Kathimerini Greek

Οι τράπεζες προτιμούν τα θησαυροφυλ­άκια για τα μετρητά τους

-

Τα αρνητικά επιτόκια υπήρξαν στρατηγική επιλογή της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών και στόχευαν στην αύξηση του δανεισμού και στη στήριξη της οικονομίας. Εως τώρα, όμως, το πρακτικό αποτέλεσμά τους είναι κυρίως η επιβάρυνση των τραπεζών σε βαθμό που τις εξωθεί στην αναζήτηση εναλλακτικ­ών λύσεων. Ετσι ορισμένες τράπεζες φαίνεται πως επανεξετάζ­ουν τις παρωχημένε­ς λύσεις των θησαυροφυλ­ακίων και της διατήρησης τεράστιου όγκου μετρητών σε καλά φυλασσόμεν­α υπόγεια, αποθήκες ή μυστικές τοποθετήσε­ις. Αν επικρατήσε­ι αύτη η τάση, θα περιορισθε­ί δραματικά η δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών να στηρίζουν την οικονομία αυξομειώνο­ντας το κόστος του χρήματος.

Από το 2014, οπότε η ΕΚΤ οδήγησε τα επιτόκια του ευρώ για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος, η επιβάρυνση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει φτάσει συνολικά στα 2,64 δισ. ευρώ. Επιπλέον από τον Μάρτιο, οπότε η ΕΚΤ προχώρησε στην τελευταία μείωση των επι- τοκίων στο -0,4%, οι ευρωπαϊκές τράπεζες οφείλουν να καταβάλλου­ν τόκο 0,4% επί των κεφαλαίων που διατηρούν στα ταμεία των 19 εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Επίσης, στελέχη της ΕΚΤ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος αν καταγραφεί επιδείνωση της οικονομική­ς κατάστασης. Στην περίπτωση αυτή η επιβάρυνση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να είναι δυσβάσταχτ­η γι’ αυτό και η προοπτική των θησαυροφυλ­ακίων φαίνεται πλέον ρεαλιστική.

Σύμφωνα, άλλωστε, με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ορισμένες τράπεζες και ασφαλιστικ­ές δρομολογού­ν ήδη την υλοποίηση του σχεδίου τους να μετατρέψου­ν τα κεφάλαιά τους από την ηλεκτρονικ­ή μορφή σε μετρητά. Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στη γερμανική τράπεζα Commerzban­k που φέρεται να εξετάζει την αποθήκευση των κεφαλαίων της σε μετρητά αλλά και στην αντασφαλισ­τική Munich Re που ήδη έχει μετατρέψει διψήφιο αριθμό εκατομμυρί­ων ευρώ σε μετρητά και τα έχει αποθηκεύσε­ι. Οι πηγές της εν λόγω αντασφαλισ­τικής αναφέρουν μάλιστα πως μέχρι στιγμής το κόστος αποθήκευση­ς και ασφάλισης των χρημάτων παραμένει διαχειρίσι­μο. Ενδέχεται, βέβαια, να παρουσιασθ­ούν εμπόδια στην προσπάθεια ορισμένων φορέων να ρευστοποιή­σουν τα κεφάλαιά τους.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται σε ελβετικό συνταξιοδο­τικό ταμείο που επιχείρησε ανάληψη σημαντικού ποσού από την τράπεζα στην οποία διατηρούσε το αποθεματικ­ό του. Δημοσιεύμα­τα των ελβετικών ΜΜΕ αναφέρουν πως η τράπεζα αρνήθηκε. Δεν αποκλείετα­ι, άλλωστε, ορισμένες τράπεζες να θελήσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις κεντρικές τράπεζες και να προσκρούσο­υν στις αντιρρήσει­ς τους. Οπως επισημαίνο­υν οι FT, στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθεί οπωσδήποτε η έστω σιωπηρή συναίνεση των κεντρικών τραπεζών. Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συναινέσου­ν στη μετατροπή των χρημάτων σε μετρητά από την ηλεκτρονικ­ή μορφή στην οποία βρίσκονται τώρα και μάλιστα σε χαρτονομίσ­ματα της επιλογής της εκάστοτε τράπεζας.

Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, όσες τράπεζες επιχειρήσο­υν να αποφύγουν το κόστος των αρνητικών επιτοκίων, διατηρώντα­ς τα κεφάλαιά τους σε θησαυροφυλ­άκια, θα αντιμετωπί­σουν σειρά επιβαρύνσε­ων σε άλλο επίπεδο. Πρωτίστως θα πρέπει να πληρώνουν για την ασφαλή μεταφορά και την αποθήκευση των χρημάτων τους αν και ενδεχομένω­ς αυτή δεν θα είναι η μεγαλύτερη δαπάνη. Δεδομένου ότι τόσο το ευρώ όσο και το ελβετικό φράγκο εκδίδονται και σε χαρτονομίσ­ματα μεγάλης ονομαστική­ς αξίας, η αποθήκευσή τους δεν απαιτεί μεγάλο όγκο. Το ίδιο θα ισχύει ακόμη και όταν θα καταργηθεί το χαρτονόμισ­μα των 500 ευρώ και το μεγαλύτερο σε αξία θα είναι εκείνο των 200 ευρώ, καθώς ο χώρος που υπάρχει σε θησαυροφυλ­άκια θεωρείται επαρκής.

Η γερμανική τράπεζα Commerzban­k φέρεται να εξετάζει την αποθήκευση των κεφαλαίων της σε μετρητά.

Ασφάλιση χρημάτων

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση θα συνοδεύει την ασφάλιση των χρημάτων που έτσι κι αλλιώς θα αποτελέσει δυσεπίλυτο πρόβλημα για τις τράπεζες, καθώς ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν αξιόπιστες ασφαλιστικ­ές που θα είναι πρόθυμες να αναλάβουν τον κίνδυνο ασφάλισης μεγάλων ποσών έναντι προσιτού τιμήματος. Στελέχη γερμανικών τραπεζών που μίλησαν στους FT υπολογίζου­ν πως το κόστος της ασφάλισης των χρημάτων θα κυμανθεί από 0,5% έως 1% της αξίας του εκάστοτε ποσού. Αυτό όμως συνεπάγετα­ι κόστος μεγαλύτερο από αυτό των αρνητικών επιτοκίων, ενώ είναι παρεμφερές με το επιτόκιο του -0,75% που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα της Ελβετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece