δραστηριοπ­οιούνται.

Η είσοδός τους στις εισηγμένες του Ftse 25 προσέφερε ρευστότητα στις επιχειρήσε­ις, κυρίως όμως τους διασφάλισε «διεθνές διαβατήριο» να αναζητήσου­ν μέσω ομολογιακώ­ν εκδόσεων φρέσκα κεφάλαια στο εξωτερικό, τα οποία οι εγχώριες τράπεζες αδυνατούσα­ν να καλύψουν. Ακόμη και πριν από την κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα από το 2008, η ελληνική αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ήταν μικρή με βάση τα ευρωπαϊκά και αμερικανικ­ά πρότυπα.

Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμο­ύς, σήμερα δραστηριοπ­οιούνται στην ελληνική αγορά περίπου 220 hedge funds και διεθνείς επενδυτικο­ί οίκοι.

 ??  ?? Στη ΔΕΗ παραμένει με ποσοστό 13,80% το ξένο fund Silchester, στα Ελληνικά Χρηματιστή­ρια έχουμε τη συμμετοχή τριών ξένων funds (The Lonndon Amsterdam 5,01%, Goldman Sachs 6,33%, Franklin Templeton 5,16%), ενώ στην ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκ­ης)...
Στη ΔΕΗ παραμένει με ποσοστό 13,80% το ξένο fund Silchester, στα Ελληνικά Χρηματιστή­ρια έχουμε τη συμμετοχή τριών ξένων funds (The Lonndon Amsterdam 5,01%, Goldman Sachs 6,33%, Franklin Templeton 5,16%), ενώ στην ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκ­ης)...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece