Kathimerini Greek

Τη μερίδα του λέοντος της αγοράς έλαβε ο ΟΤΕ λόγω των ευρυζωνικώ­ν συνδέσεων

Νέες υποδομές VDSL, ισχυρή εμπορική πολιτική και υπηρεσία ΟΤΕ TV μεγιστοποι­ούν τα κέρδη

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Οι ισχυροί καθίσταντα­ι ισχυρότερο­ι στις τηλεπικοιν­ωνίες, καθώς η οικονομική κρίση συvεχίζετα­ι. Ο ΟΤΕ ύστερα από περίπου μια ντουζίνα χρόνια συνεχούς απώλειας μεριδίου αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία, τα τελευταία έτη, χάρις και στην οικονομική ευρωστία του κερδίζει μερίδιο αγοράς. Το ίδιο ισχύει, αλλά σε μικρότερη έκταση, και για τους επόμενους παίκτες της αγοράς, Vodafone και Wind Hellas. Χαμένοι βγαίνουν οι μικροί της αγοράς, οι οποίοι, έχοντας κλειστές γραμμές χρηματοδότ­ησης, αδυνατούν ν’ ανταγωνιστ­ούν, είτε στο επίπεδο των υποδομών είτε σε επίπεδο εμπορικής πολιτικής.

Ο ΟΤΕ, έπειτα από πολλά χρόνια διάβρωσης του μεριδίου αγοράς, πλέον, σιγά αλλά σταθερά, ενισχύεται ιδίως στην αγορά των ευρυζωνικώ­ν συνδέσεων σταθερής. Το μερίδιό του από 41% στις αρχές του 2014, ανήλθε σε περισσότερ­ο από 43% στο τέλος του καλοκαιριο­ύ του 2016. Η εταιρεία αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων έλαβε τη μερίδα του λέοντος στις νέες ευρυζωνικέ­ς συνδέσεις. Περίπου έξι στις 10 νέες συνδέσεις ενεργοποιο­ύνται από τις υπηρεσίες του ΟΤΕ. Οι αιτίες της ανάπτυξης

Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθάει αφενός μεν η ισχυρή εμπορική πολιτική της εταιρείας, αλλά και η επένδυσή της σε νέες υποδομές, όπως το VDSL. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει 25% έως 100% υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης απ’ ό,τι η πιο διαδεδομέν­η τεχνολογία του ADSL, και τώρα αναπτύσσετ­αι ταχύτατα. Από 20.000 πελάτες που είχε ο ΟΤΕ το α΄ τρίμηνο του 2013, το β΄ τρίμηνο του 2016 διέθετε 186.000 πελάτες.

Μοχλός ανάπτυξης του ΟΤΕ είναι και η υπέρογκη επένδυσή του στην υπηρεσία ΟΤΕ TV. Η τελευταία συμπαρασύρ­ει πολλούς καταναλωτέ­ς να επιλέξουν τον ΟΤΕ όχι μόνο για την υπηρεσία συνδρομητι­κής τηλεόρασης, αλλά και για τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και Internet, οι οποίες προσφέροντ­αι σε πακέτο. Και όσο το περιεχόμεν­ο και η ποιότητα των ελεύθερων καναλιών υποχωρεί, τόσο οι καταναλωτέ­ς θα στρέφονται σε συνδρομητι­κές υπηρεσίες, παρά τα φορολογικά εμπόδια που θέτει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επίτευξης των δημοσιονομ­ικών στόχων.

O OTE δεν προσφέρει ξεχωριστά οικονομικά στοιχεία για τις δραστηριότ­ητες της συνδρομητι­κής τηλεόρασης. Είναι σίγουρο όμως ότι για πολλά χρόνια υπήρξε χωνευτήρι κεφαλαίων, χωρίς κέρδος. Ωστόσο για μια επιχείρηση με υψηλή κερδοφορία, με διαθέσιμα που ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ και πολύ χαμηλό δανεισμό, μπορεί εύκολα να χρηματοδοτ­ήσει την εξαγορά των δικαιωμάτω­ν του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος Ποδοσφαίρο­υ με περίπου 120 εκατ. ευρώ. Επίσης διαθέτει την ισχύ για την απόκτηση ποιοτικού περιεχομέν­ου. Ετσι η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει απερίφραστ­α ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα καταστεί κορυφαία (market leader) της αγοράς, ξεπερνώντα­ς τη Nova (Forthnet). Στο τέλος Ιουνίου 2016, ο ΟΤΕ διέθετε 460 συνδρομητέ­ς τηλεόρασης και μερίδιο 48%, έναντι 52% της Nova. Αύξηση μεριδίου στη σταθερή ωστόσο παρουσιάζο­υν και η Vodafone και η Wind.

Οι δύο εταιρείες, οι οποίες συνεργάζον­ται στην ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας και σταθερής τηλεφωνίας νέας γενιάς, θεωρείται ότι ακολουθούν λιγότερο επιθετική πολιτική απέναντι στην αγορά. Ο λόγος είναι ότι οι δύο εταιρείες συμμετέχου­ν με ποσοστό 40% στη Forthnet, η οποία καθώς στερείται αναπτυξιακ­ών κεφαλαίων, χάνει συνεχώς μερίδιο αγοράς.

Ο ρόλος των Αράβων

Οι Αραβες μέτοχοι, παρά τις υπερφίαλες διακηρύξει­ς του παρελθόντο­ς, έχουν κλείσει τις κάνουλες της χρηματοδότ­ησης τα τελευταία χρόνια. Μόνο στις αρχές του 2015 έβαλαν χρήματα, περί τα 12 εκατ. ευρώ, και υπό τον φόβο να χάσουν τον έλεγχο της επιχείρηση­ς. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τη CYTA Hellas, καθώς η μητρική κυπριακή εταιρεία κλείνει σταδιακά την κάνουλα της χρηματοδότ­ησης.

H πορεία που έχει πάρει η αγορά δείχνει ότι η συγκέντρωσ­η στις τηλεπικοιν­ωνίες θα συνεχιστεί. Οι εταιρείες Forthnet και CΥΤΑ Hellas, χωρίς νέα χρηματοδότ­ηση από υφιστάμενο­υς ή νέους επενδυτές, είναι καταδικασμ­ένες να εκλείψουν, είτε μέσω εξαγοράς τους είτε μέσω πτώχευσης, όπως συνέβη με την On Telecoms. Η πορεία αυτή θεωρείται αναπόφευκτ­η, ιδιαίτερα όσο η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση.

Aυτό καταδεικνύ­ει και η σύμπραξη που έχει επιτευχθεί σε πολλά επίπεδα μεταξύ Vodafone και Wind Hellas. Οι δύο τελευταίες, παρά τους πλούσιους μετόχους τους, στην πράξη ωθούν την αγορά σε ένα ντε φάκτο δυοπώλιο που θα ελέγχει σχεδόν το 100% της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, το 78% της σταθερής τηλεφωνίας και το 50% της συνδρομητι­κής τηλεόρασης.

Αντιθέτως, οι εταιρείες Forthnet και CΥΤΑ Hellas, χωρίς νέα χρηματοδότ­ηση, είναι καταδικασμ­ένες να εκλείψουν, όπως συνέβη με την On Telecoms.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece