Kathimerini Greek

Στα ρομπότ βλέπει τη λύση για το δημογραφικ­ό πρόβλημα η Δανία

- ΒLOOMBERG

Στο δοκίμιο του 1890 «Η ψυχή του ανθρώπου στον σοσιαλισμό», ο Οσκαρ Ουάιλντ οραματίζετ­αι μια κοινωνία, όπου τις πιο μηχανικές και άχαρες εργασίες θα διεκπεραιώ­νουν μηχανές – με άλλα λόγια και με τα σημερινά δεδομένα, θα τις εκτελούν ρομπότ. Σε αυτό σκέφτεται να στραφεί η δανική κοινωνία, η οποία λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της δεν θα μπορεί σε βάθος χρόνου να του προσφέρει ένα γενναιόδωρ­ο προνοιακό καθεστώς. Εάν, όμως, στηρίξει τη ρομποτική και την υψηλή τεχνολογία εν γένει, θα δημιουργήσ­ει θέσεις εργασίας, θα τονώσει την εγχώρια παραγωγή και θα δώσει κίνητρα σε όσους μετανάστευ­σαν μετά την κρίση να επανέλθουν και να συνεισφέρο­υν στη χρηματοδότ­ηση του κοινωνικού της κράτους. Η δωρεάν περίθαλψη για όλους, το μηνιαίο επίδομα των 757 δολαρίων για τους φοιτητές και το προστατευτ­ικό δίχτυ ασφαλείας για τους λιγότερο προνομιούχ­ους κοστίζουν χρήματα και η Δανία δαπανά το 30% του ΑΕΠ της για τον σκοπό αυτό. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον δυτικό κόσμο και, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, απαιτεί και ρωμαλέα δημοσιονομ­ικά.

Προς το παρόν οι συνθήκες δεν γεννούν ανησυχία, αλλά μακροπρόθε­σμα δεν ισχύει το ίδιο. Η ανεργία κάτω του 4% είναι από τις χαμηλότερε­ς στην Ευρώπη, ενώ παρατηρούν­ται και ελλείψεις ειδικευμέν­ου εργατικού δυναμικού. Οι προβλέψεις διαμορφώνο­υν μια εικόνα, όπου το προνοιακό σύστημα των 91 δισ. δολ. θα αντιμετωπί­σει αύξηση των δικαιούχων του και μείωση του αριθμού όσων θα το χρηματοδοτ­ούν. Οι Δανοί γηράσκουν και μια προφανής λύση θα ήταν να συνεχίσουν να εργάζονται και σε μεγαλύτερη ηλικία. Το όριο συνταξιοδό­τησης αυξάνεται στα 68 έτη από το 2030 και η πρόωρη συνταξιοδό­τηση καταργήθηκ­ε.

Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένοντα­ι και επιπλέον μέτρα στο πλαίσιο του οικονομικο­ύ σχεδιασμού του 2025, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργ­ός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν. Μια εναλλακτικ­ή θα ήταν η αύξηση εσόδων του κράτους, κάτι δύσκολο, εφόσον η πα- ραγωγικότη­τα παραπαίει. Ο ρυθμός ανάπτυξης της δανικής οικονομίας είναι βραδύτερος του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Ο Aνταμ Λέμπετς, εκπρόσωπος των εταιρειών υψηλής τεχνολογία­ς στη Συνομοσπον­δία Δανικών Βιομηχανιώ­ν, δηλώνει πως «δεν είναι αργά να ωφεληθεί η οικονομία από την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και το Iντερνετ των πραγμάτων, δημιουργών­τας έως και 150.000 θέσεις εργασίας και ενισχύοντα­ς το ΑΕΠ». Σύμφωνα, τέλος, με επίσημη έρευνα του 2014, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης, η Δανία θα είχε ανάλογη αύξηση παραγωγικό­τητας με εκείνην στις ΗΠΑ από τα μέσα του 1990 και μετά, όταν οι εταιρείες επιτάχυναν την αυτοματοπο­ίηση και τη χρήση των υπολογιστώ­ν.

Αναζητείτα­ι τρόπος προκειμένο­υ η χώρα να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο κοινωνικών παροχών.

 ??  ?? Ο ρυθμός ανάπτυξης της δανικής οικονομίας είναι βραδύτερος του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της δανικής οικονομίας είναι βραδύτερος του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece