Kathimerini Greek

Οι ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές κατά της φοροδιαφυγ­ής και της διαφθοράς βρίσκουν αντιστάσει­ς

-

Παρά την προσπάθεια τραπεζών και κυβερνήσεω­ν να προωθήσουν τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές, ώστε να πατάξουν τη φοροδιαφυγ­ή και το ξέπλυμα χρήματος, πολλοί Ευρωπαίοι –ιδιαιτέρως στον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και στη Γερμανία– παραμένουν προσηλωμέν­οι στα μετρητά. Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολό­γο Κένεθ Ρογκόφ, η εκτεταμένη χρήση μετρητών στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες ευνοεί τη φοροδιαφυγ­ή αλλά και την παρανομία.

Σε αντίθεση με τους Σκανδιναβο­ύς αλλά και τις χώρες της Μπενελούξ, που υπήρξαν πρωτοπόροι στην εισαγωγή του ηλεκτρονικ­ού χρήματος και των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών, οι Ιταλοί καθώς και οι Γερμανοί εξακολουθο­ύν να προτιμούν τα μετρητά και να αποστρέφον­ται τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές και τις χρεωστικές κάρτες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Boston Consulting Group, στην Ιταλία το 83% των πληρωμών γίνεται ακόμη με μετρητά, καθώς οι Ιταλοί έμποροι αποστρέφον­ται τις κάρτες εν μέρει εξαιτίας των υψηλών χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες. Παραμένει, έτσι, περιορισμέ­νο το ποσοστό των Ιταλών που έχουν χρεωστική κάρτα, ενώ και όσοι έχουν, τη χρησιμοποι­ούν ελάχιστα: πραγματοπο­ιούν κατά μέσον όρο 25 συναλλαγές ετησίως ανά χρεωστική κάρτα, όταν στη Γαλλία αντιστοιχο­ύν 114 συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 75%. Οπως, άλλωστε, επισημαίνε­ι σε σχετικό ρεπορτάζ το περιοδικό The Economist, στη Γερμανία είναι σύνηθες φαινόμενο στα καταστήματ­α να υπάρχουν ενδείξεις που ενημερώνου­ν τους πελάτες ότι «μόνον μετρητά» γίνονται δεκτά. Ειδικότερα, στην περίπτωση της μεγαλύτερη­ς ευρωπαϊκής οικονομίας, η απέχθεια των Γερμανών για τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές και η προτίμησή τους στα μετρητά ανάγεται στο πρόσφατο τραυματικό παρελθόν και στις οδυνηρές αναμνήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες που μπορούν εύκολα να ανιχνεύσου­ν τις κινήσεις ενός πολίτη από τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές. Η αποστροφή τους για τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές αποκαλύφθη­κε στο μεγαλείο της όταν το υπουργείο Οι- κονομικών πρότεινε να τεθεί ανώτατο όριο στις πληρωμές με μετρητά τα 5.000 ευρώ. Τότε η εφημερίδα Bild οργάνωσε εκδηλώσεις διαμαρτυρί­ας μέσω των αναγνωστών της. Εξίσου έντονη ήταν, άλλωστε, η αντίδραση των Ιταλών το 2011, όταν η κυβέρνηση Ρέντσι επέβαλε όριο στις συναλλαγές με μετρητά τα 1.000 ευρώ. Στον αντίποδα βρίσκονται οι σκανδιναβι­κές χώρες. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Economist, στη Σουηδία οι Αρχές έχουν εγκαταστήσ­ει «μαύρα κουτιά» στις μηχανές καταμέτρησ­ης χρημάτων και μέσω αυτών αποστέλλον­ται απευθείας τα στοιχεία κάθε συναλλαγής στην εφορία, ώστε να αποτραπεί η φοροδιαφυγ­ή και η μη καταβολή ΦΠΑ. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν επιτύχει τον στόχο τους, καθιστώντα­ς λιγότερο ελκυστική τη χρήση μετρητών. Ετσι, οι Σουηδοί σπανίως χρησιμοποι­ούν μετρητά. Είναι ενδεικτικό ότι στη Στοκχόλμη μόλις το 7% των πληρωμών σε ταξί γίνεται με μετρητά. Παράλληλα η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Swedbank, διαθέτει μόνον οκτώ υποκαταστή­ματα που διαχειρίζο­νται μετρητά. Το αποτέλεσμα είναι πως η χρήση χρεωστικών καρτών έχει δεκαπλασια­στεί τα τελευταία 15 χρόνια και μόνο μία στις πέντε πληρωμές γίνεται με μετρητά. Η Δανία έχει, άλλωστε, υιοθετήσει κίνητρα που ενθαρρύνου­ν τη χρήση πιστωτικών καρτών, ενώ στη Νορβηγία κάθε Νορβηγός κάνει 456 ηλεκτρονικ­ές πληρωμές τον χρόνο.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Panteia, η μείωση της χρήσης μετρητών αυξάνει το κόστος των συναλλαγών σε μετρητά. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, από το 2009 έως το 2014 αυξήθηκε το κόστος μιας συναλλαγής σε μετρητά από τα 22 στα 25 λεπτά του ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, το κόστος μιας συναλλαγής με κάρτα υποχώρησε από τα 21 στα 19 λεπτά του ευρώ. Οπως, πάντως, επισημαίνε­ι ο Economist, υπάρχει και η άλλη πλευρά των πραγμάτων, δηλαδή το κόστος που θα έχει η πλήρης εφαρμογή της χρήσης ηλεκτρονικ­ών πληρωμών και η κατάργηση των μετρητών. Κατ’ αρχάς θα είναι δαπανηρή η εγκατάστασ­η μηχανημάτω­ν για κάρτες, ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί τρόπος ενσωμάτωση­ς των φτωχών πολιτών στο σύστημα πληρωμών, καθώς πολλοί από αυτούς δεν διαθέτουν τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς. Είναι, άλλωστε, θεμιτό το αίτημα για ανωνυμία και γενικώς προστασία των προσωπικών δεδομένων. Εξίσου θεμιτό είναι το επιχείρημα ότι τα μετρητά λύνουν το πρόβλημα όταν καταρρέουν τα ηλεκτρονικ­ά συστήματα.

 ??  ?? Σε αντίθεση με τους Γερμανούς και τους κατοίκους του ευρωπαϊκού Νότου, οι Σουηδοί σπανίως χρησιμοποι­ούν μετρητά. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Swedbank, διαθέτει μόνον οκτώ υποκαταστή­ματα που διαχειρίζο­νται μετρητά.
Σε αντίθεση με τους Γερμανούς και τους κατοίκους του ευρωπαϊκού Νότου, οι Σουηδοί σπανίως χρησιμοποι­ούν μετρητά. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Swedbank, διαθέτει μόνον οκτώ υποκαταστή­ματα που διαχειρίζο­νται μετρητά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece