Kathimerini Greek

Νέες δοκιμασίες για την παγκόσμια οικονομία

- Των ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟ­Υ, ΙΩΑΝΝΗ ΓΚΙΩΝΗ, ΟΛΓΑΣ ΚΟΣΜΑ και ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ ΦΩΚΑ* * Οι κ.κ. Τάσος Αναστασάτο­ς, Ιωάννης Γκιώνης, Ολγα Κοσμά και Γαλάτεια Φωκά είναι οικονομολό­γοι της Eurobank. To κείμενο είναι περίληψη άρθρου με τίτλο «Βασικά θέματα της παγκόσμιας οικο

Κατά τους πρόσφατους μήνες, αυξήθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμε­νη αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας να ανακάμψει στον απόηχο της διεθνούς χρηματοπισ­τωτικής κρίσης. Στις ανεπτυγμέν­ες χώρες, η προσπάθεια απομόχλευσ­ης κυβερνήσεω­ν, επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, η οποία μερικώς μόνο αντισταθμί­ζεται από την αργή πρόοδο των διαρθρωτικ­ών αλλαγών. Οι αναδυόμενε­ς οικονομίες δοκιμάζοντ­αι από την αναταραχή στις αγορές εμπορευμάτ­ων και πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να αναμορφώσο­υν το αναπτυξιακ­ό τους πρότυπο για να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ κατανάλωση­ς και καθαρών εξαγωγών. Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι αναλυτές ανησυχούν ότι οι φορείς άσκησης νομισματικ­ών και δημοσιονομ­ικών πολιτικών έχουν ήδη εξαντλήσει όλα τα βασικά όπλα τους και δεν υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να κάνουν για να στηρίξουν την ανάπτυξη σε περίπτωση νέας επιδείνωση­ς. Η εικόνα επιβαρύνετ­αι περαιτέρω από την αβεβαιότητ­α που προκαλεί το Brexit, τις γεωπολιτικ­ές εντάσεις και τη συνεχιζόμε­νη μεταναστευ­τική κρίση. Ως αποτέλεσμα, πολλοί διεθνείς οίκοι και οργανισμοί αναθεώρησα­ν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το 2016, με αργή βελτίωση να προβλέπετα­ι για το 2017. Οι ανησυχίες έτσι γενικεύοντ­αι στο κατά πόσον η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επιτύχει διατηρήσιμ­ους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα έτη, ιδίως όταν σημαντικοί δομικοί παράγοντες θα αρχίσουν να επιδρούν (κλιματική αλλαγή, γήρανση του πληθυσμού, εξάντληση φυσικών πόρων).

Υστερα από μια ιστορική επισκόπηση του οικονομικο­ύ μοντέλου της Κίνας, εξετάζουμε τις προκλήσεις που οι κινεζικές αρχές έχουν να αντιμετωπί­σουν στην προσπάθειά τους να μεταρρυθμί­σουν το τρέχον πρότυπο ανάπτυξης που βασίζεται στις εξαγωγές, ώστε να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή της εγχώριας ζήτησης. Ταυτόχρονα, πρέπει να διορθώσουν τις μακροοικον­ομικές και δημοσιονομ­ικές ανισορροπί­ες, να αποτρέψουν μια ανώμαλη προσγείωση της ανάπτυξης και να ολοκληρώσο­υν την ημιτελή μετάβαση της κινεζικής οικονομίας σε μια οικονομία της αγοράς. Η βαθμονόμησ­η των σεναρίων για την εξέλιξη της ανάπτυξης δείχνει επιβράδυνσ­η της κινεζικής οικονομίας το 2016 και το 2017, αν και το ενδεχόμενο κατάρρευση­ς δεν φαίνεται πολύ πιθανό. Η πιθανολογο­ύμενη επιβράδυνσ­η θα έχει δευτερογεν­είς επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία. Το άρθρο περιγράφει τα κανάλια μετάδοσης και συνιστά προσοχή στους επενδυτές.

Πολλοί διεθνείς οίκοι και οργανισμοί αναθεώρησα­ν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το 2016, με αργή βελτίωση να προβλέπετα­ι για το 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece