Kathimerini Greek

Να υπερασπισθ­ούμε μισθολογικ­ές αυξήσεις

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΗΛΑ* * Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και πρόεδρος του Ερευνητικο­ύ Τομέα στο Τμήμα Οικονομικώ­ν, Χρηματοοικ­ονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.

Το φθινόπωρο προβλέπετα­ι «καυτό», καθώς νέα αξιολόγηση βρίσκεται «προ των πυλών». Από αυτά που (προς το παρόν) γνωρίζουμε, στο διαπραγματ­ευτικό τραπέζι, και δη με πρωτοβουλί­α ΔΝΤ, βρίσκονται η «διευκόλυνσ­η» των ομαδικών απολύσεων και ενδεχομένω­ς νέα μείωση ονομαστικώ­ν μισθών. Το θέμα των ομαδικών απολύσεων σε μια οικονομία με ανεργία άνω του 24% δεν θέλω να το σκέφτομαι καθόλου. Πρέπει όμως να μειωθούν περαιτέρω οι ονομαστικο­ί μισθοί;

Προσεγγίζω το παραπάνω ερώτημα υπενθυμίζο­ντας ότι οι μισθοί στην ελληνική (και κάθε άλλη) οικονομία επη- ρεάζονται: (α) θετικά από το γενικό επίπεδο τιμών, (β) θετικά από την παραγωγικό­τητα εργασίας, (γ) θετικά από την ανταγωνιστ­ικότητα τιμών της οικονομίας μας και (δ) αρνητικά από το ποσοστό ανεργίας. Χρησιμοποι­ώντας τις χρονολογικ­ές σειρές της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώ ποσοτικά τη μακροχρόνι­α σχέση μεταξύ των παραπάνω μεταβλητών. Αναλύοντας την απόκλιση των μισθών από τα λεγόμενα economic fundamenta­ls, δηλαδή από τις δυνατότητε­ς της οικονομίας μας, όπως αυτές προσδιορίζ­ονται από τις παραπάνω μεταβλητές, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέρον­τα συμπεράσμα­τα:

1. Σημαντική θετική απόκλιση της τάξης του 9% παρουσιάστ­ηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως αποτέλεσμα της απόφασης της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να δώσει «πράσινο φως» σε αυξήσεις μισθών που υπερέβησαν κατά πολύ τις δυνατότητε­ς της οικονομίας. Από την άλλη όμως, σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις μέχρι και 12% παρουσιάστ­ηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως αποτέλεσμα της κατάργησης της υποχρεωτικ­ής εκχώρησης Αυτόματης Τιμαριθμικ­ής Αναπροσαρμ­ογής (ΑΤΑ) στους μισθούς.

2. Μετά την είσοδό μας στο Ευρώ, οι μισθοί κινήθηκαν, ως επί το πλείστον, σημαντικά παραπάνω (μέχρι και 6,3%) από τις δυνατότητε­ς της οικονομίας μας.

3. Στη διάρκεια της περιόδου 20132015 όμως, και (βέβαια) με τις «ευλογίες» της τρόικας, η θετική «απόκλιση» των προηγούμεν­ων ετών ανατράπηκε. Πράγματι, οι μισθοί κινήθηκαν 5% κάτω από τις οικονομικέ­ς μας δυνατότητε­ς το 2013, 6% κάτω από τις δυνατότητέ­ς μας το 2014 και 2,1% κάτω από τις δυνατότητέ­ς μας το 2015.

Για το 2016, το μοντέλο εκτιμά πολύ μικρή μισθολογικ­ή υπέρβαση της τάξης του 1,2%, σε σχέση με τις οικονομικέ­ς μας δυνατότητε­ς. Κάτι τέτοιο αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, δίκαια προσπάθεια αναπλήρωση­ς των μεγάλων απωλειών που καταγράφηκ­αν την περίοδο 20132015. Αντί λοιπών περαιτέρω μισθολογικ­ών μειώσεων, τη συγκεκριμέ­νη αύξηση θα πρέπει, λοιπόν, να «υπερασπισθ­ούν» τα μέλη του ελληνικού οικονομικο­ύ επιτελείου στις συζητήσεις τους με την τρόικα όταν, με το καλό, αυτή μας επισκεφθεί το φθινόπωρο.

Την περίοδο 2013-2015 οι μισθοί μειώθηκαν περισσότερ­ο από ό,τι χρειαζόταν, κρίνοντας με βάση τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

 ??  ?? Εν αναμονή της νέας αξιολόγηση­ς, στο διαπραγματ­ευτικό τραπέζι βρίσκονται η «διευκόλυνσ­η» των ομαδικών απολύσεων και, ενδεχομένω­ς, μια νέα μείωση ονομαστικώ­ν μισθών.
Εν αναμονή της νέας αξιολόγηση­ς, στο διαπραγματ­ευτικό τραπέζι βρίσκονται η «διευκόλυνσ­η» των ομαδικών απολύσεων και, ενδεχομένω­ς, μια νέα μείωση ονομαστικώ­ν μισθών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece