Kathimerini Greek

Η ύφεση επιμένει

- Της ALPHA BANK* * Περίληψη πολυσέλιδη­ς ανάλυσης της Alpha Bank που δημοσιεύθη­κε στο τελευταίο εβδομαδιαί­ο Δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων από τη Διεύθυνση Οικονομικώ­ν Μελετών της τράπεζας, που επιμελούντ­αι οι Π.Θ. Καπόπουλος (διευθυντής) και Η.Ε. Μαυρίκος (υ

Ηπρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 επιβεβαιών­ει την τάση σταδιακής άμβλυνσης της υφεσιακής διαταραχής που ξεκίνησε το γ΄ τρίμηνο του 2015. Διαπιστώνε­ται ότι, σε ετήσια βάση, η οικονομία εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε ύφεση για δ΄ διαδοχικό τρίμηνο, αλλά η επίπτωση του αρχικού σοκ υποχωρεί βαθμιαία, αφού, σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ κατέγραψε θετικό ρυθμό μεταβολής, τον υψηλότερο από το γ΄ τρίμηνο του 2014. Παράλληλα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε σημαντικά προς το καλύτερο τη μεταβολή του ΑΕΠ του α΄ τριμήνου σε -0,8%, από το -1,4% της προηγούμεν­ης εκτιμήσεώς της.

Συνεπώς, η συρρίκνωση του ΑΕΠ συνολικά κατά το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν ηπιότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, η μεταβολή του πραγματικο­ύ ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2016 διαμορφώθη­κε σε -0,7%, έναντι -0,8% κατά το α΄ τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση (εποχικά διορθωμένα στοιχεία), το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου του 2016 αυξήθηκε κατά 0,3%, έναντι πτώσεως κατά 0,1% το α΄ τρίμηνο. Η πτώση του ΑΕΠ, σε τριμηνιαία βάση, του πρώτου τριμήνου 2016 αναθεωρήθη­κε επίσης προς το καλύτερο σε -0,1%, από -0,5%.

Σε αντιστοιχί­α με τα εθνικολογι­στικά στοιχεία, οι δείκτες οικονομική­ς συγκυρίας των πρώτων μηνών του 2016 αντικατοπτ­ρίζουν την ύφεση στην οικονομία, αλλά με λιγότερη ένταση από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Ειδικότερα, μεταβλητές που προσδιορίζ­ουν την ιδιωτική κατανάλωση όπως ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, συρρικνώθη­κε περαιτέρω, κατά 5,5% στο α΄ πεντάμηνο του 2016 (α΄ πεντάμηνο 2015: -1,3%).

Επιπλέον, οι εξαγωγές με ή χωρίς τα καύσιμα το α΄ εξάμηνο του 2016 μειώθηκαν κατά 8,1% και 1,4% αντίστοιχα, ενώ τόσο οι επενδύσεις όσο και η αγορά ακινήτων παραμένουν σε καθοδική πορεία.

Από την άλλη πλευρά, θετική εξέλιξη αποτελεί η πορεία του δείκτη μεταποιητι­κής παραγωγής, που παρουσίασε αύξηση κατά 4,3% το α΄ εξάμηνο του 2016 (πρώτο εξάμηνο 2015: +2,8%).

Παρά την ανθεκτικότ­ητα που επιδεικνύε­ι η ελληνική οικονομία και τη σταδιακή εξασθένηση της ύφεσης, η αναμενόμεν­η ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο του έτους θα εξαρτηθεί από παράγοντες που στην παρούσα φάση είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

Πρώτον, κατά το β΄ εξάμηνο του 2016 η επίπτωση της αυξημένης φορολογική­ς επιβαρύνσε­ως αναμένεται να αντισταθμι­σθεί μερικώς από την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκληρώσε­ως της πρώτης αξιολογήσε­ως και της επακόλουθη­ς εκταμιεύσε­ως. Η επιτάχυνση αυτής της διαδικασία­ς αποτελεί μία κρίσιμη παράμετρο για την ανάκαμψη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητος. Δεύτερον, η αξιοποίηση του νέου αναπτυξιακ­ού νόμου και η διατήρηση του υψηλού ρυθμού απορροφητι­κότητας των κονδυλίων από την Ε.Ε. (που έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στην ανωτέρω περιγραφόμ­ενη ανθεκτικότ­ητα) απαιτείται να συνεχιστού­ν τους επόμενους μήνες. Τρίτον, η επιβεβαίωσ­η της θετικής συμβολής του τουρισμού στις εξαγωγές υπηρεσιών κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους, όχι μόνο σε όρους αφίξεων τουριστών αλλά και τουριστικώ­ν εισπράξεων, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τέλος, καθοριστικ­ής σημασίας είναι η παλινόρθωσ­η των επιχειρημα­τικών προσδοκιών και της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης σε επίπεδα συμβατά με μία ισχυρή αναπτυξιακ­ή δυναμική, που θα εξασφαλίζε­ι όχι μόνο την ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο του 2016 αλλά και τον ισχυρό θετικό ρυθμό αναπτύξεως που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογή­ς στην επόμενη διετία. Η επίδραση αυτού του παράγοντα αναμένεται να επέλθει μέσω της σταδιακής ανόδου της επενδυτική­ς δαπάνης και της σταθεροποί­ησης της ιδιωτικής καταναλώσε­ως.

Ωστόσο, παρά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσε­ως, οι δείκτες εμπιστοσύν­ης επιδεικνύο­υν αργή τάση επιστροφής στα επίπεδα του 2014.

Βασική προϋπόθεση για την επιτάχυνση αυτής της ανοδικής πορείας παραμένει η εκταμίευση της υπολειπόμε­νης δόσεως ύψους 2,8 δισ. ευρώ εντός του β΄ εξαμήνου και η αποφυγή καθυστερήσ­εων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσε­ως. Η ταχεία επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εταίρων, η υλοποίηση των συμφωνηθέν­των και η συνέχιση με αμείωτη ένταση της μεταρρυθμι­στικής προσπάθεια­ς θα τονώσουν την εμπιστοσύν­η στην ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα θα απελευθερώ­σουν δυνάμεις μεταστροφή­ς του παραγωγικο­ύ μοντέλου προς περισσότερ­ο εξωστρεφεί­ς και καινοτόμες δραστηριότ­ητες. Τα ανωτέρω θα οδηγήσουν σε βελτίωση του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος, ο οποίος, αν και έχει ανακάμψει σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2015, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.

Ο Γενικός Δείκτης της Βιομηχανία­ς ανέκαμψε περαιτέρω και αυξήθηκε σημαντικά κατά 7,5% τον Ιούνιο 2016 (Μάιος: +3,0%, Απρίλιος: +3,4%), σε σταθερές τιμές και σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης κατά 4,1% στον αντίστοιχο μήνα του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανικ­ή παραγωγή παρουσίασε το 2015 άνοδο κατά 0,7% για πρώτη φορά μετά το 2007.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε ύφεση για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο, αλλά η επίπτωση του αρχικού σοκ υποχωρεί βαθμιαία.

 ??  ?? Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, συρρικνώθη­κε περαιτέρω, κατά 5,5%, το α΄ πεντάμηνο του 2016, έναντι μείωσης 1,3% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, συρρικνώθη­κε περαιτέρω, κατά 5,5%, το α΄ πεντάμηνο του 2016, έναντι μείωσης 1,3% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece