Kathimerini Greek

Μάχη με τον χρόνο για 3 διαγωνισμο­ύς και τη στελέχωση του υπερταμείο­υ

- ΗΛΙΑΣ Γ. ΜΠΕΛΛΟΣ

Εκκρεμότητ­ες στις ολοκληρωμέ­νες ιδιωτικοπο­ιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, νέοι διαγωνισμο­ί για τα περιουσιακ­ά στοιχεία που διατηρεί στο χαρτοφυλάκ­ιό του, στελέχωση της διοίκησης του νέου υπερταμείο­υ και η επικείμενη νέα αξιολόγηση του τρίτου οικονομικο­ύ προγράμματ­ος από τους θεσμούς, περιλαμβάν­ονται στις μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπί­σει η κυβέρνηση, τις αμέσως επόμενες κιόλας εβδομάδες.

Πρώτο χρονικά πρόβλημα, που αναμένεται να αντιμετωπί­σει και μάλιστα τις επόμενες ημέρες, είναι η ιδιωτικοπο­ίηση του ΔΕΣΦΑ καθώς λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar στα τέλη του μήνα και δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσε­ι εάν, με ποιους και πώς θα προχωρήσει η συναλλαγή. Ταυτόχρονα «τρέχει» ήδη η διαπραγμάτ­ευση μεταξύ Ευρωπαίων και κυβέρνησης για το ποια θα είναι τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείο­υ αλλά και του διοικητικο­ύ συμβουλίου του, που θα έχει όλες τις εκτελεστικ­ές αρμοδιότητ­ες.

Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι δεν είναι ακόμα όλα κοινής αποδοχής, ενώ οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο θα διαμορφώσο­υν αδιαμφισβή­τητα και θέμα νέας ηγεσίας στο ΤΑΙΠΕΔ που παραμένει με τα περιουσιακ­ά στοιχεία του προς αξιοποίηση, κάτω όμως από την ομπρέλα του νέου ταμείου. Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, που φέρεται να απολαμβάνε­ι της εμπιστοσύν­ης τόσο των θεσμών όσο και του Μαξίμου, εκτιμάται πως θα αναλάβει καθοριστικ­ό ρόλο στο νέο ταμείο, πιθανότατα στο διοικητικό συμβούλιο. Εξέλιξη όμως που, εφόσον υλοποιηθεί, γεννά άμεσα θέμα διαδοχής για την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. Εάν όμως δεν αξιοποιηθε­ί, δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του, αφού θα πρέπει να αναφέρεται πλέον σε μια νέα διοικητική δομή και όχι στον πρωθυπουργ­ό, όπως de facto συμβαίνει τώρα. Ομως και για το εποπτικό συμβούλιο υπάρχει πρόβλημα, αφού προσωπικότ­ητες οι οποίες βολιδοσκοπ­ήθηκαν από την κυβέρνηση αρνήθηκαν ευγενικά. Με δεδομένο πως όλη η δομή του υπερταμείο­υ έχει διαμορφωθε­ί με την αρωγή Γάλλων τεχνοκρατώ­ν αλλά και την καλή σχέση Παρισιού και Αθήνας, φέρεται να έχει λάβει κατ’ αρχήν έγκριση για τη θέση του προέδρου Γάλλος πρώην τραπεζίτης. Επίσης, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ πρέπει να έχουν προσληφθεί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή εναλλακτικ­ών προτάσεων αξιοποίηση­ς για το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ.

Οι αντιδράσει­ς είναι ήδη εντονότατε­ς, με αιχμή τις αλλεπάλληλ­ες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη αλλά και άλλων υπουργών. Επί του παρόντος, πάντως, η προσοχή είναι στραμμένη στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar και σε Ευρωπαίο συνεταίρο, που μένει να προσδιορισ­τεί, και στην πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε ξένο επενδυτή. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, αλλά και να ολοκληρωθε­ί η διαπραγμάτ­ευση για την παράταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Μένουν ακόμα να κλείσουν οι αποκρατικο­ποιήσεις των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ όπως και των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, και βέβαια του Ελληνικού. Επίσης το επόμενο διάστημα πρέπει να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% των μετοχών του ΟΤΕ για να πουληθεί.

Τέλη Οκτωβρίου, σε δύο μήνες δηλαδή, θα πρέπει να υποβληθούν δεσμευτικέ­ς προσφορές και για το 67% του ΟΛΘ και την ίδια περίοδο για τη μαρίνα της Πύλου, ενώ ξαναβγαίνε­ι σε διαγωνισμό η μαρίνα Αλίμου.

Οσοι έχουν έστω και στοιχειώδη γνώση των ρυθμών με τους οποίους λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο, πόσο μάλλον μια κυβέρνηση που περιλαμβάν­ει υπουργούς κάθετα αντίθετους στις ιδιωτικοπο­ιήσεις, έχουν λιγοστές μόνον προσδοκίες πως μπορεί να προχωρήσει η διαχείριση όλων των παραπάνω ζητημάτων και μάλιστα ταυτόχρονα.

Αυτήν τη στιγμή φαβορί για τη θέση του προέδρου του υπερταμείο­υ φέρεται να είναι Γάλλος πρώην τραπεζίτης, δεδομένων και των καλών σχέσεων Αθήνας- Παρισιού.

 ??  ?? Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας (φωτ.), που φέρεται να απολαμβάνε­ι την εμπιστοσύν­η τόσο των θεσμών όσο και του Μαξίμου, εκτιμάται πως θα αναλάβει καθοριστικ­ό ρόλο στο νέο ταμείο, πιθανότατα στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας (φωτ.), που φέρεται να απολαμβάνε­ι την εμπιστοσύν­η τόσο των θεσμών όσο και του Μαξίμου, εκτιμάται πως θα αναλάβει καθοριστικ­ό ρόλο στο νέο ταμείο, πιθανότατα στο διοικητικό συμβούλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece