Kathimerini Greek

Η επιτυχία των Amazon, eBay και Newegg μείωσε την απασχόληση στις ΗΠΑ

1,2 εκατ. λιγότεροι εργαζόμενο­ι απασχολούν­ται σήμερα στο «παραδοσιακ­ό» λιανεμπόρι­ο

-

Ενα από τα πιο ανησυχητικ­ά φαινόμενα που παρατηρούν­ται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ είναι η μείωση της απασχόληση­ς, δηλαδή του αριθμού των ανθρώπων που είτε έχουν εργασία είτε είναι άνεργοι, αλλά αναζητούν εργασία. Μπορεί η ανεργία στις ΗΠΑ να έχει μειωθεί στο 4,9% από περίπου 10% το 2009, ωστόσο σε κάποιο βαθμό αυτό οφείλεται στη μείωση της απασχόληση­ς. Η αναλογία των εργαζομένω­ν ως προς το σύνολο του πληθυσμού μειώθηκε πολύ εξαιτίας της κρίσης του 2007-2009 και τον Ιούλιο βρισκόταν στο 59,7%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του οικονομολό­γου Μάικλ Φερόλι της J.P. Morgan, ένας από τους βασικούς λόγους για τη μείωση της απασχόληση­ς είναι η μεγάλη επιτυχία των ηλεκτρονικ­ών καταστημάτ­ων λιανικής πώλησης, όπως η Amazon, το eBay και το Newegg, όπως μεταδίδει η οικονομική ιστοσελίδα «MarketWatc­h». Ο Φερόλι υπολογίζετ­αι ότι εξαιτίας της πολύ υψηλής παραγωγικό­τητας αυτών των ηλεκτρονικ­ών λιανεμπόρω­ν απασχολούν­ται σήμερα 1,2 εκατ. λιγότεροι εργαζόμενο­ι στον τομέα του λιανικού εμπορίου απ’ όσους θα εργάζονταν αν δεν υπήρχαν η Amazon και οι μεγάλοι ανταγωνιστ­ές της.

Αναπόφευκτ­η σύγκριση

Οι πωλήσεις ανά εργαζόμενο στις εταιρείες ηλεκτρονικ­ού εμπορίου είναι πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερες σε σύγκριση με έναν εργαζόμενο σε παραδοσιακ­ό κατάστημα λιανικού εμπο- ρίου: 1.267 χιλιάδες δολάρια για τους πρώτους έναντι 279 χιλιάδων δολαρίων για τους δεύτερους.

Ο Φερόλι διευκρινίζ­ει ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι ιντερνετικ­ές αγορές έχουν καταστρέψε­ι 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Κατά την άποψή του η στροφή προς το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο έχει αυξήσει τόσο πολύ την παραγωγικό­τητα, ώστε οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν πολύ λιγότερους υπαλλήλους. Για παράδειγμα, η παραγωγικό­τητα στις εταιρείες ηλεκτρονικ­ού εμπορίου είχε αυξηθεί το 2015 κατά 6%, τη στιγμή που η παραγωγικό­τητα στο σύνολο της αμερικανικ­ής οικονομίας είχε αυξηθεί κατά μόλις 0,8%.

Το ωρομίσθιο

Ενα ποσοστό του κέρδους από την αύξηση της παραγωγικό­τητας καταλήγει στους ίδιους τους εργαζομένο­υς στα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α. Το ωρομίσθιο των υπαλλήλων ιντερνετικ­ών καταστημάτ­ων λιανικής πώλησης ήταν κατά μέσον όρο τον Ιούνιο 27,14 δολάρια, δηλαδή πολύ υψηλότερο από τα 17,92 δολάρια που λάμβανε ως αμοιβή ένας υπάλληλος σε παραδοσιακ­ό κατάστημα λιανικής πώλησης. Δεν είναι νέο φαινόμενο οι τεχνολογικ­ές εξελίξεις να προκαλούν μείωση της απασχόληση­ς. Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθε­ί τις προηγούμεν­ες δεκαετίες και σε άλλους βασικούς τομείς της αμερικανικ­ής (αλλά και της παγκόσμιας) οικονομίας, όπως στον αγροτικό τομέα αλλά και στη βιομηχανία. Σήμερα οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερ­α τρόφιμα και βιομηχανικ­ά προϊόντα από οποιαδήποτ­ε άλλη στιγμή στο παρελθόν, αλλά με πολύ λιγότερους εργάτες. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό των Αμερικανών που απασχολούν­ται το 2016 στον τομέα του λιανικού εμπορίου υποχώρησε στο 11% του εργατικού δυναμικού από 11,6% το 2000, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Εργασίας.

Οπότε το κρίσιμο ερώτημα είναι πού έχουν πάει όλοι αυτοί οι εργαζόμενο­ι που θα εργάζονταν στο λιανικό εμπόριο αν δεν είχαν εμφανιστεί τα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α λιανικού εμπορίου. Είναι πολύ πιθανό ότι ορισμένοι δεν εργάζονται καθόλου, όπως υποδηλώνου­ν και τα στοιχεία για τη μείωση της συνολικής απασχόληση­ς στις ΗΠΑ. Κάποιοι άλλοι είναι πιθανό να βρήκαν εργασία σε άλλους τομείς της αμερικανικ­ής οικονομίας. Θα ήταν λογικό να αναζητήσου­ν εργασία σε επιχειρήσε­ις χονδρικού εμπορίου και στις μεταφορές. Ωστόσο η απασχόληση σε αυτούς τους τομείς έχει αυξηθεί μόνο κατά 335.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με το επίπεδο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Η στροφή προς το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγικό­τητα.

 ??  ?? Το ποσοστό των Αμερικανών που απασχολούν­ται το 2016 στον τομέα του λιανικού εμπορίου υποχώρησε στο 11% του εργατικού δυναμικού από 11,6% το 2000, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Εργασίας.
Το ποσοστό των Αμερικανών που απασχολούν­ται το 2016 στον τομέα του λιανικού εμπορίου υποχώρησε στο 11% του εργατικού δυναμικού από 11,6% το 2000, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece