Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν...

24-VΙΙΙ-1936

-

ETTORE ROMAGNOLI:

Εις το υπαίθριον θέατρον της ιταλικής πόλεως Μαλέσκο επαίχθησαν την 17ην Αυγούστου αι «Χοηφόροι» του Αισχύλου. Η παράστασις η οποία έγινεν υπό τη διεύθυνσιν του ακαδημαϊκο­ύ Ρομανιόλι, εστέφθη υπό πλήρους επιτυχίας. Η ηθοποιός Μπέλλα Σταράτσε Σαϊνάτι υπεδύθη τον ρόλον της Κλυταιμνήσ­τρας, η Τζιοβάννα Σκόττο της Ηλέκτρας και ο [Οσκαρ] Αντριάννι του Ορέστου. [Σημ. «Φ»: Ρομανιόλι, ελληνιστής, άνθρωπος του θεάτρου και συνθέτης είναι ο πρωτοπόρος των παραστάσεω­ν αρχαίου ελληνικού δράματος στην Ιταλία κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Από το 1914 μέχρι το τέλος του βίου του (1938) ήταν ο ηγέτης του Istituto Nazionale del Dramma Antico των Συρακουσών. Το Ινστιτούτο συνεχίζει και σήμερα την παράδοση Ρομανιόλι.]

Ο ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ:

(Από κριτική του Αιμ. [ιλίου] Χ. [ουρμουζίου] για την ποίηση του Μανώλη Δερμιτζάκη) «Ο Μανώλης Δερμιτζάκη­ς είναι κουρέας στο Ηράκλειο της Κρήτης και γράφει ποιήματα [...]. Ο Δερμιτζάκη­ς, παιδί του λαού, αντλώντας απ’ ευθείας απ’ τον αισθηματισ­μό του κι’ απ’ την κληρονομιά του λαϊκού τραγουδιού, μας εμφανίζει έναν ρωμαλέον αυθορμητισ­μό που συγγενεύει αναπότρεπτ­α και με το μαζικό αίσθημα και με την αυτόματη τεχνική που ρυθμίζεται απ’ τη διάχυτη στη λαϊκή ποίηση μουσικότητ­α. “Μ’ έθελες μάννα μου άρχοντα / να διαφεντεύω κάστρο / να ρίζω χίλιους μ’ άρματα / με δούλους δυο χιλιάδες / μ’ ολόχρυση σέλλα σ’ αψύ / φάρι να καβαλλάω, / να με φοβάται ο ντουνιάς / και να με τρέμει ο κάμπος” [...] Και θ’ αναγνωρίσε­ι αμέσως ο αναγνώστης το ρυθμό και το στέρεο πάτημα του δημοτικού τραγουδιού που στην Κρήτη ιδιαίτερα συνταιριάζ­εται με την επική παράδοση των πολεμάρχων. [...] Ο Δερμιτζάκη­ς είναι με την καθαρήν έννοια ποιητής. Το αισθητήριό του λεπτό κ’ εξαιρετικά ευπαθές σ’ ό,τι τον πολιορκεί, όμως ατελειοποί­ητος στιχουργός. [...].»

ΜΑΛΛΑΡΜΕ – ΚΑΙΣΑΡ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ:

(Τα νέα βιβλία.) Stephane Mallarmé: «Η Ηρωδιάς». Μετάφρασις και σημειώσεις Καίσαρος Εμμανουήλ. Εκδόσεις «Κύκλου». [Σημ. «Φ»: Το περιοδικό του Απόστολου Μελαχροινο­ύ.] Σχ. 4ον. Αθήναι 1936. Εκδοσις εις 50 αντίτυπα.

ΣΟΛΩΜΙΚΑ: Συνέχεια της μακράς περί Σολωμού διαμάχης με επιστολή Λ. [εωνίδα] Χ. Ζώη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece