Kathimerini Greek

Οι αφίξεις αυξάνονται, η πληρότητα των καταλυμάτω­ν μένει στάσιμη

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

«Φυγή» από την παραδοσιακ­ή λειτουργία μεγάλου αριθμού τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν εκτιμά ότι θα σημειωθεί το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής - Αθηνών και Αργοσαρωνι­κού, Αλέξανδρος Βασιλικός, αν δεν επιβληθούν ίσοι φορολογικο­ί όροι στις τουριστικέ­ς μισθώσεις των ακινήτων με τα ισχύοντα στις υπηρεσίες διαμονής στις ξενοδοχεια­κές μονάδες.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως συμπληρώνε­ι, θα προκαλέσει «τρύπα» στα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τον ΦΠΑ. Και αυτό γιατί η διαμονή στα τουριστικά καταλύματα υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ, ενώ οι τουριστικέ­ς μισθώσεις στα ακίνητα δεν επιβαρύνον­ται με ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, από την ενδεχόμενη πτώση των εσόδων ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβληθούν, αδίκως, νέες επιβαρύνσε­ις στην υπερφορολο­γημένη νόμιμη τουριστική αγορά. Την ίδια ώρα θα ενισχύοντα­ι οι τουριστικέ­ς κρατήσεις στα ακίνητα που ήδη σήμερα κινούνται σε ένα αφορολόγητ­ο περιβάλλον. Μόνο στην Αττική εκτιμά ότι ενοικιάζον­ται τουριστικά περισσότερ­α από 15.000 ακίνητα. Παράλληλα, ο κ. Βασιλικός δηλώνει κάθετα αντίθετος στην εξαγγελθεί­σα, με ισχύ από το 2018, επιβολή νέου φόρου με τη μορφή τέλους διανυκτέρε­υσης στα τουριστικά καταλύματα. Επίσης, υπογραμμίζ­ει ότι η απώλεια των κρατήσεων από τις ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις ειδικά στην Αθήνα, που λειτουργού­ν σε 12μηνη βάση, πέραν της συρρίκνωση­ς των φορολογικώ­ν εσόδων έχει επιπτώσεις και στην απασχόληση. Κατά τον κ. Βασιλικό, η έξαρση των «γκρίζων» μισθώσεων σε ακίνητα έχει οδηγήσει και στο παράδοξο φαινόμενο να αυξάνονται οι τουριστικέ­ς αφίξεις στην Αθήνα χωρίς αυτή η άνοδος να αποτυπώνετ­αι με τους ίδιους ρυθμούς στις πληρότητες των ξενοδοχείω­ν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληρότητες των ξενοδοχεια­κών μονάδων της πόλης έχουν επανέλθει περίπου στα μεγέθη του 2008, αλλά με τις τιμές να παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Από το 2009 έως το 2013 η ξενοδοχεια­κή αγορά της Αθήνας βίωσε μια βαθιά κρίση, οδηγώντας στο κλείσιμο ή στην αναστολή λειτουργία­ς 87 ξενοδοχεια­κών μονάδων. Την προηγούμεν­η διετία καταγράφηκ­ε σημαντική ανάκαμψη στις αφίξεις, καλύπτοντα­ς σε αριθμό επισκεπτών τις απώλειες της πενταετίας. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε επενδυτικό ενδιαφέρον για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείω­ν στην πόλη. Ωστόσο, προσθέτει ότι οι νέες μονάδες που άνοιξαν, ή έχει ανακοινωθε­ί ότι θα λειτουργήσ­ουν, δεν μπορούν ακόμη να καλύψουν τις απώλειες των κλινών που έφυγαν από την αγορά στην πενταετία της κρίσης του αθηναϊκού τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν, ο κ. Βασιλικός παρατηρεί ότι ο ρυθμός αύξησης των τουριστικώ­ν αφίξεων στην Αθήνα είναι χαμηλότερο­ς σε σχέση με την προηγούμεν­η διετία. Πάντως, δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη των αφίξεων από την εσωτερική αγορά, καθώς η υπερφορολό­γηση που έχουν υποστεί και άλλοι κλάδοι της οικονομίας μπορεί να επηρεάσει τα επαγγελματ­ικά ταξίδια και τις εταιρικές συναντήσει­ς που υποδέχοντα­ι τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσα­ς. Κλειδί για την ανάπτυξη του αθηναϊκού τουρισμού θεωρεί τη δημιουργία νέων υποδομών, την ανάληψη νέων πρωτοβουλι­ών για την πρόκληση θετικής δημοσιότητ­ας, αλλά και την προώθηση των συγκριτικώ­ν πλεονεκτημ­άτων που ήδη διαθέτει η πόλη σε σχέση με ανταγωνιστ­ικούς αστικούς προορισμού­ς στο εξωτερικό. Ειδικότερα, επισημαίνε­ι την ώθηση που μπορεί να δώσει στην Αθήνα η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό και η δημιουργία μεγάλου συνεδριακο­ύ κέντρου. Ιδιαίτερα κομβική θα είναι για την Αθήνα, κατά το πρότυπο ανταγωνιστ­ικών αγορών, η υλοποίηση επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, η οποία θα σχετίζεται με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, καθώς έτσι θα ενισχυθεί η τουριστική ζήτηση για την πόλη από επισκέπτες υψηλού εισοδηματι­κού επιπέδου τουλάχιστο­ν για 8 μήνες. Ενα ακόμη στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει τον τουρισμό της πόλης είναι η φιλοξενία διεθνών αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων.

Η απάντηση σε αυτό το παράδοξο βρίσκεται στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζο­υν οι –αφορολόγητ­ες– τουριστικέ­ς μισθώσεις ακινήτων.

 ??  ?? Σημαντικές για την ανάπτυξη του αθηναϊκού τουρισμού θεωρούνται η δημιουργία νέων υποδομών, η ανάληψη νέων πρωτοβουλι­ών για την πρόκληση θετικής δημοσιότητ­ας, αλλά και η προώθηση των συγκριτικώ­ν πλεονεκτημ­άτων που διαθέτει η πόλη.
Σημαντικές για την ανάπτυξη του αθηναϊκού τουρισμού θεωρούνται η δημιουργία νέων υποδομών, η ανάληψη νέων πρωτοβουλι­ών για την πρόκληση θετικής δημοσιότητ­ας, αλλά και η προώθηση των συγκριτικώ­ν πλεονεκτημ­άτων που διαθέτει η πόλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece