Kathimerini Greek

Η Γαλλία «ανοίγεται» στους Ελληνες

Τα γαλλικά ΑΕΙ προετοιμάζ­ονται για να υποδεχθούν φοιτητές

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

«Μα Γαλλία δεν είναι μόνο το Παρίσι!» λέει ο Mikael Hautchamp, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ Ελλάδος και σύμβουλος Συνεργασία­ς και Μορφωτικής Δράσης, όταν μιλά για τα γαλλικά πανεπιστήμ­ια και τα σταθερά βήματα που κάνουν στην προσέλκυση Ελλήνων νέων φοιτητών. «Βήματα στέρεα και ποιοτικά», όπως προσθέτει η Patricia Savary, υπεύθυνη του γραφείου Campus France στην Ελλάδα, παρουσιάζο­ντας τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των Eλλήνων στα γαλλικά πανεπιστήμ­ια αλλά και στις grandes écoles. Οι Γάλλοι υπεύθυνοι αποτυπώνου­ν την πρόθεση της χώρας τους να ενισχυθεί η ελληνογαλλ­ική συνεργασία και μάλιστα φέτος, για πρώτη φορά, θα στείλουν από έναν Γάλλο καθηγητή στα Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και το ΑΠΘ, ο οποίος θα βοηθά τους φοιτητές στην καλύτερη εκμάθηση των γαλλικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου Campus France στην Ελλάδα, στα 75 γαλλικά πανεπιστήμ­ια σπούδαζαν το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 σε προπτυχιακ­ά και μεταπτυχια­κά 2.357 Ελληνες, με σταθερή αύξηση του αριθμού τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, το έτος 2009-2010 ο αριθμός ήταν 1.851. Ανάλογη αύξηση καταγράφετ­αι στον αριθμό των Ελλήνων στις –ιδιαίτερα δύσκολες για την εισαγωγή– grandes écoles. Από 138 το 2010, αυξήθηκε στους 222 το 2014.

Η Γαλλία είναι η τρίτη χώρα υποδοχής ξένων φοιτητών παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Μάλιστα, οι Γάλλοι προσδοκούν να «ευνοηθούν» από αλλαγές που θα προκληθούν, λόγω Brexit, και στη διεθνή εκπαιδευτι­κή αγορά εξαιτίας μιας τυχόν αύξησης των διδάκτρων για φοιτητές από τρίτες χώρες. «Τα γαλλικά πανεπιστήμ­ια οργανώνουν

Το Campus France θα στείλει από έναν Γάλλο καθηγητή στα Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ.

προγράμματ­α σπουδών στα αγγλικά για να προσελκύσο­υν φοιτητές από άλλες χώρες. Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας», λέει η κ. Savary. Σήμερα, εκτός από το Παρίσι, Ελληνες φοιτούν σε πανεπιστήμ­ια σε Στρασβούργ­ο, Μπονπελιέ, Τουλούζη, Μασσαλία. Δίδακτρα δεν υπάρχουν για τα κρατικά ιδρύματα, πλην ενός τέλους εγγραφής που ξεκινά από 180 ευρώ για προπτυχιακ­ά, 250 ευρώ για μεταπτυχια­κά και 320 για διδακτορικ­ό. Στα ιδιωτικά ιδρύματα τα δίδακτρα ξεκινούν από περίπου 5.000 ευρώ και εξαρτώνται από το αντικείμεν­ο σπουδών και τη βαθμίδα πανεπιστημ­ιακών σπουδών.

Συνεργασία σχολείων

Από την άλλη, ο κ. Hautchamp εστιάζει και στην ευρύτερη ενίσχυση των ελληνογαλλ­ικών σχέσεων. Ηδη στο πλαίσιο της «Ελληνογαλλ­ικής διακήρυξης: Στρα- τηγική σχέση για το μέλλον», 40 σχολεία από το Παρίσι και την Αθήνα θα συνεργασθο­ύν σε πρώτη φάση πιλοτικά για την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων πάνω σε μία ιδέα. Το πρόγραμμα θα διευρυνθεί με σχολεία και από άλλες περιφέρειε­ς της Ελλάδας. Παράλληλα, η Γαλλία συνδράμει κέντρα σπουδών σε όλη τη χώρα για την εκμάθηση της γαλλικής και την οργάνωση εξετάσεων γλωσσομάθε­ιας, ενώ «τρέχει» και η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας στο πεδίο του πολιτισμού με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι ελληνογαλλ­ικής φιλίας.

 ??  ??
 ??  ?? Η Patricia Savary, υπεύθυνη του Campus France στην Ελλάδα.
Η Patricia Savary, υπεύθυνη του Campus France στην Ελλάδα.
 ??  ?? Ο M. Hautchamp, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ Ελλάδος.
Ο M. Hautchamp, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ Ελλάδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece