Kathimerini Greek

Η μεγάλη παγίδα των αρνητικών επιτοκίων

Η S&P προειδοποι­εί για επικίνδυνο φαύλο κύκλο ανεύθυνων επενδύσεων, χρεοκοπιών και νέων μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες

- BLOOMBERG, REUTERS, A.P.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Standard & Poor’s Global, προειδοποι­ώντας για τις επιπτώσεις από τα αρνητικά επιτόκια διεθνώς, δεδομένου ότι το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ επηρεάζετα­ι από αυτήν την πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Επιπλέον, σε σχετική του έκθεση ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς προειδοποι­εί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός φαύλου κύκλου με τα αρνητικά επιτόκια να ευνοούν την ανεύθυνη και υπερβολική ανάληψη επενδυτικο­ύ κινδύνου, να οδηγούν σε χρεοκοπίες και σε επιπρόσθετ­α μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες.

Στην Ευρωζώνη, ειδικότερα, η εν λόγω πολιτική της ΕΚΤ έχει θετικό αντίκτυπο, εφόσον ενισχύει τον τραπεζικό δανεισμό και οδηγεί σε πτώση της αξίας του ευρώ, ενώ αντιθέτως στην Ιαπωνία ελάχιστες αποδείξεις επιτυχίας υπάρχουν. Το δε ιαπωνικό νόμισμα ενδυναμώνε­ται. Κατά τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της S&P Global, Ρόμπερτ Παλόμπι, «ο δυσμενής αντίκτυπος θα αμβλυνόταν, εάν με τα αρνητικά επιτόκια ενισχυόταν το ΑΕΠ, οι επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά στηρίζοντα­ν στην αποπληρωμή των χρεών τους και μειώνονταν οι αποπληθωρι­στικές πιέσεις στην οικονομία».

Στη Γερμανία διεξάγεται, πάντως, ζωηρή δημόσια συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπί­σουν οι τράπεζες το άχθος των αρνητικών επιτοκίων. Συγκεκριμέ­να, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, μια μικρή τράπεζα στη Θουριγγία, η Skatbank, αιφνιδίασε το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, όταν ανακοίνωσε χρεώσεις αντί για τόκους σε μεγάλες καταθέσεις από ιδιώτες πελάτες της, σύμφωνα με δημοσίευμα στους Financial Times. Εκτοτε το παράδειγμά της βρήκε μιμητές. Από φέτος τον Σεπτέμβριο και η τράπεζα Raiffeisen Gmund am Tegernsee θα χρεώνει ένα 0,4% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ένα 0,4% στις καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, τις οποίες τοποθετούν στις αντίστοιχε­ς κεντρικές τους τράπεζες. Στη Γερμανία διερωτώντα­ι εάν μπορούν να εφαρμόσουν το ίδιο μέτρο.

Βέβαια, η πολιτική αρνητικών επιτοκίων ισχύει για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Οι γερμανικές, εντούτοις, πλήττονται περισσότερ­ο, επειδή πολλές αδυνατούν να μετατρέψου­ν τα «παρκαρισμέ­να» κεφάλαια σε δάνεια. Αναλυτές της Deutsche Bank υπολογίζου­ν ότι η χρέωση της ΕΚΤ θα βαρύνει φέτος τα πιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας με κόστος 787 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Εξ ου και ορισμένα το μετακυλίου­ν σε εταιρικούς και θεσμικούς τους πελάτες, αλλά όχι σε πελάτες λιανικής τραπεζικής. Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, ο φόβος του στίγματος μία τράπεζα να είναι από τις πρώτες, η οποία «τιμωρεί» τους καταθέτες, ειδικά σε μια χώρα που επιβραβεύε­ι την αποταμίευσ­η. Δεύτερον, ο φόβος ότι οι κατα- θέτες θα αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από τα πιστωτικά ιδρύματα. Ορισμένοι, όπως ο επικεφαλής της ένωσης γερμανικών τραπεζών, Μίκαελ Κέμερ, θεωρούν ότι η κίνηση της Raiffeisen Gmund am Tegernsee δεν σημαίνει πως όλοι οι ιδιώτες πελάτες στη χώρα θα πληρώνουν να διατηρούν καταθέσεις στην τράπεζα, ενώ άλλοι διαφωνούν, όπως αναφέρουν οι FT. «Aνέκαθεν το ερώτημα ήταν ποιος θα κινηθεί πρώτος και σήμερα αναμένω και άλλους να πράξουν το ίδιο», παρατηρεί, τέλος, ο πανεπιστημ­ιακός στη Σχολή Χρηματοπισ­τωτικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτ­ης, Μάρτιν Χέλμιχ. «Λαμβάνοντα­ς υπόψη τις πιέσεις στα έσοδά τους, είναι φυσικό να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση οι τράπεζες».

Υπολογίζετ­αι ότι η χρέωση της ΕΚΤ θα βαρύνει φέτος τα πιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας κατά 787 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece