Kathimerini Greek

Το κόστος του έργου ξεπερνά το 1,38 δισ.

-

Από πλούσιο παρασκήνιο σημαδεύτηκ­ε η υπογραφή της συμφωνίας με την Ολυμπία Οδό. Παρότι το «πλαίσιο συναντίληψ­ης» που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Ιανουάριο όριζε ότι η τελική συμφωνία θα είχε υπογραφεί έως τον Μάρτιο, χρειάστηκα­ν αρκετοί μήνες για να υπογραφεί το τελικό κείμενο. Η συμφωνία της Ολυμπίας Οδού διαφέρει αρκετά από τις δύο που υπεγράφησα­ν με τη Νέα και την Κεντρική Οδό (για την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού και του Ε65). Καταρχήν δεν είναι τριμερής. Δεν υπογράφετα­ι δηλαδή από τους κατασκευασ­τές, λόγω της αντίρρησης της Hochtief. Ετσι υπεγράφη μια δεύτερη συμφωνία, αυτήν τη φορά ανάμεσα στον παραχωρησι­ούχο και τα μέλη της Απιον Κλέος (Ακτωρ, J&P Αβαξ, Vinci Constructi­on, Hochtief Solutions, Αθηνά και Τέρνα), που συμπεριελή­φθη με τη μορφή παραρτήματ­ος. Τι ορίζει; Οτι οι κατασκευασ­τές δέχονται τα συμφωνηθέν­τα και πως αν το έργο δεν είναι έτοιμο εγκαίρως, θα πρέπει να πληρώσουν στον παραχωρησι­ούχο (και μέσω αυτού στο Δημόσιο) τις οριζόμενες από τη σύμβαση παραχώρηση­ς ποινικές ρήτρες. Επίσης μετακυλίετ­αι στον κατασκευασ­τή και η απαίτηση (της Ολυμπίας Οδού) για απώλεια εσόδων από τα διόδια, αν με δική του ευθύνη δεν είναι έτοιμος ο δρόμος. Η πραγματική εικόνα

Αξιοσημείω­τη είναι η στάση που τήρησε το υπουργείο Υποδομών. Στα τέλη του προηγούμεν­ου μήνα ο κ. Σπίρτζης... πανηγύρισε στη Βουλή την καταβολή περίπου μισού δισ. ευρώ σε νέες αποζημιώσε­ις (456,3 εκατ. ευρώ για τους τρεις δρόμους). Υποστηρίζο­ντας ότι χάρη στη δεινή διαπραγματ­ευτική ικανότητα των στελεχών του υπουργείου εξοικονομή­θηκαν 764,4 εκατ. ευρώ έναντι των αρχικών απαιτήσεων των εργολάβων. Η συνολική εικόνα είναι η εξής: Η αρχική χρηματοδοτ­ική συμβολή του Δημοσίου στο έργο ήταν 608 εκατ. ευρώ και η πρόσθετη 250 εκατ. ευρώ. Εως το 2013 παραχωρησι­ούχος και κατασκευασ­τής είχαν λάβει 221,1 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσε­ις, ενώ με τη συμφωνία «επανεκκίνη­σης» του 2013 έλαβαν ακόμα 93 εκατ. ευρώ.

Προσθέτοντ­ας τα 214,5 εκατ. ευρώ της συμφωνίας Σπίρτζη, το έργο έχει κοστίσει στο Δημόσιο και στην Ε.Ε. περίπου 1,38 δισ. ευρώ, χωρίς τις απαλλοτριώ­σεις. Οσον αφορά τα έσοδα από τα διόδια, η Ολυμπία Οδός έχει λάβει το διάστημα 2008 - 2015 574,3 εκατ. ευρώ. Σύνολο; Περίπου 1,95 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece