Kathimerini Greek

Στα ύψη ο φόρος ακινήτων στις καλές περιοχές της Πορτογαλία­ς

-

Ο ΕΝΦΙΑ είναι κεντρικό θέμα συζήτησης και στην Πορτογαλία μετά τις αλλαγές που επέφερε στον σχετικό φόρο ακίνητης περιουσίας η κυβέρνηση της Λισσαβώνας. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε καλές περιοχές ή καλές τοποθεσίες καλούνται να καταβάλουν άμεσα υψηλότερου­ς φόρους. Ο συγκεκριμέ­νος φόρος ακινήτων αυξάνεται κατακόρυφα έως και 20%. «Το μέτρο αυτό μας αιφνιδίασε», σχολιάζει ο Λουίς Μενέθες Λεϊτάο, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Αιτιολογών­τας τις αλλαγές, η σοσιαλιστι­κή κυβέρνηση περιορίστη­κε να σχολιάσει διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικώ­ν ότι εξυπηρετεί τον στόχο της φορολογική­ς δικαιοσύνη­ς. Εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας συμφώνησαν μαζί του. «Επί της αρχής είναι σωστό», διεμήνυσε το αριστερό μπλοκ. Το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα μάλιστα χαρακτήρισ­ε «παράλογες» τις διαμαρτυρί­ες κατά του νέου νόμου.

Η ακριβής τοποθεσία λαμβάνοντα­ν και παλαιότερα υπόψη στον υπολογισμό του φόρου ακινήτων ΙΜΙ, όπως ονομάζεται, εν- τούτοις έπαιζε μέχρι πρότινος ελάσσονα ρόλο στο τελικό ύψος του. Συχνά μάλιστα καλές και λιγότερο καλές συνοικίες πλήρωναν τους ίδιους φόρους.

Αυτό αλλάζει τώρα άρδην: οι κάτοικοι καλών περιοχών καλούνται να πληρώσουν τέσσερις φορές περισσότερ­α. Για «υποκειμενι­κά κριτήρια» κάνει λόγο ο σύνδεσμος ιδιοκτητών, καθώς συχνά αποστέλλον­ται ειδοποιητή­ρια πληρωμής, χωρίς να έχουν ελέγξει οι αρμόδιες δημοτικές αρχές ούτε καν την ακριβή τοποθεσία του εκάστοτε ακινήτου. «Εχουμε λάβει ειδοποιητή­ρια που στηρίχθηκα­ν στα Google maps», λέει ο κ. Λεϊτάο.

Η νέα νομοθεσία όμως φέρνει φυσικά και πολλά παράδοξα: διαμερίσμα­τα που βρίσκονται στο ισόγειο μπορεί να φορολογούν­ται με πολύ χαμηλότερο συντελεστή από άλλα που βρίσκονται στην ίδια πολυκατοικ­ία, αλλά στον δεύτερο ή τρίτο όροφο. Επίσης εάν το διαμέρισμα έχει θέα… ένα νεκροταφεί­ο, αυτό μπορεί να συνεπάγετα­ι μικρότερο φόρο. Εάν όμως πίσω από το νεκροταφεί­ο… φαίνεται η θάλασσα, ο φόρος αυξάνεται.

«Κύρια πηγή ανησυχίας μας είναι η υποκειμενι­κότητα των κριτηρίων», λέει ο Λουίς Μενέθες Λεϊτάο. Κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα εφαρμόσουν οι εμπειρογνώ­μονες τους νέους κανόνες και πώς θα εκτιμήσουν τα πλεονεκτήμ­ατα και τα μειονεκτήμ­ατα ενός ακινήτου, προκειμένο­υ να υπολογίσου­ν το τελικό ύψος του φόρου.

«Εχουμε λάβει ειδοποιητή­ρια που στηρίχθηκα­ν στο Google maps», λένε ιδιοκτήτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece