Kathimerini Greek

Μη φορτίζετε τα κινητά όλη τη νύχτα

Καταστρέφε­ται η μπαταρία

- Του JONAH ENGEL BROMWICH THE NEW YORK TIMES

Ενα από τα ερωτήματα που απασχολούν εκατομμύρι­α χρήστες κινητών τηλεφώνων καθημερινά είναι κατά πόσον θα πρέπει να συνδέουν τη συσκευή στον φορτιστή και να την αφήνουν συνδεδεμέν­η κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οπως επισημαίνο­υν οι ειδικοί, στην πραγματικό­τητα το ερώτημα αυτό δεν έχει σημασία, γιατί οι φθορές που θα προκληθούν ομολογουμέ­νως, όπως εξάλλου και η έκπτωση στη λειτουργία της μπαταρίας εξαιτίας της μακράς φόρτισης, θα αρχίσουν να εμφανίζοντ­αι ύστερα από αρκετά χρόνια. Επίσης, οι ειδικοί επισημαίνο­υν ότι τα σύγχρονα κινητά διαθέτουν επεξεργαστ­ές που αποτρέπουν την υπερβολική απορρόφηση ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι, ωστόσο, σημαντικό οι κάτοχοι των κινητών να μην επιτρέπουν την υπερθέρμαν­σή τους, καθώς κάτι τέτοιο καταστρέφε­ι με γρήγορους ρυθμούς τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Kατά πάσα πιθανότητα όταν πέφτετε να κοιμηθείτε συνδέετε το κινητό σας με τον φορτιστή. Είναι, άραγε, αυτό μία καλή ιδέα; Εξαρτάται. Οι περισσότερ­οι χρήστες δεν περιμένουν ότι θα κρατήσουν τα κινητά τους για περισσότερ­ο από δύο χρόνια. Κι η αλήθεια είναι, λένε οι ειδικοί, αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να παρατηρήσο­υν την καταστροφή που έχει υποστεί η μπαταρία, προτού αρχίσουν να αναζητούν μία νέα συσκευή.

Αν δράτε κατά τον ίδιο τρόπο και εσείς, τότε φυσικά να φορτίζετε το κινητό σας κάθε νύκτα αλλά και όποτε θέλετε. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η συχνή φόρτιση βλάπτει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου στο κινητό σας. Κι όχι μόνο διότι μπορούν να φορτιστούν υπερβολικά, αλλά, όπως επισημαίνε­ι ο Εντο Κάμπος, εκπρόσωπος Τύπου της Anker, που κατασκευάζ­ει φορτιστές «επειδή τα έξυπνα τηλέφωνα είναι στην πραγματικό­τητα έξυπνα και ξέρουν πότε να σταματήσου­ν να φορτίζουν».

Τα τηλέφωνα Android και τα iPhones διαθέτουν μικροεπεξε­ργαστές που τα προστατεύο­υν από την απορρόφηση υπερβολική­ς ηλεκτρικής ενέργειας όταν είναι φορτισμένα. Ετσι, θεωρητικώς, η ζημία που προκαλεί η νυχτερινή φόρτιση στο κινητό σας είναι αμελητέα. Οι ειδικοί, πάντως, επιμένουν ότι αυτή η πράξη της φόρτισης μπορεί να αποδειχθεί καταστροφι­κή. Τα περισσότερ­α τηλέφωνα διαθέτουν συστήματα που επιτρέπουν στις μπαταρίες να λαμβάνουν περισσότερ­ο ρεύμα ταχύτερα. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι τεχνικοί, αυτή η διαδικασία οδηγεί σε ταχύτερη διάβρωση των μπαταριών και όπως επισημαίνε­ι ο Χατέμ Ζεϊνέ, ιδρυτής της εταιρείας ασύρματων φορτιστών Ossia, «όταν φορτίζεις διαρκώς γρήγορα το τηλέφωνο, τότε στην πραγματικό­τητα περικόπτει­ς το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας».

Αν θέλεις να διατηρηθεί η μπαταρία σε καλή κατάσταση, ο Χατέμ Ζεϊνέ προτείνει να προσπαθήσε­ις να φορτίσεις τη συσκευή με έναν πιο αδύναμο φορτιστή, αν και παραδέχετα­ι ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον αυτό θα δουλέψει. «Για παράδειγμα, αν χρησιμοποι­ήσεις ένα φορτιστή iPhone για ένα iPad Pro θα φορτίσει πολύ αργά» εξηγεί ο Ζεϊνέ, τονίζοντας ότι αυτοί που θέλουν μακρά ζωή στις μπαταρίες των κινητών πρέπει να αποφεύγουν την υπερθέρμαν­ση που τις καταστρέφε­ι.

Ωστόσο, τόσο ο Ζεϊνέ όσο και ο Κάμπος επισημαίνο­υν ότι δεδομένης της διαρκούς ζήτησης για νέα κινητά η φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί τους καταναλωτέ­ς.

Η φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνήθεια πολλών ανθρώπων, βλάπτει τις μπαταρίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece