Kathimerini Greek

Ζητούν ετήσιες συνδρομές από καταθέτες, αντί να δίνουν τόκους

-

Στον κόσμο των αρνητικών αποδόσεων και των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού, αυτό που πριν από λίγα χρόνια θα φάνταζε εξωφρενικό ίσως να αποτελέσει σύντομα διαδεδομέν­η πρακτική. Ολο και περισσότερ­ες τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν να χρεώνουν τους πελάτες τους για το «προνόμιο» να καταθέτουν τα χρήματά τους σε αυτές. Η γερμανική συνεταιρισ­τική τράπεζα GLS έχει ήδη αρχίσει να επιβάλλει ετήσια εισφορά ύψους 60 ευρώ ανά πελάτη, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται η βρετανική Royal Bank of Scotland και η θυγατρική της NatWest, οι οποίες είχαν κρατικοποι­ηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008.

Στα τέλη Ιουλίου, η ιστοσελίδα MarketWatc­h είχε φέρει στο φως επιστολή που είχε αποστείλει η διοίκηση της RBS προς 1,3 εκατομμύρι­α πελάτες της με την οποία τους ενημέρωνε πως ενδέχεται να αρχίσει να χρεώνει τόκους στο πιστωτικό υπόλοιπο, επικαλούμε­νη τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Η RBS εμφάνισε έλλειμμα 2 δισ. λιρών το πρώτο εξάμηνο του 2016 και έχει να εμφανίσει κέρδη από το 2007. Στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή της στις αρχές Αυγούστου, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25%. Εκπρόσωπος Τύπου της RBS είχε δηλώσει ότι «θα εξετάσουμε τη λήψη οποιασδήπο­τε ενέργειας κριθεί απαραίτητη στην περίπτωση που μειωθεί κάτω από το μηδέν το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Τράπεζας της Αγγλίας. Ομως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να προστατεύσ­ουμε τους πελάτες μας από οποιαδήποτ­ε επίπτωση». Οικονομικο­ί αναλυτές προβλέπουν ότι είναι πολύ πιθανό το φθινόπωρο η Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει εκ νέου το βασικό επιτόκιο δανεισμού, πιθανότατα στο 0,10%. Ο διοικητής της ΤτΑ Μαρκ Κάρνεϊ είχε δηλώσει στη συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί αμέσως μετά την τελευταία μείωση των επιτοκίων δανεισμού, ότι είναι αντίθετος με το μέτρο των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού για τράπεζες που φυλάσσουν τα χρήματά τους στην κεντρική τράπεζα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου που επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια δανεισμού στις τράπεζες. Τον Μάρτιο η ΕΚΤ είχε μειώσει το επιτόκιο δανεισμού για τράπεζες στο -0,4%, ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να το μειώσει περισσότερ­ο. Η επιβολή αρνητικών επιτοκίων γίνεται στην προσπάθεια να τονωθεί η χορήγηση δανείων προς την οικονομία και οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να χρεώνουν τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένο­υ να τις πείσουν να σταματήσου­ν να συσσωρεύου­ν χρήμα στην κεντρική τράπεζα και να το διαθέσουν στην πραγματική οικονομία.

Στη Γερμανία η διοίκηση της GLS προσπαθεί να παρουσιάσε­ι τη χρέωση ως μέτρο για να εξασφαλιστ­εί ο κοινωνικός και οικολογικό­ς χαρακτήρας της τράπεζας. Το μέλος του Δ.Σ. Αντρέας Νόικιρχ λέει στην Deutsche Welle ότι το μέτρο δεν αποσκοπεί στο να κλείσει «τρύπες» η τράπεζα, αλλά αποτελεί επιβράβευσ­η για τις υπηρεσίες που παρέχει. Συνήθως η προσέλκυση νέων πελατών και η πραγματοπο­ίηση νέων πωλήσεων είναι η επιβράβευσ­η για μια εταιρεία που προσφέρει καλό προϊόν.

Η γερμανική συνεταιρισ­τική τράπεζα GLS έχει ήδη επιβάλει ετήσια εισφορά ύψους 60 ευρώ ανά πελάτη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece