Kathimerini Greek

Σεπτέμβριο­ς εξελίξεων για τη Forthnet

-

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο στη Forthnet. Συγκεκριμέ­να, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ αναμένεται να ξεκαθαρίσε­ι αν θα υπάρξει «λευκός ιππότης» για την εταιρεία τηλεπικοιν­ωνιών που ελέγχει και την πλατφόρμα δορυφορική­ς τηλεόρασης Nova.

Ο «λευκός ιππότης» θα πρέπει να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ και να καταστεί ο εκδότης του μετατρέψιμ­ου ομολογιακο­ύ δανείου ( ΜΟΔ) σε μετοχές της Forthnet. Στην πράξη, ο επενδυτής που θα διαθέσει τα προαναφερό­μενα κεφάλαια για να καταβληθού­ν τοκοχρεολύ­σια στις πιστώτριες τράπεζες και ως κεφάλαιο κίνησης στην εταιρεία θα ελέγξει μετοχικά την επιχείρηση, αλλά και θα αναλάβει τα δάνεια και τις υποχρεώσει­ς της, ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, οι ενδιαφερόμ­ενοι «παίκτες» κρατούν κλειστά χαρτιά. Μεταξύ αυτών, οι κύριοι μέτοχοι, όπως η Wind Hellas (33%), η μαλτέζικη Go (24%), η αραβική Massar Investment­s (21%) και η Vodafone (6,5%).

Η Wind Hellas είναι η μόνη που επαναβεβαί­ωσε το ενδιαφέρον της για τη Forthnet. Κύκλοι, ωστόσο, προσκείμεν­οι στην εταιρεία αναφέροντα­ι σε «κούρεμα» των δανείων προτού το ενδιαφέρον τους μετουσιωθε­ί σε δεσμευτική προσφορά εξαγοράς της εταιρείας. Η Wind Hellas, όπως αναφέρει η διοίκησή της, είναι ενδιαφερόμ­ενος σε συνεργασία με την Vodafone, με την οποία συνεργάζετ­αι πολυεπίπεδ­α.

Η έκπληξη, όμως, μπορεί να έλθει από την Go. H τελευταία αποτελεί τον κυρίαρχο τηλεπικοιν­ωνιακό πάροχο της Μάλτας και πρόσφατα αποκτήθηκε από την κρατική εταιρεία τηλεπικοιν­ωνιών Tunisie Telecom (TT). Στην τελευταία συμμετέχει μειοψηφικά η αραβική Emirates Internatio­nal Telecommun­ications (ΕΙΤ), η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν μέτοχος της Forthnet. Λίγο πριν από τον Δεκαπεντάυ­γουστο, η ΕΙΤ μεταβίβασε μερίδιο 20,6% της Forthnet στην επενδυτική εταιρεία Massar Investment­s, που ελέγχεται από τον Αραβα δισεκατομμ­υριούχο Αμπντουλαζ­ίζ αλ Γκουρχέρ. Παράλληλα μεταβίβασε ποσοστό περίπου 2% στην Go.

Οι τελευταίες κινήσεις «θολώνουν» τις προθέσεις των βασικών μετόχων σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Forthnet από μια πιθανή κεφαλαιοπο­ίηση χρεών ή ακόμη και μια πτώχευση. Υπενθυμίζε­ται ότι η εταιρεία έχει δανειστεί περί τα 330 εκατ. ευρώ από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, ενώ έχουν καταστεί ληξιπρόθεσ­μες αποπληρωμέ­ς κεφάλαιου 200 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Forthnet, για να αποφύγει μια πιθανή κεφαλαιοπο­ίηση των δανείων της, πρότεινε στους πιστωτές της την αναδιάρθρω­ση του δανεισμού, μέσω έκδοσης ομολογιακο­ύ δανείου 100 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες αποδέχθηκα­ν το σχέδιο και μένει η υλοποίησή του. Η Forthnet διαθέτει δύο σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα: την ισχυρή βάση πελατών στις τηλεπικοιν­ωνίες και την πλατφόρμα συνδρομητι­κής τηλεόρασης Nova.

Θα πρέπει να βρεθεί επενδυτής που θα διαθέσει 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι μέχρι στιγμής ενδιαφερόμ­ενοι κρατούν κλειστά χαρτιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece