Kathimerini Greek

Κρίσιμος ο Σεπτέμβριο­ς για τις ελληνικές τράπεζες

Εξελίξεις στην αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων και στην ολοκλήρωση των διοικητικώ­ν αλλαγών

- Tου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Μήνας σημαντικών εξελίξεων θα είναι ο Σεπτέμβριο­ς για τις τράπεζες, τόσο για την ολοκλήρωση των διοικητικώ­ν αλλαγών όσο και για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Διοικητικά, τα μεγάλα ανοιχτά θέματα είναι στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να οριστικοπο­ιηθούν ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ο νέος πρόεδρος του ομίλου, ενώ στην Εθνική επίσης θα πρέπει να επιλεγεί ο νέος πρόεδρος.

Μήνας σημαντικών εξελίξεων θα είναι ο Σεπτέμβριο­ς για τις τράπεζες, τόσο για την ολοκλήρωση των διοικητικώ­ν αλλαγών όσο και για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Διοικητικά, τα μεγάλα ανοιχτά θέματα είναι στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να οριστικοπο­ιηθούν ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ο νέος πρόεδρος του ομίλου, ενώ στην Εθνική επίσης θα πρέπει να επιλεγεί ο νέος πρόεδρος. Νέα μέλη στα Δ.Σ.

Οι περισσότερ­ες αλλαγές έχουν ήδη πραγματοπο­ιηθεί, ωστόσο είναι σαφές ότι υπάρχει δυσκολία στην εξεύρεση νέων μελών για τα Δ.Σ., δυσκολία που από ορισμένες πηγές αποδίδεται στην εξαιρετικά αυστηρή ερμηνεία που είχε δώσει το ΤΧΣ στον νόμο για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα νέα μέλη. Παράλληλα θα πρέπει να σχηματοποι­ηθεί και το νέο διοικητικό σχήμα του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ) μετά την αποχώρηση της προηγούμεν­ης διοίκησης, με εξαίρεση τον πρόεδρο του ταμείου Γιώργο Μιχελή. Η ολοκλήρωση των διοικητικώ­ν αλλαγών, πέραν του ότι αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποκατάστα­ση της ομαλής λειτουργία­ς του τραπεζικού συστήματος, ώστε να μπορέσει να επικεντρωθ­εί στα δύο μεγάλα προβλήματα: την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και την προσέλκυση καταθέσεων.

Τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπί­σουν οι τράπεζες, καθώς έχει σχηματιστε­ί ένα «βουνό κόκκινων δανείων» ύψους 100 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα της πο- λύχρονης βαθιάς κρίσης. Στον τομέα της καταναλωτι­κής πίστης, τα πιστωτικά ανοίγματα (που περιλαμβάν­ουν εκτός από τα μη εξυπηρετού­μενα και τα δάνεια σε ρύθμιση) φτάνουν στο 55,2%, τα επιχειρημα­τικά δάνεια στο 44,6% και τα στεγαστικά στο 42%. Ο υψηλότερος δείκτης μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων εντοπίζετα­ι στον κλάδο της εστίασης με 76% και ακολουθούν κλωστοϋφαν­τουργία με 73%, βιομηχανία χάρτου - ξύλου 72%, τηλεπικοιν­ωνίες - πληροφορικ­ή - ενημέρωση 59%, κατασκευές 52%, μεταποίηση 52% και εμπόριο 48%. Εξαιρετικά υψηλές καθυστερήσ­εις -49%- εμφανίζουν και τα καταλύματα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των θεσμών, το ΤΧΣ θα έχει πλέον πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων, κάτι που έχει αποτυπωθεί και στο νέο μνημόνιο. Παράλληλα, έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ θα πρέπει να ολοκληρωθο­ύν και οι διαβουλεύσ­εις των διοικήσεων των τραπεζών με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για την οριστικοπο­ίηση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων με ορίζοντα το τέλος του 2019. Ο συνολικός στόχος για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει καθοριστεί στη μείωση των «κόκκινων» δανείων από το επίπεδο των 100 δισ. ευρώ σήμερα στα 60 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019. Εως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ θα συμφωνηθού­ν οι λεπτομέρει­ες ανά τράπεζα: το ακριβές χρονοδιάγρ­αμμα ανά τράπεζα, τα σχέδια και οι ενέργειες κάθε τράπεζας για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και οι διορθωτικέ­ς ενέργειες σε περίπτωση που αποκλίνουν από τους στόχους. Οι τράπεζες έως το τέλος του έτους θα προχωρήσου­ν σε πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων «κόκκινων» δανείων, κυρίως για να σηματοδοτή­σουν την αποφασιστι­κότητά τους στην αντιμετώπι­ση του μεγάλου αυτού προβλήματο­ς, αλλά και να μεταδώσουν ένα μήνυμα στους δανειολήπτ­ες για την αλλαγή στάσης.

Επίσης, οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν πραγματοπο­ιηθεί, αλλά και αυτές που ακολουθούν, θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες, ώστε να κινηθούν ταχύτερα στην αντιμετώπι­ση μη εξυπηρετού­μενων δανείων επιχειρήσε­ων αλλά και «στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών», δανειοληπτ­ών που ενώ μπορούν δεν πληρώνουν τις υποχρεώσει­ς τους.

Επίσης, απαιτητική είναι και η προσπάθεια για την προσέλκυση καταθέσεων. Αν και η υπογραφή του νέου μνημονίου και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση­ς σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των capital controls έχουν βελτιώσει ουσιαστικά τις συνθήκες, ωστόσο το έλλειμμα εμπιστοσύν­ης παραμένει. Στελέχη τραπεζών θεωρούν κομβική για την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, κάτι που όπως εκτιμούν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση καταθέσεων μέχρι και 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Στελέχη τραπεζών θεωρούν κομβική για την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

 ??  ?? Διοικητικά, τα μεγάλα ανοιχτά θέματα είναι στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να οριστικοπο­ιηθούν ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ο νέος πρόεδρος του ομίλου, ενώ στην Εθνική επίσης θα πρέπει να επιλεγεί νέος πρόεδρος.
Διοικητικά, τα μεγάλα ανοιχτά θέματα είναι στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να οριστικοπο­ιηθούν ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ο νέος πρόεδρος του ομίλου, ενώ στην Εθνική επίσης θα πρέπει να επιλεγεί νέος πρόεδρος.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece