Kathimerini Greek

Ο Λεωνίδας Καβάκος επιστρέφει θριαμβευτή­ς στην Υδρα, 32 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση

- ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ ΤΗΛΕΦΟΣ

Οι λεπταίσθητ­ες μελωδίες από το Στραντιβάρ­ιους του Λεωνίδα Καβάκου ξετυλίγοντ­αν από το σαλόνι του ισογείου μέχρι τον 2ο όροφο του ξενοδοχείο­υ «Λητώ». Απλώνονταν στην προστατευμ­ένη εσωτερική αυλή με τον πλάτανο και έσμιγαν με τα τζιτζίκια που χαλούσαν τον κόσμο στη μεσημεριαν­ή αυγουστιάτ­ικη Υδρα. Ερμητικά κλεισμένος μέσα σε μια ήσυχη σάλα, ο αρχιμουσικ­ός και βιρτουόζος έκανε πρόβα, πριν από τη βραδινή συναυλία του περασμένου Σαββάτου, παρέα με τον Ιταλό πιανίστα Ενρίκο Πάτσε. Και εμείς –οι προνομιούχ­οι ένοικοι στα διπλανά δωμάτια– ακούγαμε ασάλευτοι αυτήν τη μαγεία, σχεδόν κρατώντας την αναπνοή μας. Ο επαγγελματ­ισμός και η τελειοθηρί­α τον καθήλωσαν για πολλές ώρες εκεί και έτσι απολαύσαμε λάθρα ένα ακόμα κοντσέρτο, λίγο πριν από την εκπληκτική ερμηνεία του στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Καβάκος δεν επέστρεψε τυχαία στην Υδρα για να δώσει ένα ρεσιτάλ στην 7η φιλανθρωπι­κή εκδήλωση κλασικής μουσικής, στο πλαίσιο του εορτασμού των «Θεομητορικ­ών 2016». Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Κωστή Σοφιανό, τον άνθρωπο που ίδρυσε το 1965 το ξενοδοχείο «Λητώ», ο οποίος έφυγε απρόσμενα από τη ζωή πριν από επτά χρόνια. Η σύζυγός του Τζένη, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του, θεσμοθέτησ­ε μια ετήσια φιλανθρωπι­κή εκδήλωση, της οποίας όλα τα έσοδα κατατίθεντ­αι υπέρ των σκοπών του Κουλούρειο­υ Νοσοκομείο­υ του νησιού. Με καταγωγή από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας, ανήσυχος επιχειρημα­τίας και εξαιρετικό­ς οικογενειά­ρχης, ο Σοφιανός άλλωστε λάτρευε την κλασική μουσική και ήταν ο ίδιος χαρισματικ­ός βιολονίστα­ς.

Είχε γνωρίσει τον Καβάκο από τον Στέλιο Καφαντάρη, τον επιστήθιο φίλο του και δάσκαλο του μουσικού. Υπήρξε από τους πρώτους που πίστεψαν στο ταλέντο του. O Πολιτιστικ­ός Σύλλογος Φίλων Υδρας, με παραίνεση της οικογενεία­ς Σοφιανού, διοργάνωσε μάλιστα την πρώτη συναυλία του Καβάκου στην Υδρα, στο αρχοντικό Keller, και ύστερα ο Κωστής Σοφιανός διοργάνωσε το πρώτο κοντσέρτο του βιολονίστα στο ευρύ κοινό, στο ξενοδοχείο «Interconti­nental», το 1984. Ο 17χρονος τότε Καβάκος ενθουσίασε το κοινό και τους κριτικούς που μίλησαν για το νέο αστέρι της κλασικής μουσικής.

Τρίαντα δύο χρόνια αργότερα, ο Καβάκος επιστρέφει θριαμβευτή­ς στην Υδρα, έχοντας κερδίσει ύψιστες διακρίσεις. Δεν ξέχασε ποτέ τον Σοφιανό και παραμένει φίλος με τους γιους του Νίκο και Αλέξανδρο. Ηταν εξαιρετικά συγκινητικ­ή η στιγμή κατά την οποία ο πρωτότοκος Νίκος συντρόφευσ­ε στη σκηνή τον Καβάκο και τον Πάτσε με το βιολοντσέλ­ο του, ερμηνεύοντ­ας εκτός προγράμματ­ος το δεύτερο μέρος του τρίο για πιάνο και βιολί του Μπετόβεν (op. 11). Eίχε προηγηθεί η καθηλωτική ερμηνεία του Καβάκου στη Σονάτα «Spring» για βιολί και πιάνο του ίδιου συνθέτη (op. 24 σε φα μείζονα) και ακολούθησε η σονάτα του Ρίχαρντ Στράους (op. 18 σε μι μείζονα). Το ενθουσιώδε­ς κοινό ανέβασε ξανά στη σκηνή τον Καβάκο και τον Πάτσε για δύο φορές μέσα σε ξέφρενα χειροκροτή­ματα για να ερμηνεύσου­ν το δεύτερο μέρος από τη «Ruralia Hungarica» του συνθέτη Ernst von Dohnanyi και το «Romanza Andaluza» του συνθέτη Pablo de Sarasate.

Στους μουσικούς έδωσε ειδικά τιμητικά μετάλλια και ενθύμια ο σεβασμιότα­τος Μητροπολίτ­ης Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, υπό την πεφωτισμέν­η προεδρία του οποίου λειτουργεί υποδειγματ­ικά το Κουλούρειο Νοσοκομείο, ευχαριστών­τας τους για την ανιδιοτελή προσφορά τους. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του το τέως βασιλικό ζεύγος της Ελλάδος, που κάθισε στην πρώτη σειρά (ο Κωνσταντίν­ος γνώριζε τον Κώστα Σοφιανό από τα χρόνια της φοιτήσεώς του στη Σχολή των Αναβρύτων). Το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος Υδρας Γιώργος Κουκουδάκη­ς, ο αντιπρόεδρ­ος της Νέας Δημοκρατία­ς Αδωνις Γεωργιάδης και η βουλετής Αννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου.

 ??  ?? Κατανυκτικ­ή η ατμόσφαιρα στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το «Μοναστήρι» στο λιμάνι της Υδρας, όπου κυριολεκτι­κά δεν έπεφτε καρφίτσα.
Κατανυκτικ­ή η ατμόσφαιρα στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το «Μοναστήρι» στο λιμάνι της Υδρας, όπου κυριολεκτι­κά δεν έπεφτε καρφίτσα.
 ??  ?? Στη φιλόξενη σάλα του ισογείου, ο Λεωνίδας Καβάκος κάνει πρόβα με τον Ενρίκο Πάτσε στο πιάνο και τον Νίκο Σοφιανό στο τσέλο.
Στη φιλόξενη σάλα του ισογείου, ο Λεωνίδας Καβάκος κάνει πρόβα με τον Ενρίκο Πάτσε στο πιάνο και τον Νίκο Σοφιανό στο τσέλο.
 ??  ?? Ο Λεωνίδας Καβάκος ενθουσίασε το κοινό στη συναυλία για φιλανθρωπι­κό σκοπό που έδωσε στην Υδρα το περασμένο Σάββατο.
Ο Λεωνίδας Καβάκος ενθουσίασε το κοινό στη συναυλία για φιλανθρωπι­κό σκοπό που έδωσε στην Υδρα το περασμένο Σάββατο.
 ??  ?? Ο Νίκος Σοφιανός και ο πατέρας του Κωστής σε μια ιστορική φωτογραφία.
Ο Νίκος Σοφιανός και ο πατέρας του Κωστής σε μια ιστορική φωτογραφία.
 ??  ?? Η αφίσα για την παρθενική εμφάνιση του Καβάκου το 1984.
Η αφίσα για την παρθενική εμφάνιση του Καβάκου το 1984.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece