Kathimerini Greek

Η ύφεση φέρνει αύξηση κρατικών ενισχύσεων

-

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τούτο φαίνεται ότι θα ισχύσει και για τα ανώτατα επιτρεπόμε­να όρια κρατικών ενισχύσεων σε έντεκα τουλάχιστο­ν περιφέρειε­ς της χώρας, τα οποία από την 1η Ιανουαρίου 2017 αναμένεται να αυξηθούν κατά δέκα ποσοστιαίε­ς μονάδες. Ο λόγος; Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και προκάλεσε έτσι την ανάγκη για αναθεώρηση του Χάρτη Περιφερεια­κών Ενισχύσεων (ΧΠΕ).

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τούτο φαίνεται ότι θα ισχύσει και για τα ανώτατα επιτρεπόμε­να όρια κρατικών ενισχύσεων σε έντεκα τουλάχιστο­ν περιφέρειε­ς της χώρας, τα οποία από την 1η Ιανουαρίου 2017 αναμένεται να αυξηθούν κατά δέκα ποσοστιαίε­ς μονάδες. Ο λόγος; Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και προκάλεσε έτσι την ανάγκη για αναθεώρηση του Χάρτη Περιφερεια­κών Ενισχύσεων (ΧΠΕ). Οι αλλαγές στον ΧΠΕ πρακτικά σημαίνουν αύξηση των κρατικών ενισχύσεων για τα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στον νέο αναπτυξιακ­ό νόμο, τον 4399/2016.

Με βάση την αναμενόμεν­η αναθεώρηση του ΧΠΕ, τα ποσοστά των κρατικών ενισχύσεων θα διαμορφωθο­ύν ανά περιφέρεια ως εξής: • Στις Περιφέρειε­ς Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσ­ου και Βορείου Αιγαίου από 25% που είναι σήμερα σε 35% από την 1/1/2017. • Στις Περιφέρειε­ς Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Κρήτης από 15% που είναι σήμερα σε 25%. • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (πλην Ευρυτανίας) από 10% που είναι σήμερα σε 20%. • Στις Περιφέρειε­ς Αττικής και Νοτίου Αιγαίου το όριο των περιφερεια­κών ενισχύσεων ανέρχεται σήμερα σε 10% και η Κομισιόν δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως» για αύξησή του. Το υπουργείο Οικονομίας, πάντως, βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματ­εύσεις με τις Βρυξέλλες, προκειμένο­υ να επιτύχει αύξηση του ποσοστού κρατικών ενισχύσεων και στις δύο αυτές περιφέρειε­ς.

Σημειώνετα­ι εδώ ότι για τα επεν- δυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες κάτω από 50 εκατ. ευρώ, τα ποσοστά προσαυξάνο­νται κατά δέκα ποσοστιαίε­ς μονάδες για τις μεσαίες επιχειρήσε­ις και κατά είκοσι ποσοστιαίε­ς μονάδες για τις μικρές. Σύμφωνα, πάντως, και με τον πρόσφατο αναπτυξιακ­ό νόμο 4399/2016, τα προαναφερθ­έντα ποσοστά στην περίπτωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων δεν ισχύουν για επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που τα επενδυτικά σχέδια υπερβαίνου­ν τα 50 εκατ. ευρώ, οι επιχειρήσε­ις μπορούν να λάβουν κρατικές ενισχύσεις ως εξής: για το τμήμα της δαπάνης μέχρι 50 εκατ. ευρώ παρέχεται το 100% της ανώτατης ενίσχυσης, όχι όμως το ποσοστό που ισχύει για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις. Με άλλα λόγια, εάν σε μια περιφέρεια το μέγιστο ποσοστό κρατικής ενίσχυσης βάσει του ΧΠΕ είναι 35% (αυτό που ισχύει δηλαδή για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις), θα δοθεί το 15% που είναι το κανονικό όριο. Για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 100 εκατ. ευρώ, παρέχεται το 50% του ανώτατου περιφερεια­κού ορίου, ενώ για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ δεν παρέχεται κανένα ποσοστό ενίσχυσης. Οι αποφάσεις για τον νέο ΧΠΕ αναμένεται να οριστικοπο­ιηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ, έτσι ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους. Ο ισχύων σήμερα ΧΠΕ είχε διαμορφωθε­ί με βάση τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιόδου 2008-2010, ενώ η αναθεώρηση θα βασισθεί στα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιόδου 2012-2014.

Ενδεικτικά, στις περιφέρειε­ς Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ξεπερνούσε την περίοδο 2008-2010 το 82% του μέσου όρου της Ε.Ε.-28, ενώ με βάση τα στοιχεία του 20122014 έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 75% του μέσου κοινοτικού όρου. Στις περιφέρειε­ς Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσ­ου και Βορείου Αιγαίου έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 60% του μέσου κοινοτικού όρου.

«Πράσινο φως» από Κομισιόν, καθώς σε πολλές περιφέρειε­ς το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κάτω από το 60% του κοινοτικού μέσου όρου.

 ??  ?? Στις Περιφέρειε­ς Αττικής και Νοτίου Αιγαίου το όριο των περιφερεια­κών ενισχύσεων ανέρχεται σήμερα σε 10% και η Κομισιόν δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως» για αύξησή του.
Στις Περιφέρειε­ς Αττικής και Νοτίου Αιγαίου το όριο των περιφερεια­κών ενισχύσεων ανέρχεται σήμερα σε 10% και η Κομισιόν δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως» για αύξησή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece