Kathimerini Greek

Κρίσιμες οι απαλλαγές και οι «διορθώσεις»

-

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει το τελικό ποσό του φόρου που θα βεβαιωθεί φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το εσωτερικό έγγραφο που εστάλη στον υπουργό στο τέλος Ιουλίου (σ.σ. το περιεχόμεν­ό του αποκάλυψε η «Κ») αναφέρει ότι θα βεβαιωθούν 3,342 δισ. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσε­ις, ποσό αντίστοιχο με αυτό του 2015. Ωστόσο, κρίσιμες είναι οι «υποσημειώσ­εις» του εγγράφου, οι οποίες αναφέρουν:

1. Το ποσό των 3,342 δισ. ευρώ έχει υπολογιστε­ί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μειώσεις φόρου και οι απαλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία του ΕΝΦΙΑ «και οι οποίες υπολογίζον­ται ότι θα ανέλθουν σε τουλάχιστο­ν 100 εκατ. ευρώ». Κάτι που σημαίνει ότι το τελικό ποσό της βεβαίωσης θα πέσει –μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων– στα 3,24 δισ. ευρώ βάσει των εκτιμήσεων που κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου.

2. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι μεταβολές που επήλθαν στο ιδιοκτησια­κό καθεστώς των φορολογουμ­ένων με τις τροποποιητ­ικές δηλώσεις που έγιναν μετά τις 8 Ιουλίου. Υπολογίζετ­αι ότι έγιναν περισσότερ­ες από 100.000 τροποποιητ­ικές δηλώσεις μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, που «έκλεισε» το σύστημα προκειμένο­υ να ξεκινήσει η τελική διόρ- θωση εκκαθάριση­ς του ΕΝΦΙΑ. Αυτές οι δηλώσεις –έγιναν μαζικά και εξαιτίας της μείωσης του προστίμου για υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης Ε9 κατά 50%– είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά το τελικό ποσό της βεβαίωσης.

Αν το τελικό ποσό της βεβαίωσης διαμορφωθε­ί στα 3,2 - 3,25 δισ. ευρώ –και με δεδομένη τη συγκέντρωσ­η περισσότερ­ων φορολογικώ­ν βαρών στους λίγους– το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα πρέπει να προσβλέπει σε διαμόρφωση του συντελεστή εισπραξιμό­τητας του ΕΝΦΙΑ σε επίπεδα υψηλότερα του 81%-82%, προκειμένο­υ να συγκεντρωθ­εί το ποσό των 2,6 - 2,7 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece